Πυρετώδεις προετοιμασίες στα  επιτελεία ενόψει των τοπικών εκλογών

«Φουλάρουν» τις μηχανές τα κομματικά επιτελεία και τα στελέχη κομμάτων και παρατάξεων  στην περιοχή μας, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένεται να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικές.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ό,τι αφορά τα βουλευτικά ψηφοδέλτια, σε αυτά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ για το αν δηλαδή θα συνυπάρξουν Κρεμαστινός και Νικητιάδης στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, για τα Δωδεκάνησα, αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός υποψηφίων και ήδη τα επιτελεία των ενδιαφερόμενων, έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών και διαβουλεύσεων σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει καθορίσει το κόμμα, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά.

Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, Γιάννης Παππάς, Αντώνης Γιαννικουρής, Γιάννης Φλεβάρης,  Στέφανος Δράκος,  Κατερίνα Εμμανουήλ και Βαγγέλης Μανδρακός, είναι ορισμένα από τα ονόματα που ενδέχεται να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Αντίστοιχα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τους νυν βουλευτές που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές, το ψηφοδέλτιο αναμένεται να πλαισιωθεί με δύο τουλάχιστον γυναίκες (μία από το βόρειο και μία από τον Νότιο συγκρότημα) και με άλλα δύο ακόμα άτομα που θα προέρχονται κυρίως από το χώρο της νεολαίας και των επιστημών αντίστοιχα.

Κρίσιμο στοιχείο η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών
Αν οι βουλευτικές εκλογές προηγηθούν των περιφερειακών και δημοτικών ή γίνουν ταυτόχρονα, τότε στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας θα δούμε ανατροπές, συγκρούσεις, διενέξεις και καταστάσεις που είναι δυνατόν να ανατρέψουν τα δεδομένα σε  υποψηφιότητες και υποψηφίους.

Στην Περιφέρεια:
Ο Γιώργος Χατζημάρκος φαίνεται ότι είναι ήδη πανέτοιμος με το ψηφοδέλτιό του και σε Κυκλάδες και σε Δωδεκάνησα. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα κρατήσει το βαρύ πυροβολικό των στελεχών του στους δύο νομούς ενώ αντίστοιχα θα εμπλουτίσει με νέα ονόματα τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου του, προερχόμενα κυρίως από ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των επιστημών.

Ο Μανώλης Γλυνός αντίστοιχα, μετά την περιοδεία των 7 ημερών που πραγματοποίησε στις Κυκλάδες, έχει σχηματίσει τον ισχυρό πυρήνα της παράταξής του  και είναι θέμα ημερών να δώσει στη δημοσιότητα τη διακήρυξη και τα πρώτα ονόματα των συνεργατών του.

Η ημερομηνία προσδιορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ ο ίδιος επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν τον πιέζει καθόλου ο χρόνος και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μπουν στέρεα και γερά θεμέλια της παράταξης και των προσώπων που θα επιλεγούν για να τη στελεχώσουν. Ο  ίδιος συνιστά σε όσους προτρέχουν να χαρακτηρίσουν κομματικό τον συνδυασμό του, να κάνουν λίγο υπομονή,  για να διαπιστώσουν ότι τα πρόσωπα που θα τον στελεχώσουν, θα προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους.

Στον Δήμο Ρόδου:
Ο νυν δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος έχει σχεδόν έτοιμο τον συνδυασμό του και τους συνεργάτες του αλλά, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, θεωρεί ότι είναι ακόμη  πολύ νωρίς να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις ονομάτων. Θεωρεί ότι είναι ακόμη νωρίς για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Κάτι τέτοιο εκτιμά ότι θα ζημιώσει τον τόπο και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε στάση αναμονής.

Ο Στράτος Καρίκης ακολουθεί κι αυτή τη φορά τον δρόμο της νηφαλιότητας. Κρατά χαμηλούς τόνους, περιμένει υπομονετικά να δει τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα στηριχθεί ή όχι, αλλά παράλληλα προχωρά στην ανανέωση της παράταξής του με νέα πρόσωπα. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και ήδη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους συνυποψήφιούς του.

Ο  Αντώνης Καμπουράκης, εργάζεται νυχθημερόν ίσως περισσότερο από όλους τους άλλους υποψηφίους, για τον σχηματισμό της παράταξής του. Δίπλα του έχει καταξιωμένα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά, όπως τον Γιάννη Ιατρίδη, Σάκη Στάγκα και τον Τάκη Μιχαήλου, ενώ τις επαφές, τις συναντήσεις και τις επικοινωνίες,  τις αποφασίζει αποκλειστικά ο ίδιος.
Μέσα στις επόμενες μέρες  κι αφού δημοσιοποιηθούν δημοσκπήσεις (σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει) αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα 300 ονόματα που θα υπογράφουν τη διακήρυξη του Αντώνη Καμπουράκη ως υποψηφίου Δημάρχου πολλοί από τους οποίους θα είναι μάλιστα και στο ψηφοδέλτιό του.

Ο Δημήτρης Κρητικός, ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη συνεδρίαση φίλων και συνεργατών του με τους οποίους θα πορευτεί σε αυτή τη διαδικασία. Ετοιμάζει ήδη τη διακήρυξή του και όπως ανακοίνωσε στα επιτελικά στελέχη του με τα οποία συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν θα βιαστεί να ανακοινώσει ονόματα γιατί αυτό αποτελεί επιλογή στρατηγικής.

Ο ίδιος απέρριψε προτάσεις συνεργασίας που του έγιναν τις προηγούμενες μέρες, και δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τη δική του μάχη με την εμπειρία που έχει, για το καλό της Ρόδου και σε καμία περίπτωση για το καλό των κομματικών επιτελείων που καραδοκούν όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τάκης Πότσος από τη Λαϊκή Συσπείρωση τέλος, ετοιμάζει τον δικό του συνδυασμό για το νησί της Ρόδου με συσκέψεις και συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο δεύτερος γύρος καθοριστικός για Δήμο και Περιφέρεια
Τα επιτελεία των αναλυτών κάθε υποψηφίου πάντως, στοχεύουν από τώρα στο τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο  κι εκεί επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους.  
Οι επιτελείς, συμβουλεύουν τους επικεφαλής των παρατάξεων και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη ρητορική τους έναντι των συνυποψηφίων τους, αλλά και ταυτόχρονα να μην χαριστούν σε κανέναν.
Ήδη τα επιτελεία έχουν ζητήσει στοιχεία και πληροφορίες  για τα... έργα και τις ημέρες των αντιπάλων, τα οποία μπαίνουν ήδη στη φαρέτρα τους για να χρησιμοποιηθούν αναλόγως.

Οι δημοσκοπήσεις
Επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων, αν και εφόσον ανακοινωθούν τελικά, είναι οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, καθώς είναι πλέον σε όλους γνωστό, ότι κανείς δεν μπορεί να αντλήσει ασφαλή συμπεράσματα από αυτές και ειδικά με τον τρόπο που διαμορφώνονται τα σχετικά ερωτήματα από τους εκάστοτε εντολείς.

Από τα επιτελεία των Γλυνού, Χατζηδιάκου, Κρητικού, Καρίκη και άλλων, εξετάζεται πάντως να ξεκινήσουν σταδιακά δημοσκοπήσεις, από τον Φεβρουάριο και μετά, όταν δηλαδή θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.