Δεν έχει βρεθεί λύση για τους  93 φοιτητές του Πανεπιστημίου

Πιο πιεστικό από ποτέ φαίνεται ότι είναι πλέον το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών στη Ρόδο, οι οποίοι ζητούν άμεση λύση από κάθε αρμόδιο ώστε να μην αναγκάζονται ακόμη και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να…διαγωνίζονται ποιος είναι ο φτωχότερος για να κερδίσουν μία θέση στην εστία!

 

Το πρόβλημα αναδεικνύεται, πιο έντονα από ποτέ, μετά την ανακοίνωση ότι μένουν εκτός φοιτητικής εστίας 93 φοιτητές επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια, τα οποία πλέον έχουν γίνει αυστηρότερα.


Αμέσως, λοιπόν, συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα εστιακών φοιτητών οι οποίοι χθες το μεσημέρι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου στη Ρόδο. Ωστόσο η Πρύτανης δεν ήταν εκεί και έτσι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιπρύτανη για τις φοιτητικές εστίες.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, οι φοιτητές πλέον δεν έχουν διέξοδο για να μπορέσουν να σπουδάσουν εδώ στη Ρόδο αφού το Πανεπιστήμιο μειώνει όλο και περισσότερο τα κονδύλια και τη μέριμνα για τους φοιτητές. Δηλαδή, μειώνονται κατά διαστήματα τα δωμάτια στις εστίες ενώ παρόμοιο πρόβλημα έχουν και με τη σίτιση αφού κατά καιρούς διαπιστώνουν μείωση στα άτομα που δικαιούνται να σιτίζονται δωρεάν στη Λέσχη του Πανεπιστημίου.


Οι ίδιοι αντιτείνουν ότι η σίτιση και η στέγαση αποτελούν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των φοιτητών και απαιτούν δωρεάν σπουδές για όλες τις ανάγκες τους. Δηλαδή, οι φοιτητές να έχουν το δωμάτιό τους στην εστία για να μπορέσουν να σπουδάσουν ανενόχλητοι χωρίς να είναι απαραίτητο να πιάνουν δουλειά για να τα βγάλουν πέρα ή ακόμα και να παρατούν τις σπουδές τους, όταν δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά οι οικογένειές τους.


Μάλιστα, αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται, δηλαδή κάποιοι φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, μη μπορώντας να κάνουν  αλλιώς.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ έντονο το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στη Ρόδο αφενός λόγω της κρίσης και αφετέρου επειδή ακόμα και όταν υπάρχουν τα ακίνητα για να στεγάσουν τους φοιτητές εδώ, το κόστος είναι αποτρεπτικό για τις οικογένειες ώστε να ενοικιάσουν σπίτι για τα παιδιά τους.


Έτσι, αυτό που ζητούν οι ίδιοι είναι, καταρχήν, να καλυφθούν άμεσα οι 93 φοιτητές, απ’ όποιον έχει την ευθύνη. Ακόμη, να βρεθεί μία λύση τώρα, είτε με την επινοικίαση ξενοδοχείων, όπως γίνεται τώρα με τις εστίες αλλά και το Πανεπιστήμιο να φτιάξει εστίες για να στεγάσει τους φοιτητές ώστε να μην έχουν το άγχος κάθε χρόνο αν θα έχουν εστία.


Μέχρι, όμως, να γίνει αυτό, οι ίδιοι προτείνουν είτε να βρεθούν ξενοδοχεία για να στεγάσουν τους φοιτητές που μένουν εκτός του δικαιώματος της στέγασης, είτε,  εδώ και τώρα, να δοθεί έκτακτα μηνιαίο στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές στο ύψος του ενοικίου τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν ή ακόμα να ξεκινήσουν τις σπουδές τους.


Χθες, στο πλευρό των φοιτητών αυτών, βρέθηκε και το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Νίκος Τριπολίτης, ο οποίος, μιλώντας στη «Ροδιακή», είπε ότι το ΕΚΡ ενημερώθηκε για την κινητοποίηση και αμέσως σύσσωμο αποφάσισε να συμπαρασταθεί στον δύσκολο αγώνα τους «γιατί η σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολη για την κάθε οικογένεια και θα έπρεπε να το έχουν προβλέψει αυτό οι ιθύνοντες: «Ότι δεν μπορεί να εκτοπίζονται εκτός στέγασης 93 παιδιά που για εμάς είναι αιτία πολέμου, είναι ντροπή για τη Ρόδο, και να παρατάνε και τις σπουδές τους. Τα ενοίκια στη Ρόδο είναι από 300-500 ευρώ και η εποχή είναι απαγορευτική. Και θα πρέπει όλοι οι φορείς να κάνουν τις φοιτητικές εστίες και να μην έχουν ανάγκη κανένα ξενοδόχο», τόνισε ο ίδιος.

 

Το ψήφισμα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επιτροπή Αγώνα εστιακών φοιτητών, την οποία θα επιδώσουν στους αρμοδίους, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους για φοιτητική εστία πετιούνται στο δρόμο 93 φοιτητές (από τους 233 πήραν 140). Βρισκόμαστε αντιμέτωποι για ακόμη μία χρονιά με την ίδια άθλια κατάσταση.

 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Κανένας φοιτητής και φοιτήτρια που μένει στα ξενοδοχεία (ως δικαιούχος φοιτητικής εστίας), να μην παραδώσει το δωμάτιό του. Κανένας φοιτητής να μην πέσει στην παγίδα της διάκρισης πρωτοετών και παλιότερων δικαιούχων φοιτητικής εστίας. Όλοι οι φοιτητές χωρίς όρους και προϋποθέσεις δικαιούνται δωρεάν στέγαση για τα χρονιά των σπουδών τους.


Η δωρεάν στέγαση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των φοιτητών. Είναι δικαίωμα και ανάγκη μας για να μπορούμε να σπουδάσουμε απρόσκοπτα.  Το δικαίωμα αυτό το έχουν και οι 233 αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές που έκαναν αίτηση.  


Απαιτούμε εδώ και τώρα οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Περιφέρεια και ο Δήμος Ρόδου, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή διαμονή όλων των φοιτητών του Ιδρύματος.


Εμείς οι εστιακοί φοιτητές κάνουμε καθαρό προς πάσα κατεύθυνση ότι:


Δεν υποκύπτουμε στις απειλές και στον εκφοβισμό Πρυτανικών αρχών, της φοιτητικής μέριμνας και των Ξενοδόχων για να μας πετάξουν στο δρόμο. Τα τελευταία κρούσματα στους εστιακούς που διαμένουν στα ξενοδοχεία με σκοπό την τρομοκράτηση και το πέταγμα στο δρόμο, θα συναντήσουν την πρέπουσα απάντηση.


Δεν ανεχόμαστε να γινόμαστε «παιχνιδάκι» των οικονομικών κριτηρίων που θέτει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που στην ουσία η πλειοψηφία των σπουδαστών που κάνει αίτηση απορρίπτεται και μένει εκτός εστιών.


Δεν θα ανεχτούμε η πλειοψηφία των φοιτητών στη Ρόδο να θέλει από 300- 500 ευρώ μόνο για ενοίκιο, πολλοί συνάδελφοί μας να παρατάνε τις σπουδές γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και άλλοι αντί να παρακολουθούν τα μαθήματά τους να αναγκάζονται να δουλεύουν μια και δυο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα.


Απαιτούμε εδώ και τώρα:


•    Να πάρουν δωμάτιο και οι 93 επιλαχόντες
•    Να καλυφθούν οι ανάγκες για δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών με ευθύνη του Κράτους, του Υπουργείου, των Πρυτανικών Αρχών.


•    Να δοθεί χώρος για ν’ ανεγερθούν τώρα φοιτητικές εστίες με ευθύνη της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.


•    Μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, να επινοικιαστούν ξενοδοχεία για όσους φοιτητές δεν έχουν δωμάτιο είτε να δίνεται έγκαιρα κάθε μήνα επίδομα ενοικίου στο ύψος του ενοικίου για όσους έχουν αναγκαστεί να ενοικιάσουν κάποιο σπίτι.


Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε για τη δωρεάν στέγαση. Και αυτοί που πήραν δωμάτιο και οι επιλαχόντες και όσοι άλλοι έμειναν εκτός λόγω των απαράδεκτων κριτηρίων. Ενώνουμε τις φωνές μας και δεν επιτρέπουμε να παίζουμε με τις ζωές μας. Όλοι στον αγώνα».

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ.  Αναφέρουν σ’ αυτήν τα εξής:


«Σε απόγνωση κυριολεκτικά έχουν βρεθεί 93 φοιτητές στη Ρόδο που έχουν αιτηθεί δωμάτιο και παρότι πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δε θα τους χορηγηθεί αφού οι κλίνες που διατίθενται είναι μόλις 140. Φυσικά ο αριθμός των αιτήσεων ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος αν πάρουμε υπόψη ότι τα ίδια τα κριτήρια της συγκλήτου του πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως είναι η  συνήθης πρακτική, αποκλείουν εκ των πραγμάτων μια μεγάλη μερίδα φοιτητών.


Οι συνέπειες της κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, εκφράζεται πρωτίστως στην καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών που στενάζουν για να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν. Είναι χιλιάδες τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που παρότι έχουν πετύχει σε μια σχολή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, είτε με χίλιους δυο κόπους και βάσανα να προσπαθήσουν να την τελειώσουν. Είναι πολλοί επίσης οι φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στις σπουδές τους.

 

Η κατάσταση στη Ρόδο, στην οποία μάλιστα για μια σειρά λόγους η ζωή είναι και ακριβότερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι των δωματίων των φοιτητικών εστιών. Για τους πάνω από 2000 φοιτητές των τμημάτων της Ρόδου διατίθενται μόλις 140 κλίνες, νοικιασμένα δωμάτια σε μικρά ξενοδοχεία της πόλης. Συχνά ακατάλληλα και ασυντήρητα. Μόλις ανοίξει μάλιστα η τουριστική σεζόν οι ιδιοκτήτες πετούν έξω τους φοιτητές για να τα γεμίσουν με τουρίστες.


Φέτος από τους αιτούντες οι 233 πληρούσαν τα κριτήρια, ωστόσο μόνο οι 140 από αυτούς θα πάρουν δωμάτιο. Πολλοί φοιτητές, φτωχά παιδιά πέρα από κάθε αμφιβολία, καλούνται να παραδώσουν το κλειδί του δωματίου τους για να μείνει στο δωμάτιό τους κάποιος ακόμη φτωχότερος, βάζοντάς τους έτσι και σε αντιπαράθεση.


Για πολλούς φοιτητές, με δεδομένη μάλιστα τη ραγδαία αύξηση των τιμών των ενοικίων στο νησί της Ρόδου, εξαιτίας της τουριστικής δραστηριότητας και του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnB), η εξέλιξη αυτή θα σημάνει το τέλος των σπουδών τους. Δικαιούχοι και επιλαχόντες διαμαρτύρονται για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχοντας προγραμματίσει μάλιστα κινητοποίηση την Παρασκευή 5 Οκτώβρη στο τοπικό γραφείο της φοιτητικής μέριμνας.


Η οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης, με την ανέγερση φοιτητικών εστιών είναι πολλά χρόνια αίτημα του φοιτητικού κινήματος της περιοχής.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τη σίτιση. Παρότι υπάρχει φοιτητική λέσχη, μπαίνουν αντίστοιχα κριτήρια τα οποία αποκλείουν μεγάλη μερίδα φοιτητών, ενώ λειτουργεί ένα απαράδεκτο «εκ περιτροπής» σύστημα το οποίο αποκλείει όποιον δε γευματίσει δυο φορές συνεχόμενα και τον αφήνει στην κυριολεξία νηστικό μέχρι να βρεθεί ο επόμενος. Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται από την εργολαβική εταιρεία που λειτουργεί τη λέσχη.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:


•    Για να εξασφαλιστεί ότι θα λάβουν δωμάτιο όλοι οι αιτούντες φοιτητές χωρίς αποκλεισμούς.
•    Για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικών εστιών
•    Για την εξασφάλιση ποιοτικής και δωρεάν σίτισης για το σύνολο των φοιτητών.


Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος
Διαμάντω Μανωλάκου
Μανώλης Συντυχάκης»