Το Όγδοο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στη Ρόδο

Της Μαίρης Παπανδρέου


Αποτελεί πλέον Θεσμό, το ετήσιο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, που πραγματοποιείται με εξαιρετική επιτυχία και τεράστια συμμετοχή, στην Καθολική Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου, στον Ι. Ναό Αγίου Φραγκίσκου Ρόδου, με τη στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου, και μέριμνα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου, Ηγούμενου Ιερού Τάγματος Φραγκισκανών Δωδεκανήσου και Ιερέα των Ιερών Ναών Αγίου Φραγκίσκου και  Παναγίας της Νίκης Ρόδου και Αμνού του Θεού της Κω, Πανοσιολογιότατου π. Λουκά Gregory και την Καλλιτεχνική Οργάνωση,  Διεύθυνση και Επιμέλεια, του διεθνούς φήμης Οργανίστα και Μαέστρου Χρήστου Παρασκευόπουλου.

Ο Ι. Ναός του Αγίου  Φραγκίσκου, διαθέτει το μεγαλύτερο Εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα,  το οποίο κατασκευάστηκε από τον διάσημο Ιταλό Pinchi τη δεκαετία του ‘30  και μέχρι την ανέγερση του «Μεγάρου Μουσικής Αθηνών», ήταν και το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο εκκλησιαστικό όργανο στα Βαλκάνια. Το χειριστήριό του βρίσκεται στο αριστερό κλίτος νου ναού, ενώ οι 1640 αυλοί, βρίσκονται στον εξώστη του Ι. Ναού.

Για 8η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον κατάμεστο και κατανυκτικό Ι. Ναό Αγίου Φραγκίσκου με την απαράμιλλη ακουστική, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής, του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, με εξαιρετική επιτυχία.

Στο εκκλησιαστικό όργανο ήταν η διεθνούς φήμης Ελληνίδα οργανίστρια Δρ. Ελένη Κεβεντσίδου, με μεταπτυχιακές σπουδές στον διεθνούς φήμης οργανίστα Nicolas Kinaston και έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία ερμηνείας όπως Margaret and  Sydney Lovett & United Music Publishers Ensemble Prize και στο Kaliningrad Ρωσίας. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, έχει εμφανιστεί ως Σολίστ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία κ.α.

Έχει πολλές ηχογραφήσεις έργων για σόλο εκκλησιαστικό όργανο των Bach, F. Liszt, Reger στο Rugby School, βιολί και εκκλησιαστικό όργανο, για τη Ravensbury Records. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Canterbury. Ερμήνευσε με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία, υψηλή Τεχνική και ευαισθησία, τρία έργα με σόλο εκκλησιαστικό όργανο.

H Χορωδία Θρησκευτικής Μουσικής «Musica Sacra», ιδρύθηκε από τον Οργανίστα και Μαέστρο Χρήστο Παρασκευόπουλο το 2008, με σκοπό την ερμηνεία έργων Εκκλησιαστικής Μουσικής, προσκλήθηκε από την Αθήνα, και υπό τη Διεύθυνσή του απέδωσε τρία θρησκευτικά έργα μουσικής των Charles Francois Gounod και του Gabriel Feure.  
 


Ο Χαρισματικός Οργανίστας, Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μαέστρος Χρήστος Παρασκευόπουλος,  είναι κάτοχος πολλών Πανεπιστημιακών πτυχίων, όπως και του Πανεπιστημιακού τίτλου LRSM Λονδίνου. Από το 1997 είναι οργανίστας στη Γερμανική Εκκλησία του Χριστού, ενώ από το 2013 διορίστηκε Κάντορας στον ίδιο χώρο.

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο, καθώς και του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου  «ΑΝΟ» του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο.

Διδάσκει εκκλησιαστικό όργανο στα Ωδεία «Νικόλαος Μάντζαρος» και «Φίλιππος Νάκας». Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, στο Ισραήλ, στην Αυστρία αλλά και σε Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία κ.α. ενώ έχει συνεργαστεί ως οργανίστας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηνών, με γνωστούς καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.α. Ξεχωριστή είναι και η παρουσία του στις Εκκλησίες: Α΄ Ευαγγελική, Γερμανική, Αγγλικανική, Άγιο Παύλο Πειραιώς, Ιερά Καρδία Αθηνών, Μετάσταση Θεοτόκου Χανίων, Άγιο Φραγκίσκο Ρόδου, Παναγία της Νίκης Ρόδου, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Αίθουσα Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός».

Το 2008 ίδρυσε το φωνητικό σύνολο «Musica Sacra», όπου εξειδικεύεται στην ερμηνεία έργων χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής. Είναι επίσης Διευθυντής της χορωδίας Cantus Celestis  και του συνόλου Vox Sinceris.

Η χορωδία έχει εμφανιστεί και στο Μέγαρο Μουσικής σε αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λιστ, σε συναντήσεις Θρησκευτικής Μουσικής όπως στης Καλαμάτας, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τριπόλεως, στη Γερμανική Εκκλησία του Χριστού Αθηνών, στο Φεστιβάλ Μπαχ Αθηνών κ.α.
Το 8ο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής στον Ι.Ναό Αγίου Φραγκίσκου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του Οργανίστα και Μαέστρου Χρήστου Παρασκευόπουλου, καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, με την τελειότητά του.

Η χορωδία «Musica Sacra, εναρμονισμένη με τους συγκινητικούς μουσικούς φθόγγους του εκκλησιαστικού οργάνου, συγκίνησε και συνεπήρε το ακαροατήριο σε ανώτερα ψυχοπνευματικά επίπεδα, θυμίζοντας το Μεγάλο Δάσκαλο Πυθαγόρα που πρώτος αναφέρθηκε στη «Μουσική των Σφαιρών», εννοώντας το «Σύμπαν».

Η απόδοση όλων των έργων ήταν τέλεια και οι Φιλόμουσοι Ροδίτες, κατέκλυσαν τον Ι.Ναό του Αγίου Φραγκίσκου με έκδηλη συγκίνηση, όπως και πολλοί τουρίστες αλλοδαποί.

Παρέστησαν:  Ο Μητροπολίτης Ρόδου Σεβασμιότατος κ.κ. Κύριλλος, ο εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Ρόδου Αιδεσιμολογιότατος π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης, ο Αντισυνταγματάρχης Γρηγόριος Μπόλης, ο αντιπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Δημήτριος Τσοπανάκης, οι Επίτιμοι Πρόξενοι Αγγλίας κα Ράνια Κοσσιώρη και Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού από το Τμήμα Φεστιβάλ /ηθοποιός και σκηνοθέτης κα Ανδρομάχη Χρυσομάλλη,  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, στελέχη του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου κα Ελευθερία Μπινίκου, κ. Χάρης Σακελλαρίδης, πολλοί εκπαιδευτικοί όπως και πολλοί λογοτέχνες.