Πολλά τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη της Ρόδου

Του Κώστα Παλιούρη


«Αγαπητή Ροδιακή,

Τις τελευταίες ημέρες διάβασα τη  "λύση" του κυκλοφοριακού που τα μεγάλα πνεύματα του δήμου μας εμπνεύστηκαν για τη λύση του κυκλοφοριακού που ταλανίζει την πόλη μας εδώ και αρκετά χρόνια.

Κανείς από τους εκάστοτε ιθύνοντες δεν τόλμησε ποτέ την οριστική λύση που είναι το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου στα τροχοφόρα πλήν ποδηλάτων, ταξί και λεωφορεία ΡΟΔΑ. Και ο λόγος είναι απλός: το πολιτικό κόστος, παραμερίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν, όπως είναι η αναγέννησή του.

Σαν παληός ροδίτης που έζησε τέτοιες στιγμές, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να "καυτηριάσω" την αναποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων, που μόνο ανακατωσούρα εις το έπακρον θα επιφέρει.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχόντων. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα τολμήσει να αναφέρει το καυτό αυτό ζήτημα, γιατί θα χάσει ψήφους από τους εκάστοτε βολεμένους.

Αλλά μόνο το κυκλοφοριακό είναι που ταλανίζει την ταλαιπωρημένη αυτή πόλη;

Τα ζητήματα είναι πολλά, όπως είναι τα πεζοδρόμια, και απορώ πως ακόμη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Αφήστε που αυτά που ανακατασκευάζονται δεν έχουν καμμία αίσθηση ομορφιάς, απλά ρίχνουν τσιμέντο, άντε και καμμιά πλάκα. Να συνεχίσω με τις διαγραμμίσεις;   Άρχισαν κάποια στιγμή και ξαφνικά σταμάτησαν γιατί το υλικό που χρησιμοποιήθηκε δεν είχε τις προδιαγραφές που της εξασφαλίζουν διάρκεια και φωτεινότητα.

Αμ το άλλο;  Με την προσωπική παρουσία του δημάρχου, έσπευσαν να ανανεώσουν τις διαγραμμίσεις μπροστά στα σχολεία, αγνοώντας τις προηγούμενες, και παρουσιάζοντας ένα μιξ άξιον για βραβείο γκίνες.
Να συνεχίσω με τα αυτοκόλλητα στις πινακίδες της τροχαίας, τα "αθλητικά" συνθήματα στα "καφάο" του ΟΤΕ;
Αυτά βέβαια ανάγονται στην παιδεία που οι νεαροί βλαστοί λαμβάνουν από τις οικογένειές τους και μόνο.
Να προχωρήσω με την ΔΕΗ, που αψηφώντας το ότι εργάζεται στην μητρόπολη του τουρισμού, στήνει κολόνες, “μαύρους χάρους” τους αποκαλώ εγώ, σε όλη την πόλη, με τη  συνενοχή του δήμου, γιατί δεν άκουσα, δε διάβασα καμία διαμαρτυρία από πλευράς δημοτικής αρχής;

Θα ενθυμούνται οι παλαιότεροι τους εξ  Ελλάδος επισκέπτες μετά την απελευθέρωση, τον θαυμασμό τους για την ομορφιά της πόλης μας, για την ευταξία της, την καθαριότητά της, τα κτήρια της, την ευρωπαική της εικόνα.

Τι παρουσιάζουμε σήμερα; Τίποτε απ'όλα αυτά.

Στο μεταξύ όλες οι άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, κατεστραμμένες από τον πόλεμο, σήμερα λάμπουν οι περισσότερες τόσο από την ευταξία, την καθαριότητα και την προβολή τους. Με λίγα λόγια σιγά αλλά σταθερά δίνουμε την πρωτιά χωρίς διαμαρτυρία στις άλλες πόλεις και σιγά-σιγά η εμφάνιση της πόλης μας υποβαθμίζεται με αποτέλεσμα να γίνεται άχαρη, εχθρική και άναρχη.

Λυπάμαι πραγματικά γι'αυτές τις διαπιστώσεις και εύχομαι ολόψυχα να αντιστραφεί η κατάσταση γιά να επανέλθει η Ρόδος μας όπως και πρίν, όμορφη, λαμπερή σε βάρος βεβαίως των βολεμένων,

Το μόνο που χρειάζεται είνα μια δημοτική αρχή που αψηφώντας το πολιτικό κόστος, από την αρχή της θητείας της, να ιεραρχήσει όλα τα παραπάνω, αποδεικνύοντας ότι δεν την ενδιαφέρει η καρέκλα, αλλά ΜΟΝΟ και πάλι ΜΟΝΟ το καλό της πόλης και ας αποτύχουν στην επόμενη θητεία.

Ξέρω ότι ζητώ πολλά αλλά τι να κάνω; Αυτός είμαι εγώ, ένας παλιός ρομαντικός Ροδίτης

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία».