Νέο αναπτυξιακό πλάνο στον ΣΕΓΑΣ

Αλλάζει κατά πολύ το πρόγραμμα και το πρόσωπο των διοργανώσεων στο στίβο, ειδικά στην κατηγορία Κ16, των Παμπαίδων-Παγκορασίδων α’, αφού ο ΣΕΓΑΣ έχει στόχο να κρατήσει κοντά στο άθλημα όσο γίνεται περισσότερους αθλητές κι αθλήτριες. 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα μπουν νέα αγωνίσματα και θ’ αφαιρεθούν κάποια από το υπάρχον πρόγραμμα ώστε τα αποτελέσματα να φανούν στο κοντινό μέλλον στους αγώνες Ανδρών-Γυναικών. 

Με τον τρόπο αυτόν ο ΣΕΓΑΣ μπαίνει σε νέο πρόγραμμα ανάπτυξης, και έχει πολύ ενδιαφέρον το ανανεωμένο σύστημα, όπως το παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης, Σπύρος Κέλλης: «Το πρόγραμμα αφορά σε δύο σκέλη, το ένα στην ανάπτυξη και το άλλο στον υψηλό αθλητισμό.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, πως υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στις ηλικίες από 5 ετών και πάνω. Ετσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε συγγραφική ομάδα δέκα ατόμων, για την καταγραφή δραστηριοτήτων στις προπονητικές ηλικίες για 6-11, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τέλος του έτους και θα μοιραστεί στη συνέχεια σε προπονητές ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος μας είναι οι νέοι προπονητές να ενστερνιστούν τις τεχνικές, ώστε να δημιουργηθούν βάσεις που θα αξιοποιηθούν στις επόμενες κατηγορίες. Θεωρούμε πως οι ηλικίες από 12 έως 15 ετών πως είναι το μεταβατικό στάδιο και είναι η πιο σημαντική, αφού εκεί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχεια.

Γι΄αυτό θεωρήσαμε πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματα στην Κ14 και Κ16. Κοινή πεποίθηση όλου του προπονητικού δυναμικού είναι ότι υπήρχαν αγωνίσματα με μεγάλη επιβάρυνση, όπως της παρατεταμένης ταχύτητας και παράλληλα υπήρχε έλλειψη αγωνισμάτων αντοχής. Στην Κ14 δεν κάνουμε πολλές αλλαγές, το σημαντικό σε αυτή την ηλικία είναι να αυξηθούν οι αγώνες με μότο "οι αγώνες είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός".

Στα δρομικά αγωνίσματα τα 1.000 μ. έγιναν 2.000 μ., ενώ προσθέτουμε το επί κοντώ, γιατί βοηθάει στην πολυπλευρικότητα, ενώ στις ρίψεις αλλάζουμε το μπαλάκι με ακόντιο (400 γρ) και το δίσκο (750 γρ.). Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνθετα συστήνουμε 4αθλα με στόχο τα παιδιά να περάσουν από περισσότερα αγωνίσματα.

Περισσότερες αλλαγές θα υπάρχουν στην Κ16, αφού αφαιρέθηκαν τα 300 μ., 600 μ. και 1.000 μ., 300μ. εμπ., τα αγωνίσματα με τις μεγαλύτερες αναερόβιες επιβαρύνσεις. Στη θέση τους μπαίνουν τα 1.200 μ., τα 3.000 μ. τα 2.000 μ. στιπλ χωρίς λίμνη και τα 200 μ. εμπ. αντί για 300 μ. εμπ., ενώ στα άλματα διατηρούνται το μήκος, ύψος, επί κοντώ και αντί για τριπλούν βάζουμε 4απλούν και για τα αγόρια και για τα κορίτσια

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΠΑΣ θα αποφασίσει για την ένταξη σε περιφερειακό επίπεδο αγώνων σε ανώμαλο έδαφος με τη συμμετοχή και μικρότερων κατηγοριών καθώς έχει διαπιστωθεί από τους προπονητές πως υπάρχει έλλειψη».