Προχωράει σύντομα το θέμα της προσφυγής για τον ΦΠΑ των νησιών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Προχωράει σύντομα το θέμα της προσφυγής για τον ΦΠΑ των νησιών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Προχωράει σύντομα το θέμα της προσφυγής για τον ΦΠΑ των νησιών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 340 ΦΟΡΕΣ

Σε προτεραιότητα για τους δημάρχους το θέμα της ακίνητης περιουσίας

Για τα δύο σημαντικά θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα, τον ΦΠΑ στα νησιά και την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, ενημέρωσε χθες, ο Πρόεδρός της, Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Καταρχήν, όσον αφορά στη συζήτηση στα Ευρωπαϊκά όργανα της προσφυγής που έχουν κάνει από κοινού οι ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είπε ότι προχωράει.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στην Επιτροπή κανονισμών της Ε.Ε. και παραπέμφθηκε σε άλλες Επιτροπές, και στην Κομισιόν και μάλιστα, πιθανότατα, τέλη Νοεμβρίου να κληθούν από τα όργανα αυτά της Ε.Ε. να την υποστηρίξουν. Όπως είπε, υπάρχουν κάποιες θετικές εισηγήσεις αλλά και πολιτικές δηλώσεις υπέρ των μειωμένων συντελεστών με δυνατό όπλο ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. αυτό το κεκτημένο το διατηρούν μέχρι σήμερα.

Ενισχυτικά, λοιπόν, αυτής της προσφυγής που έχουν κάνει, ενέκριναν την ανάθεση σε ένα Ινστιτούτο να διεξάγει έρευνα στο σύνολο των νησιών ώστε να αποτυπωθούν οι συνέπειες τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ «ώστε να πάμε με όσο γίνεται περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας», όπως είπε και συμπλήρωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία που έχουν προκύψει με τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα δώσουν αυτά τα στοιχεία που έχουν αναφέρει στην προσφυγή.

Για την ακίνητη περιουσία
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε το σύνολο των νησιών αλλά κυρίως τη Ρόδο, την Κω και τη Λέρο που έχουν κτηματολόγιο, είναι τα ακίνητα που περιέρχονται στο Υπερταμείο, για το οποίο, ομολογουμένως, δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Η δική του τοποθέτηση στην ΠΕΔ, παρουσία και του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού και των κυβερνητικών βουλευτών, ήταν ιδιαίτερα καυστική όπως είπε, στη λογική ότι, τα παλαιότερα χρόνια, όταν το Δημόσιο ήθελε να αξιοποιήσει ή να εκποιήσει οποιαδήποτε ακίνητα ρωτούσε πρώτα τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα (Δήμο, Περιφέρεια), αν το ακίνητο αυτό χρειάζεται για την κάλυψη αναγκών τους, και αφού έπαιρνε την απάντηση, μετά αποφάσιζε.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων, δίχως να γνωρίζουν ποια είναι ή να έχει ερωτηθεί κάποιος, ούτε στη Βουλή έχει γίνει αυτή η ενημέρωση μέχρι τώρα, και αυτό ήταν ένα θέμα που τους απασχόλησε με ιδιαίτερα έντονους τόνους στη συνεδρίαση, όπως περιέγραψε. Αποφάσισαν, λοιπόν, αφενός να αναθέσουν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες την καταμέτρηση των ακινήτων που χρησιμοποιεί κάθε Δήμος ή αυτών που χρειάζεται, τα οποία είτε έχουν περιέλθει στο Υπερταμείο είτε τα διαχειρίζεται ακόμα η ΕΤΑΔ.

Η άποψη των κυβερνητικών ήταν ότι μέσω του Υπερταμείου μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους. Οι Δήμαρχοι, όμως, έχουν μία άλλη προσέγγιση και έτσι στο Συνέδριο της ΠΕΔ που θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, θα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης και μάλιστα θα το εισηγηθεί ο ίδιος, και με την ιδιότητα του νομικού.

Είπε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος ότι αυτό το θέμα μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια στη Δωδεκάνησο, από την Ενσωμάτωση και μετά, δηλαδή ποια ακίνητα μπορούσαν να περιέλθουν στους Δήμους και ποια ανήκαν στην ευρύτερη περιουσία του Δημοσίου.

Την επομένη της συνεδρίασης είχε ραντεβού στην ΕΤΑΔ όπου συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Διευθύντρια και μάλιστα με ατζέντα και συγκεκριμένα ακίνητα που ο Δήμος έχει ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το ένα είναι το Στρατολογικό γραφείο για το οποίο έχουν κάνει μία μελέτη ως Δήμος, έχουν μπει μέσα και το κόστος που έχουν βγάλει οι υπηρεσίες ανέρχεται στα 372 χιλιάδες ευρώ για να συντηρηθεί ολόκληρο.

Εκεί, ως γνωστόν, ο Δήμος θέλει να στεγάσει το ΚΕΠ που αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο Μέγαρο της Περιφέρειας, να γίνει ένα information office για τους επισκέπτες και στον όροφο να μεταφερθεί η δ.κ. Ρόδου. Το δεύτερο ακίνητο είναι το στρατόπεδο 299 στους «Τρεις». Εκεί η πρώτη σκέψη είναι να μεταφερθεί το Τμήμα Τροχαίου Υλικού από τ’ Ασγούρου αλλά και, γιατί όχι, να στεγάσει και την ΠΥΡ.

Το τρίτο που του έθεσαν ήταν για ποιο λόγο να ασφαλτοστρώσει ο Δήμος τους δύο χώρους στάθμευσης. Τους είπε ξεκάθαρα ότι αυτοί οι χώροι, και στην Εφορία και στο Ενυδρείο, ήταν τόσο παραμελημένοι κα μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Ένα τέταρτο ακίνητο είναι αυτά απέναντι από τα Σφαγεία όπου έχουν ζητήσει να μεταστεγαστεί εκεί το ΚΤΕΛ και να μεταφερθεί ο υπεραστικός σταθμός για ν’ αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης. Και είπε:

«Η γραφειοκρατία από τη μια, ο απόλυτος έλεγχος των ακινήτων νομίζω ότι δεν συνάδει με τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης», είπε ενώ χαρακτήρισε τραγικό να ζητάει η ΕΤΑΔ ενοίκιο από τον Δήμο. Προκειμένου, όμως, να τα αξιοποιήσουν δεν δίστασε να τους πει να μπουν στη διαδικασία των πλειστηριασμών και ο Δήμος ακόμα θα αναγκαστεί να καταβάλει κάποιο μίσθωμα γι’ αυτά, δίχως να θεωρηθεί παραχώρηση, φθάνει να συμψηφιστεί το κόστος των δαπανών που θα υποχρεωθεί ο Δήμος να κάνει.

Όπως είπε, πάντως, αυτό το θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων μένει ανοιχτό καθώς δεν γνωρίζουν τι εξελίξεις θα υπάρξουν, γι’ αυτό θα τεθεί σε επίπεδο συνεδρίου της ΠΕΔ, επειδή την ίδια ημέρα θα γίνει και ένα συνέδριο ακτοπλοϊκών θεμάτων που γίνεται κάθε χρόνο στη Σύρο, και θα υπάρξει μία πολυπληθής παρουσία Υπουργών.

Ανέφερε, τέλος, ότι ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Πόκκιας μεταβαίνει εκ νέου στην Αθήνα για τη διεκδίκηση της Βάρης και του Καλαμώνα καθώς έχει κλειστεί ραντεβού με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο