Σε προτεραιότητα ο καθαρισμός  των ρεμάτων σε όλα τα νησιά

Έργο πρώτης προτεραιότητας είναι για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο καθαρισμός των ρεμάτων σε όλα τα νησιά, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, και μάλιστα λόγω της πίεσης του χρόνου οι διαδικασίες επισπεύστηκαν με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για τον καθαρισμό των ρεμάτων τουλάχιστον στο νησί της Ρόδου, έχουν πάρει το δρόμο τους, και καλύπτουν τους δέκα πρώην δήμους της Ρόδου, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα νησιά.

Στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά ο σύμβουλος της περιφέρειας σε τεχνικά θέματα Σάκης Στάγκας, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, τόνισε χτες ότι ενώ υπήρχε προγραμματισμός για πλήθος έργων από την περιφερειακή αρχή, από το καλοκαίρι του 2016, οι διαδικασίες σταμάτησαν λόγω εφαρμογής νέων ευρωπαϊκών οδηγιών στη διεξαγωγή των διαγωνισμών.

«Από το Σεπτέμβριο του 2016, προβλεπόταν να βγουν σε διαγωνισμό 20 έργα όμως με αναδρομική  ισχύ από 8 Αυγούστου 2016, ανακλήθηκαν όλοι οι διαγωνισμοί για να εφαρμοστεί μία οδηγία της ΕΕ την οποία όμως είχαμε ήδη εφαρμόσει εμείς σχετικά με τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.

Η οδηγία όμως ήρθε στο τέλος Μαρτίου και μας καθυστέρησε περίπου 8 μήνες για να βγουν οι διαγωνισμοί σε έργα. Όταν εφαρμόστηκε έπρεπε να φτιάξουμε νέες μελέτες και όταν έγινε αυτό στο τέλος Ιουνίου 2017, μας σταμάτησαν και πάλι για να ξεκινήσουν ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί. Έπρεπε να κάνουμε τις διαδικασίες και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια 80 έργα» δήλωσε αναφερόμενος στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε ενώ μιλώντας αναλυτικά για τους καθαρισμούς των ρεμάτων πρόσθεσε και τα εξής: «Πρόσφατα δηλαδή τον Ιούλιο πήραμε και την αρμοδιότητα για τα ρέματα. Αμέσως ενημερώσαμε όλους τους δήμους για να δώσουν στοιχεία για το πού βρίσκονται τα ρέματα,  σε ποια κατάσταση,  τι ενέργειες έχουν γίνει κλπ.

Δέκα μελέτες για τους δέκα πρώην δήμους της Ρόδου έγιναν πράξη και οι μελέτες έχουν πάρει την πορεία τους προς την οικονομική επιτροπή. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε έτοιμες και τις μελέτες που θα αφορούν το επαρχείο Καρπάθου-Κάσου, Κω-Νισύρου, Καλύμνου-Λέρου και μία μελέτη που θα αφορά τα μικρά νησιά της επαρχίας Ρόδου, δηλαδή Χάλκη, Τήλο, Καστελόριζο».

Σύμφωνα με τον ίδιο για το νησί της Ρόδου, το ποσό ανέρχεται σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά, το ποσό ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα όπως είπε με εντολή περιφερειάρχη εργάζονται πυρετωδώς οι αντίστοιχες υπηρεσίες στη διεύθυνση τεχνικών έργων για να έρθουν και αυτές οι μελέτες στην οικονομική επιτροπή και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να εγκατασταθούν οι εργολάβοι και να καθαριστούν τα ρέματα.

Πάντως τόνισε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη πως η περιφέρεια δεν έχει δικά της μηχανήματα όπως έχουν οι δήμοι, που διαθέτουν και εργατοτεχνικό προσωπικό κλπ, και έτσι έπρεπε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος να προχωρήσουν στους διαγωνισμούς.