Συρρικνώνεται από αδιαφορία  η ιστορική Δημόσια  Βιβλιοθήκη της Ρόδου

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ρόδου, η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί αμέσως μετά την απελευθέρωση και η οποία κινδυνεύει σήμερα ελλείψει προσωπικού κυρίως, να απαξιωθεί και να μπει σε διαδικασία υπολειτουργίας, με ότι αρνητικό συνεπάγει τέτοια εξέλιξη.

Η δημόσια βιβλιοθήκη της Ρόδου, διαθέτει 80.000 βιβλία καθώς επίσης και το σύνολο των τοπικών εφημερίδων της Ρόδου που εκδόθηκαν από το 1915 έως και σήμερα. Ένα μεγάλο μέρος των αρχείων αυτών είναι ψηφιοποιημένο (μέχρι το 1975) ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτό το χρονικό διάστημα και η ψηφιοποίηση των υπολοίπων τοπικών εφημερίδων έως και το 2.000 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τα μέλη της δημόσιας βιβλιοθήκης Ρόδου αριθμούν σήμερα σε 8.150 (στο δανειστικό τμήμα) με τάσεις αυξητικές τα τελευταία χρόνια!
Έχει προχωρήσει επίσης στην έκδοση 9 βιβλίων τοπικών συγγραφέων τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Δωδεκανήσου επίσης, έχει εφαρμόσει σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τοπικής μας ιστορίας για την 28η Οκτωβρίου 1940, την 7η Μαρτίου και για την Ελληνική επανάσταση του 1821. Μόνο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς το πρόγραμμα παρακολούθησαν 2.500 μαθητές όλων των βαθμίδων.

Επίσης η δημόσια βιβλιοθήκη Ρόδου διοργανώνει ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων (η επόμενη θα γίνει στις 9/11 στο επιμελητήριο για το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Καραγιάννη «Έρωτας ή Τίποτα».
Σημειώνεται ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ρόδου είναι εξοπλισμένη με νέους υπολογιστές, με ασύρματο δίκτυο με λειτουργικά ψηφιακά αρχεία, όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση είτε σε επιστημονικά είτε σε ιστορικά ή λογοτεχνικά βιβλία.

Τεράστιο το έργο τεράστια και τα προβλήματα
Σε ότι αφορά τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η δημόσια βιβλιοθήκη της Ρόδου, εστιάζονται στα εξής:
•    Στην έλλειψη προσωπικού (ο επί σειρά ετών διευθυντής κος Αντώνης Αγγελής ετοιμάζεται σε μικρό χρονικό διάστημα να συνταξιοδοτηθεί)
•    Το παραπάνω πρόβλημα επιβάλλει επίσης τη δημόσια βιβλιοθήκη να κλείνει τις πόρτες της στις 3 μετά το μεσημέρι και όχι να παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 9 το βράδυ για να μπορέσει έτσι να εξυπηρετήσει και τους συμπολίτες μας εκείνους που είτε εργάζονται είτε φοιτούν σε σχολεία ή πανεπιστήμια.

•    Στο  γεγονός ότι δεν λειτουργεί πλέον η κινητή μονάδα της δανειστικής βιβλιοθήκης (ελλείψει οδηγού από το 2010) η οποία είχε δανείσει συνολικά στα χωριά της Ρόδου πάνω από 22.000 βιβλία).

•    Στο ζήτημα ελλείψεων χώρων που απαιτούνται, τόσο για το αναγνωστήριο όσο και για την καλύτερη τοποθέτηση και λειτουργικότητα των νέων βιβλίων που προστίθενται.
Με λίγα λόγια, αν δεν ενισχυθεί και μάλιστα άμεσα με κατεπείγουσες διαδικασίες η υπηρεσία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου, τότε με μαθηματική ακρίβεια ο ρόλος της θα υποβαθμιστεί και σταδιακά θα απαξιωθεί ή θα κλείσει.

Αντίστοιχα διαβήματα έχουν γίνει στο Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια αλλά δυστυχώς δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.