Προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική υπηρεσία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, η οποία μας ενημερώνει πως η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παρά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς εξακολουθεί να είναι αυξημένος!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διοικητή της υπηρεσίας, Αντιπύραρχο Ιωάννη Τσιτσικά, η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου και μέχρι τότε απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο αλλά και σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και σε ιδιόκτητους  οικοπεδικούς χώρους, τουλάχιστον έως τη λήξη αυτής. Οι δε παραβάτες διώκονται και ποινικά.

Επίσης το γεγονός ότι πριν μερικές ημέρες σημειώθηκαν και στο νησί μας μερικές βροχοπτώσεις, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καίμε ανεξέλεγκτα ξερά χόρτα, κλαδιά  ή οτιδήποτε άλλο έχουμε καθαρίσει από το χωράφι ή την αυλή μας, καθώς η περίοδος ξηρασίας ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να έχουν επιφέρει την οποιαδήποτε διαφορά οι λίγες βροχές των προηγούμενων ημερών.

Άλλωστε το νησί της Ρόδου έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, ακόμα και χειμερινούς μήνες εκτός αντιπυρικής περιόδου!

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους χρειάζεται επίσης και τις ημέρες με ισχυρούς  ανέμους, ενώ είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:
-Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.