Θα ξηλωθεί η στέγη  κτηρίου λόγω αμιαντοτσιμέντου

Ξηλώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα η στέγη από αμιαντοτσιμέντο του κτηρίου «Βίλλα Κορόνα» που στεγάζει υπηρεσίες του δήμου Ρόδου και ειδικά το τμήμα προσόδων.

Το κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην πλατεία Κουντουριώτη, δίπλα στο “Έλλη”, χτίστηκε το 1927 κατά την Ιταλοκρατία από τον αρχιτέκτονα  Florestano di Fausto και ήταν γνωστό ως Villa Della corona προφανώς γιατί στην κορφή του κατασκευάστηκε μία κορώνα που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Το κτήριο στέγαζε τότε το γραφείο του υποδιοικητή των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά, αλλά μετά την απελευθέρωση και κατά την πάροδο των χρόνων χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς κυρίως για να στεγάσει υπηρεσίες.

Λόγω όμως επικινδυνότητας του αμιαντοτσιμέντου που βρίσκεται σε σημεία της στέγης, πρέπει να αντικατασταθεί και για το λόγο αυτό συντάχθηκαν ειδικές μελέτες που «πέρασαν» από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να εγκριθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 25 του Σεπτέμβρη η υπηρεσία μεταφέρθηκε προσωρινά στα γραφεία της ΠΕΔ, πίσω από το δημαρχείο, ενώ αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται εργασίες και σε διάφορα σημεία του κτηρίου.

Τα φύλλα αμιαντοτσιμέντου που θα ξηλωθούν έχουν έκταση 160 τ.μ. και το βάρος τους ανέρχεται σε περίπου 2,5 τόνους.
Τις εργασίες θα αναλάβει ειδικό συνεργείο από την Αθήνα που θα ασχοληθεί με την αποξήλωση,  τη διαχείριση και την απομάκρυνση τους.

Το συνεργείο με κοπτικά μηχανήματα θα αφαιρέσει τα μεταλλικά άγκιστρα στερέωσης των αμιαντοπλακών και ταυτόχρονα θα ψεκάζει τα σημεία εκείνα με ειδικό υγρό ώστε να μη διαφεύγουν τυχόν ίνες στην ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό τα στοιχεία αμιάντου θα απομακρύνονται ακέραια χωρίς σπασίματα και χωρίς να αποδεσμεύονται ίνες στο περιβάλλον. Οι εργάτες θα είναι εφοδιασμένοι με εξοπλισμό μίας χρήσης και θα χρησιμοποιηθούν αναπνευστικές συσκευές που θα διαθέτουν ειδικά φίλτρα. Φυσικά ο χώρος θα αποκλειστεί (κάτι που έχει γίνει ήδη) τη στιγμή που θα γίνουν οι εργασίες.

 Μετά το τέλος των εργασιών αποξήλωσης και συσκευασίας τα απόβλητα θα μεταφερθούν συσκευασμένα στην Αθήνα σε αποθήκη επικίνδυνων αποβλήτων της εταιρείας που ανέλαβε το έργο και στη συνέχεια σε ειδικό αδειοδοτημένο χώρο.