Πανηγυρικός εορτασμός της 74ης επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου

Ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής εόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την 74η Επέτειο του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της «5ης Οκτωβρίου 1944» εναντίον της μακρόχρονης Ιταλικής κατοχής.

Όπως είναι γνωστό, το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα έγινε στο χωριό Μενετές Καρπάθου και είχε στη συνέχεια την ομόθυμη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των χωριών, όλων των Καρπαθίων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η απελευθέρωση του νησιού οκτώ μήνες νωρίτερα από τα άλλα Δωδεκάνησα.

Η απελευθέρωση της Καρπάθου, με δικές της δυνάμεις, είχε το ευεργετικό αποτέλεσμα να φιλοξενηθούν στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες από τα άλλα υποδουλωμένα ακόμη νησιά της Δωδεκανήσου.

Για το Κίνημα αυτό της «5. Οκτωβρίου 1944» υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, με αποκορύφωμα τον ογκώδη τόμο του αείμνηστου νομικού και διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Αντ. Μελά, ο οποίος τιτλοφορείται «Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου, 5 Οκτωβρίου 1944», έκδοση της Πρώην Κοινότητας Μενετών Καρπάθου, Αθήνα 2012.

Για να τιμηθεί η μεγάλη αυτή επέτειος της Καρπάθου, επισκέφθηκαν τις Μενετές και την Κάρπαθο ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, το 1999 και το 2004, ενώ ο τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Β. Παυλόπουλος επισκέφθηκε επίσης τις Μενετές και τα χωριά Αρκάσα, Φοινίκι και Απέρι στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Αττικής, ο οποίος εορτάζει αδιαλείπτως από το 1965 την Επαναστατική αυτή Επέτειο, οργάνωσε ειδική Εκδήλωση, την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11 π.μ., στην ιστορική Αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, στον Πειραιά.

Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Συντονιστής, Δωδεκανήσιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Πάχος, αφού απηύθυνε στους παρευρισκομένους επίκαιρη προσφώνηση, μετέφερε σχετικό Xαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Β. Παυλοπούλου στον Σύλλογο των Απανταχού Μενετιατών, εκφράζοντας την επιθυμία του να επισκεφθεί και πάλι τις Μενετές και την Κάρπαθο. Μετά έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο του Συλλόγου, συμβολαιογράφο κυρία Ειρήνη Μαρή – Κοσμά, η οποία καλωσόρισε και υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ετόνισε τη σημασία του Επαναστατικού αυτού Κινήματος και το εθνικό αποτέλεσμά του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην οργάνωση της 74. Επετείου.

Ακολούθως, ο Συντονιστής εκάλεσε τους ομιλητές της ημέρας στις θέσεις τους. Το πάνελ των ομιλητών διηύθυνε ο συμπατριώτης μας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος».

Διαπρεπείς εισηγητές της επετειακής ημέρας ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χαράλαμπος Μπαμπούνης, καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και των Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αριστείδης Δουλαβέρας, αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο δημοσιογράφος, ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Γεώργιος Μεταλληνός μίλησε για «Το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου της 5. Οκτωβρίου 1944 υπό το φως της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης» και ο καθηγητής Χ. Μπαμπούνης ανέπτυξε το θέμα «Δυναμισμός, δυναμική και δυναμικότητα του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου». Οι δύο αυτοί καθηγητές αναφέρθηκαν σε γενικότερα ιστορικά θέματα του Κινήματος.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αρ. Δουλαβέρας και ο δημοσιογράφος Π. Μπουκάλας ασχολήθηκαν με τον αντίκτυπο που είχε το Απελευθερωτικό Κίνημα στον λαό της Καρπάθου και σχολίασαν δημοτικά τραγούδια, δίστιχα, μαντινάδες και ρίμες, που συνέταξαν Καρπάθιοι τραγουδιστές και στιχουργοί, για να εξάρουν την Απελευθέρωση του νησιού.

Το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων παρουσίασε χαρακτηριστικούς Καρπαθιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπαθίων Αττικής προσέφερε στο τέλος της Εκδήλωσης σε όλους και όλες εκλεκτά τοπικά παραδοσιακά γλυκίσματα και τα Καρπαθιακά γευστικά ψιλοκούλουρα.

Την 74h Επέτειο του Επαναστατικού Κινήματος Καρπάθου της «5. Οκτωβρίου 1944» ετίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτης Κουρουμπλής (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και πρώην υπουργός) και Δημήτρης Γάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά Γλύκα Χαρδαλάκου, ο υποναύαρχος ε.α. Νίκος Κανάκης, καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πειραιώς Σακελλάριος Καρπάθιος και Μιχαήλ Παζαρτζής, ο επίκουρος καθηγητής και Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Ιωάννης Καραϊτιανός, οι αντιπρόεδροι του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» Φίλιππος Καλούδης και Λίνα Χαραλαμποπούλου, η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κυρία Αντωνία Μεγαλοοικονόμου, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής Αικατερίνη Βουρεξάκη, οι Πρόεδροι Καρπαθιακών Συλλόγων, της Αρκάσας Μαριάννα Μπρα, Όθους Φραγκίσκη Σταυράκη, Ολύμπου Γεώργιος Διακογεωργίου, Πυλών Μαρία Γουλιάρα, ο δημοσιογράφος και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Μανώλης Δημελλάς, η εκδότρια της «Καρπαθιακής» Καλλιρρόη Γεωργίου – Μανωλάκη, η Επίτιμη Πρόεδρος Σ.Ε.Π.Ε.Α. Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής Πόπη Γεωργίου και πλήθος συμπατριωτών, Καρπαθίων, Δωδεκανησίων και φίλων της Καρπάθου.

Γραπτά μηνύματα για την Επέτειο απέστειλαν:
οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Δημήτριος Κρεμαστινός,
ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος,
ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Ανδρέα Λάμπρος,
η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά.

Συγχαίρουμε θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου κυρία Ειρήνη Μαρή – Κοσμά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη οργάνωση της Εκδήλωσης, η οποία είχε, κατά γενική ομολογία, εξαιρετική επιτυχία.