«Σε επίπεδο ετοιμότητας για σεισμό η Ρόδος είναι στην κορυφή»

Διαρκής πρέπει να είναι η προετοιμασία για τον σεισμό και η προσπάθεια για τον σεισμικό κίνδυνο, δήλωσε, χθες, από τη Ρόδο ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, όσο αφορά στο επίπεδο ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, βρίσκεται κοντά στην κορυφή σε σχέση με άλλες περιοχές.

Τα παραπάνω είπε ο καθηγητής στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη χθεσινή συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου της Ρόδου για τους σεισμούς και τις πλημμύρες.

Η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τόσο του ιδίου όσο και του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή,  Ευθύμιου Λέκκα, οι οποίοι, ως γνωστόν, βρίσκονται εδώ για τις ασκήσεις που οργανώνει το Ινστιτούτο Γεωδυναμικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών Κρίσεων» του ΕΚΠΑ, και το Δήμο Ρόδου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν και στο χθεσινό ΣΤΟ.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους καθηγητές και τους φοιτητές, τόνισε ότι η εκπαίδευση αυτή και η ενημέρωση που γίνεται είναι κάτι θετικό και σημαντικό για το νησί.

Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας ανέλυσε, με τη βοήθεια προτζέκτορα, μεγάλους σεισμούς που είχαμε το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο και στην άσκηση εκπροσωπώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο, καταρχήν, καυτηρίασε τα διαδικαστικά ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχολούνται τα οποία, όπως είπε, δεν οφείλονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στραγγαλίζουν όλη την ελληνική κοινωνία.

«Υπάρχει η αντιπλημμυρική περίοδος, υπάρχει η αντιπυρική περίοδος, δεν υπάρχει…αντισεισμική περίοδος, για τον απλούστατο λόγο ότι ο εγκέλαδος που είναι η υπ’ αριθμόν μία φυσική καταστροφή για τη χώρα, μακρά απ’ όλες τις άλλες, δεν κάνει συμβόλαιο!», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Η προσπάθεια, λοιπόν, για τον σεισμικό κίνδυνο πρέπει να είναι διαρκής. Όχι μόνο γιατί δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ο σεισμός αλλά και για έναν άλλο λόγο: Για τον απλούστατο λόγο ότι οι πόλεις μας, οι οικισμοί, οι εγκαταστάσεις, όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες γίνονται ολοένα και πιο τρωτές στον σεισμικό κίνδυνο».

Επίσης, η τρωτότητα μεταβάλλεται με το χρόνο, δεν είναι κάτι στατικό, γι’ αυτό και απαιτείται δραστική επικαιροποίηση, τόνισε ακόμη και είπε ότι δεν γνωρίζει πόσο ανταποκρίνονται σ’ αυτή την ανάγκη οι κεντρικές οδηγίες που παίρνουν οι Δήμοι μια και δεν μπορούν οι ίδιοι να τ’ ανακαλύπτουν όλα από την αρχή.  Για το τσουνάμι είπε ότι είναι ένας σπάνιος κίνδυνος αλλά αυτό δεν εγγυάται ασφάλεια και δεν πρέπει να είναι κανείς επαναπαυμένος.

Εστιάζοντας στη Ρόδο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εδώ έχει γίνει μία προσπάθεια με τη βοήθεια, διαχρονικά, του Δήμου, της Περιφέρειας, ότι έχουν εγκαταστήσει όργανα, παλιρροιογράφους, οι οποίοι λειτουργούν και μάλιστα συνεισφέρουν στα κεντρικά τους συστήματα και, όπως είπε, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Είπε, ακόμη, ότι η προσπάθεια είναι διαρκής, ποτέ δεν επαναπαυόμαστε και όταν ρωτήθηκε πως κατά τη γνώμη του τοποθετείται το επίπεδο ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, είπε ότι εξαρτάται με ποιον το συγκρίνουμε. Ωστόσο τόνισε ο καθηγητής ότι είναι κοντά στην κορυφή σε σχέση με τις Πολιτικές Προστασίες άλλων περιοχών, εφιστώντας πάντα την προσοχή ότι δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε διότι τα πράγματα εξελίσσονται, η κοινωνία έχει τις δικές της ανάγκες και δημιουργεί νέα ευάλωτα σημεία.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ανέφερε και εκείνος ότι κάνουμε μία διάκριση με τις σεισμικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί και λέμε ότι για τα δύο πρώτα μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο πρόληψης, να κάνουμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικές ζώνες, να καταγράψουμε τα μηχανήματα, τα οχήματα, τον εξοπλισμό κτλ. Όντως, όμως, στο θέμα των σεισμών λειτουργούμε μετά την εκδήλωσή του φαινομένου.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό που λέγεται ότι οι πολίτες τελικά δεν είναι ενημερωμένοι ποιοι είναι οι τόποι συγκέντρωσης, ο τρόπος ανάδρασης κτλ., επανέλαβε αυτό που είχε πει πέρυσι, ότι δηλαδή αυτό που γίνεται στα όργανα πρέπει να το περάσουν στην κοινωνία. Διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου έχει σχεδιασμούς,  χαρακτηρισμένους χώρους για καταφύγια κτλ.

Μίλησε και εκείνος για τις δυσκολίες που συναντά ο Δήμος όταν πάει να εγκρίνει μία δαπάνη και ξαφνικά αλλάζει η νομοθεσία και λέει ότι οι Δήμοι πλέον δεν είναι αρμόδιοι για τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων.

Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, είπε ότι με τον Κλεισθένη ήρθε η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες, δίχως όμως να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό, και ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν δέκα μελέτες για καθαρισμούς ρεμάτων με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Ο κ. Χατζηδιάκος, ανέφερε μάλιστα ότι είχαν εγκρίνει τρεις μικρές εργολαβίες αλλά επειδή άλλαξε εν μία νυκτί η νομοθεσία έμειναν ανενεργές. Είπε, ακόμη, ότι ο ίδιος βίωσε και το 2011 και το 2013, από άλλη θέση, τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα στο νησί και ξεκίνησε τότε η προσπάθεια να βρεθούν οι πόροι που ήταν κοντά στα δέκα εκατ. ευρώ. για τη Ρόδο.

Τριάμιση χρόνια, όμως, επί Δημαρχίας του κ. Κουσουρνά και τέσσερα ο ίδιος και μετά βίας κατάφεραν τώρα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να πάρουν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων ενός ρέματος. Ανέφερε, ακόμη, ότι κάποια χρήματα που προορίζονταν για τα αντιπλημμυρικά θα τα διοχετεύσουν σε προμήθεια υλικού.

Είπε, επίσης, ο Δήμαρχος ότι, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε μία έντονη αγωνία από τους πολίτες για τα οικόπεδα και ευαισθητοποιήθηκε ο κόσμος. Το θέμα είναι πολυδιάστατο κατά τον ίδιο αφού δεν έχει να κάνει μόνο με την επιστήμη, αλλά με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους ΟΤΑ.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο-συνέχισε ο κ. Χατζηδιάκος-είναι οι ευθύνες, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αγκυλώσεις είναι πάρα πολλές αφού όσο άρτια και να γίνει η πρόληψη, όποιες παραλείψεις των όποιων ευθυνών και αν υπάρξουν, όταν φθάσουμε στην ώρα του καταλογισμού της ευθύνης, θα την πληρώσει ο Δήμαρχος.

Οι συμμετέχοντες
Καταρχήν, χθες, εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που τοποθετήθηκαν, εξέφρασαν το παράπονο ότι δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση, ωστόσο η απάντηση π ου πήραν ήταν ότι τη διοργανώνει το Πανεπιστήμιο και ότι είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν.

Από πλευράς της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο Διευθυντής της, κ. Γιωτόπουλος, διαβεβαίωσε ότι θα είναι στη διάθεση  των Αρχών με όλα τα οχήματά της, σε οποιοδήποτε συμβάν προκύψει.

Επίσης, μετά το πέρας των ασκήσεων θα ξαναρχίσουν το καθάρισμα των φρεατίων στα σημεία που εντόπισαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, αυτά εντοπίστηκαν στις διαδρομές Ρόδος-αεροδρόμιο, στη Ρόδου-Λίνδου, Τσαΐρι-αεροδρόμιο, Ρόδου-Καλλιθέας και στον Αρχάγγελο, στη γέφυρα του Γαδουρά.

Δεν παρέλειψε ακόμη να θυμίσει ότι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, σε λιγότερο από ενενήντα ημέρες, εάν δεν προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση, παύει να λειτουργεί.

Η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας, κα Ράνια Κοσσιώρη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία τους με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας είναι εξαιρετική και είναι παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και όχι μόνο, ενώ μετέφερε το χαιρετισμό του Γενικού Προξένου Ελλάδας-Κύπρου.

Δεν παρέλειψε, επίσης, ν’ αναφέρει ότι το Βρετανικό Προξενείο αποτελεί τον σύνδεσμο με τις Προξενικές Αρχές που βρίσκονται στο νησί ούτως ώστε η διάχυση της πληροφόρησης να είναι εκείνη που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει. Επίσης, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις 21 προξενικές Αρχές που βρίσκονται στη Ρόδο και είπε ότι πραγματικά είναι πρωτοπόρος στο κομμάτι αυτό και αναγνωρίζεται και με τις αρμόδιες ξένες αποστολές.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος είπε για την κα Κoσσιώρη που είναι ο σύνδεσμός με τις πρεσβείες και από εκεί και πέρα με τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας, ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το νησί καθώς πρέπει να περνάει το μήνυμα ότι είμαστε πράγματι μία θωρακισμένη περιοχή.