Στο εδώλιο Τούρκος για μεταφορά 19 μεταναστών

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει σήμερα 57χρονος Τούρκος που πριν από τρία χρόνια μετέφερε στη Σύμη με πολυεστερικό σκάφος, 19 αλλοδαπούς,  μεταξύ των οποίων και πέντε μικρά, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στη βάρκα και χρειάστηκε να διασωθούν!

Σε βάρος του Τούρκου διακινητή ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου με πρόθεση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο, παράνομη μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα κατά συρροή και παράνομη είσοδο στη χώρα. Για αυτές τις κατηγορίες τον Οκτώβριο του 2016 δικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου όπου και κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 48 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 44.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η διάσωση των Σύριων μεταναστών έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 στις 6.35 το πρωί από πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015», καθώς και από ιδιωτικό Τ/Χ σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Συγκεκριμένα, τα ανωτέρω σκάφη εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδας ''ΝΙΜΟΣ'', πολυεστερική βάρκα με τους 19 αλλοδαπούς να βουλιάζει στη θάλασσα. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να βγάλουν έξω από τη βάρκα τα πέντε μικρά παιδιά και τους 15 ενήλικες που είχαν εγκλωβιστεί και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού,  όπου και συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ συνελήφθη επίσης ο 57χρονος αλλοδαπός Κυβερνήτης - διακινητής.
Προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Σύμης, ενώ η βάρκα βυθίστηκε.