Αθλητική πανδαισία στην Κω

Η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του αιγαιοπελαγίτικου χώρου θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω.  

Πρόκειται για τους 30ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου, στους οποίους θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 450 αθλητές και αθλήτριες 42 σωματείων από 18 νησιά, καθώς και από 10 Σχολεία- Σωματεία ΑμεΑ με περισσότερους από 30 αθλητές και αθλήτριες.

Μαζί μ' αυτούς και ένα πλήθος από προπονητές, αθλητικούς παράγοντες σωματείων, αλλά και γονείς αθλητών, που συνδυάζουν κάθε χρόνο τη παρουσία τους στους αγώνες με μια εκδρομή- γνωριμία του νησιού που τους φιλοξενεί.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες όμως έχουν μια ξεχωριστή αίγλη, γιατί φέτος ο θεσμός συμπληρώνει 30 διοργανώσεις! 

Η Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, τη Γενική  Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, το Δήμο της Κω, αλλά και τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα γιορτάσει την Επέτειο  των 30 διοργανώσεων του θεσμού με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου.

- Το πρωί του Σαββάτου (10:30) θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, τα εγκαίνια έκθεσης των Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων στο Αθλητικό Πολύκεντρο (δίπλα από το νέο στάδιο "Ανταγόρας"), με εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, video, κλπ, από τους 1ους Αιγαιοπελαγίτικους του 1986 (Λέσβος) μέχρι και τους 29ους που διεξήχθησαν πέρυσι στη Μύκονο.

-Ο ΣΕΓΑΣ προσκάλεσε επίσης για να τιμήσει καταξιωμένους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του παρελθόντος ( και παρόντος), που ξεκίνησαν την αθλητική τους διαδρομή από τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες και στη πορεία πέτυχαν εξαιρετικές διακρίσεις σε Παγκόσμιο και Ολυμπιακό επίπεδο. Ανάμεσά τους οι Νίκη Ξάνθου (Ρόδος), Αγγελική Τσιολακούδη (Λέσβος), Γιάννης Σμαλιός (Κως), Χρυσούλα Ιακώβου ( Κάλυμνος), Μιχάλης Μερτζανίδης- Δεσποτέρης (Λήμνος) και Χριστόφορος Μερούσης.

-Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθεί και ο τότε Υπουργός Αιγαίου Κοσμάς Σφυρίου, που συνέβαλε καθοριστικά στη αναβίωση του θεσμού των  Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων στίβου, υιοθετώντας και στηρίζοντας την πρόταση του ΣΕΓΑΣ.

- Τους αγώνες του διημέρου θα τιμήσουν με τη παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και συμπατριώτης μας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός  Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος  Συναδινός, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής; Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος  Χατζημάρκος και βεβαία ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Κω κος Γιώργος Κυρίτσης.

Από πλευράς του ΣΕΓΑΣ θα παραστούν ο Πρόεδρος  Κώστας Παναγόπουλος, καθώς και ο επί δεκαπενταετία πρώην Πρόεδρος και σημερινός Γενικός Γραμματέας Βασίλης Σεβαστής.

Οι 30οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου είναι αφιερωμένοι στη μνήμη της προσφάτως αδικοχαμένης Χριστίνας Κωνσταντίνου, παλαιάς πρωταθλήτριας στο αγώνισμα της σφαιροβολίας ( Πανελλήνια επίδοση Κορασίδων) που διατέλεσε και πρόεδρος στον Ιπποκράτη τον Κώο.

- Από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου (ημέρα αναχώρησης) το νησί του Ιπποκράτη θα ζει σε ρυθμούς αθλητικής πανδαισίας, με τα νιάτα του Αιγαίου να συναγωνίζονται για τη νίκη και τη χαρά του αγώνα μεταξύ τους.