Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το Peace and Sport Regional Forum στη Ρόδο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή στη Ρόδο του Peace and Sport Regional Forum, με τίτλο «Κοινωνίες σε κίνηση: Ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού» που διοργανώνεται στις 18 του μήνα από τον οργανισμό «Peace and Sport» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Βασικό στόχο της διοργάνωσης αποτελεί η ανάδειξη του αθλητισμού ως φορέα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνιών, αναδεικνύοντας τοπικές πρωτοβουλίες και συνέργειες που ενθαρρύνουν την ενοποιητική επίδραση του αθλητισμού στην κοινωνία.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 350 επιφανείς προσωπικότητες απ’ όλη τη Μεσόγειο, και μεταξύ αυτών θα είναι ο Christian Karembeu, αστέρας του ποδοσφαίρου και Champion of Peace του «Peace and Sport», ο θρύλος του μπάσκετ, Νίκος Γκάλης κ.α. Στη Ρόδο αναμένεται και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί κάθε χρόνο η διοργάνωση και ο οργανισμός.

Οι εργασίες του θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Rodos Palace και θα ξεκινήσουν στις 8.30 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, με την τελετή έναρξης, ενώ στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη θεματική ενότητα κατά την οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους «παράγοντες που καθιστούν τον αθλητισμό αποτελεσματική πλατφόρμα για τη δημιουργία κοινοτήτων, δικτύων και συνεργασίας μεταξύ των κοινωνιών».

Βασική θεματολογία του Forum, θα αποτελέσουν οι «πόλεις ως κόμβοι καινοτομίας και κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού», που θα είναι και το θέμα της δεύτερης θεματικής ενότητας στις 11.00, ενώ η τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα θα ξεκινήσει στις 12.10 και θα έχει ως θέμα της «τις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο  για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Επίσης σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» που θα διεξαχθεί θα συμμετάσχει μια επιφανής ομάδα αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με σημαντική επιρροή στη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων, αποκρυσταλλώνοντας τοπικούς και διεθνείς στόχους για την ανάπτυξη και την ειρήνη, αξιοποιώντας σαν όχημα τον αθλητισμό. Το forum θα συνεχιστεί στις 2.30 το μεσημέρι στο χώρο του αρχαίο σταδίου στην πόλη της Ρόδου,  όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και αθλητικά events,  τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τις 6.30 το απόγευμα.

Το κλείσιμο της διοργάνωσης θα γίνει στις 8.30 το βράδυ και πάλι στο ξενοδοχείο Rodos Palace, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας, ο οργανισμός «Peace and Sport» θα βραβεύσει τρεις διεθνείς και τέσσερις τοπικές οργανώσεις καθώς και προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην παγκόσμια ειρήνη, το διάλογο και την κοινωνική αλλαγή μέσω του αθλητισμού. Θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν  των προσκεκλημένων.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές περιλαμβάνονται και οι εξής:
- Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της διεθνούς ολυμπιακής κοινότητας
- Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Δωδεκανήσου

- Joel Bouzou, πρόεδρος και ιδρυτής του οργανισμού “peace and sport”.
- Marlene Harnois, Γαλλίδα ολυμπιονίκης taekwondo
- Φωτεινή Δάρρα, τραγουδίστρια
- Sascha Duerkop, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου CONIFA
- Γιώργος Βασιλειάδης, υπουργός αθλητισμού
- Stoyan Andonov, υπουργός αθλητισμού της Βουλγαρίας

- Joao Paul Rebelo, γενικός γραμματέας αθλητισμού και νεολαίας της Πορτογαλίας
- Μιχάλης Σεΐτης, παραολυμπιονίκης
- Ouided Bouchamaoui, βραβευμένη με νόμπελ ειρήνης 2015
- Λάζαρος Παπαδόπουλος, παίκτης του μπάσκετ
- Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, αντιπρόεδρος του διεθνούς ιδρύματος ολυμπιακής ανακωχής

- Rilma Akhtar, πρόεδρος του ιδρύματος αθλητισμού μουσουλμάνων γυναικών
- Ashraf Sobhy, υπουργός αθλητισμού της Αιγύπτου
- Makram Queisi, υπουργός νεολαίας της Ιορδανίας
- Nikola Janovic, υπουργός αθλητισμού του Μαυροβουνίου

- Benjamin Boukpeti, Γάλλος ολυμπιονίκης
- Pascal Gentil, Oλυμπιονίκης και τρεις φορές πρωταθλητής ευρώπης
- Honey Thaljieh, αρχηγός γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στην Παλαιστίνη
- Κλεάνθης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Κυπριακού οργανισμού αθλητισμού,

- Nabeel Abu-Ata, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας μπάσκετ της Ιορδανίας,
- Αθηνά Ζέρβα, αρχηγός της εθνικής ομάδας μπάσκετ κωφών γυναικών
- Πέτρος Κόκκαλης, πρώην αντιπρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
- Μιχάλης Κακιούζης, πρώην αρχηγός εθνικής ομάδας μπάσκετ