Προφυλακίστηκαν δύο αλλοδαποί για τις κλοπές στα ξενοδοχεία

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο αλλοδαποί που παρίσταναν τους τουρίστες ώστε να μπαίνουν στα δωμάτια ξενοδοχείων της περιοχής μας και να αφαιρούν κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές!

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και 33χρονος Ροδίτης ο οποίος μετά την απολογία του,  συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Στέλιο Αλεξανδρή, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση διαλευκάνθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και μετά τις συλλήψεις των τριών ανδρών, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 12 Οκτωβρίου, σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και πλαστογραφία πιστοποιητικού κατ’ εξακολούθηση. Χθες το μεσημέρι οι συλληφθέντες προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν όπου και σύμφωνα με πληροφορίες,  αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο 38χρονος Γάλλος όσο και ο 19χρονος από το Αλγέρι παραδέχτηκαν μόνο μερικές από τις 24 κλοπές που τους καταλογίζονται (ο 19χρονος παραδέχτηκε μόλις δύο και ο Γάλλος ορισμένες ) ενώ και οι δύο είπαν πως βρίσκονταν υπό την επήρεια ουσιών. Επίσης ο 19χρονος επεσήμανε πως αναγκάστηκε να κάνει ακόμη και αυτές τις ελάχιστες κλοπές καθώς δεν έβρισκε δουλειά και προκειμένου να έχει χρήματα για να πάρει τη δόση του και να ηρεμήσει.

Σε ό,τι αφορά τον 33χρονο Ροδίτη, είπε πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση και συγκεκριμένα, πως γνωρίζονταν από παλιά με τον Γάλλο, και νομίζοντας ότι ο τελευταίος είχε αλλάξει, όταν του ζήτησε να τον φιλοξενήσει για λίγο σπίτι του δέχτηκε. Ο Γάλλος ήταν δε αυτός, σύμφωνα με τον 33χρονο Ροδίτη που έφερε στο σπίτι τον 19χρονο από το Αλγέρι και οι δύο μαζί διέμεναν  στο υπνοδωμάτιο που τους είχε παραχωρήσει, ενώ ο 33χρονος χρησιμοποιούσε τον καναπέ. Ο ίδιος είπε πως δεν έμπαινε στο δωμάτιο τους, δεν γνώριζε τι είχαν εκεί και πράγματι έμεινε έκπληκτος κατά την έφοδο των αστυνομικών, καθώς πλέον το

τελευταίο διάστημα πριν τη σύλληψή τους διέμενε στο πατρικό του.
Τελικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 38χρονος Γάλλος και ο 19χρονος από το Αλγέρι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τη φυλακή ενώ ο 33χρονος Ροδίτης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις αστυνομικές αρχές της περιοχής μας, με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει από ενοίκους ξενοδοχείων του νησιού μας, οι οποίοι όταν επέστρεφαν σε αυτά διαπίστωναν ότι τα πράγματα τους είχαν κάνει «φτερά»!

Έτσι, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και συνδυαστικής αξιοποίησης στοιχείων που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας. 

Όπως εξακριβώθηκε από τη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους παραθεριστές ενοικίαζαν αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και ακολούθως μετέβαιναν σε ξενοδοχεία όπου εντόπιζαν δωμάτια, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και αφού εισέρχονταν σε αυτά, αφαιρούσαν κουτιά ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι δράστες προσήχθησαν στις 12 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα από αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση και ακολούθησε έρευνα σε διαμέρισμα που διέμεναν, κατά την οποία βρέθηκαν στη κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
• 4 πλαστά δελτία ταυτότητας
• 2 πλαστά διαβατήρια
• 49 δισκία ναρκωτικών σκευασμάτων
• Πλήθος αντικειμένων που αποτελούν προϊόντα κλοπών

Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο πεντάμηνο διέπραξαν συνολικά 24 κλοπές και διαρρήξεις από δωμάτια τουριστικών καταλυμάτων στον Αρχάγγελο, την Ιαλυσό και την πόλη της Ρόδου.
Υπολογίζεται ότι η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και χρημάτων υπερβαίνει τις 25.300€