Τρεις καταδίκες για την  υπόθεση των 6,2 κιλών χασίς

Με τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών των 6,2 κιλών χασίς που είχε εξιχνιαστεί πριν από ένα χρόνο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, σε επιχείρηση που είχε πραγματοποιηθεί σε Ρόδο και Αθήνα, ασχολήθηκε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν τέσσερις άνδρες που κατηγορούνταν για ένταξη με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων που προβλέπονται από τη νομοθεσία των ναρκωτικών (ο ένας 33χρονος κατηγορείται και για διεύθυνση) καθώς και κατ’ εξακολούθηση διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από κοινού με τη μορφή της κατοχής, της προσφοράς και της μεταφοράς.

Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι και έτσι σε ό,τι αφορά τον Α.Σ. η έφεσή του απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη και διατήρησε την πρωτόδικη ποινή των συνολικά 10 ετών κάθειρξης και του χρηματικού προστίμου 5000 ευρώ που του είχε επιβληθεί.

Αναλυτικά τώρα για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Χάρη Σύψα, Δημήτρη Αγγελάκου και Ανδρέα Σπυρόπουλου, μετέτρεψε τις κατηγορίες σε σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα) και επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Α. Α. και στον Ν.Μ. και έκρινε αθώο τον Σ.Κ. συνκατηγορούμενο τους.

Σημειώνεται πως πρωτόδικα όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

 

 

Οι συλλήψεις και η παραπομπή στη δικαιοσύνη
Οι συλλήψεις των πέντε εμπλεκομένων, έγιναν στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων, που πραγματοποίησε το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών. Έτσι το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση από τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό έξι κιλών και διακοσίων τριάντα έξι γραμμαρίων (6.236 kgr) ακατέργαστης κάνναβης και τις συλλήψεις ενός 49χρονου και δύο 33χρονων ανδρών.

Ειδικότερα, κατόπιν διενέργειας ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε 49χρονος, από τα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και κατόπιν ένδειξης αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, κατά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στο λιμένα «ΑΚΑΝΤΙΑΣ» Ρόδου, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένες στο κάτω μέρος (πάτωμα), έξι (06) πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μικτού βάρους έξι κιλών και διακοσίων τριάντα έξι γραμμαρίων (6.236 kgr).

Σε συντονισμένη επιχείρηση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και κατόπιν εντολής κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, συνελήφθησαν για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και οι δύο (02) 33χρονοι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρώτος 33χρονος είχε παραλάβει με το αυτοκίνητό του από το αεροδρόμιο τον δεύτερο 33χρονο και συνελήφθησαν κατά την άφιξή τους σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου.

Έρευνες και στην Αττική
Η «επιχείρηση» όμως συνεχίστηκε και στην Αθήνα.

Έτσι κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα και σε συνεργασία με στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε δύο οικίες στην Αττική, σχετιζόμενες με τους συλληφθέντες από το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, όπου εντοπίστηκαν, στην πρώτη κατοικία:

Μία (01) πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους πεντακοσίων ενενήντα (590) γραμμαρίων

Μία (01) πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους εκατόν είκοσι (120) γραμμαρίων
Μία (01) πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους τριάντα ενός (31) γραμμαρίων

Μία (01) πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους έντεκα και έξι δεκάτων (11,6) γραμμαρίων
Ένα (01) μεταλλικό κυτίο καπνού με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους εξήντα επτά και ενός δεκάτου (67,1) γραμμαρίων

Ένα (01) κινητό τηλέφωνο και μία (01) κάρτα SIM.
Εντός της οικίας αυτής συνελήφθη ένας 55χρονος ημεδαπός.
Κατά τη νομότυπη έρευνα στη δεύτερη οικία συνελήφθη ένας 34χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, ενώ εντοπίστηκαν τα εξής:

Μία (01) πλαστική συσκευασία (δοχείο με καπάκι) με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους οκτακοσίων σαράντα (840) γραμμαρίων
Μία (01) πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους εννέα δεκάτων (0,9) γραμμαρίου
Ένα (01) κινητό τηλέφωνο

Ποσότητα κάνναβης μικτού βάρους εννέα δεκάτων (0,9) γραμμαρίου.
Οι συλληφθέντες προσήχθησαν στην Εισαγγελία Ρόδου και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ την προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν.