Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής  “Φοίβος Ανωγειανάκης” στην Κάλυμνο

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», μετά τους δύο πρώτους κύκλους εκπαιδευτικών δράσεων στην Περιφέρεια, που πραγματοποιήθηκαν σε επτά πόλεις της Πελοποννήσου (2016-17) και σε οκτώ πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (2017-18), προγραμματίζει για την περίοδο 2018-2019 έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο πάντοτε την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:
- Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.
- Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών  χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.
- Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
- Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.

Θα πραγματοποιηθούν:
Κως 19 & 20 Οκτωβρίου 2018
Κάλυμνος 21 & 22 Οκτωβρίου 2018
Λέρος 24 & 25 Οκτωβρίου 2018
Ρόδος Δεκέμβριος 2018


Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη Χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

Κάλυμνος 21 και 22 Οκτωβρίου 2018
Το πρόγραμμα στην Κάλυμνο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου και υλοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και  Βικτωρίας Καρέλια.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, ώρα 17:30-20:30 στο Αναγνωστήριον «Αι Μούσαι», θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική».  

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Στον ίδιο χώρο μετά τα σεμινάρια, ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση, στην οποία θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, καθώς και λαογραφικοί φορείς του νησιού.

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, ώρα 17:30-19:30 στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου, θα πραγματοποιηθεί ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). 

Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.