Ηχηρή απουσία των παραγωγικών τάξεων απο τον ΠΡΟΤΟΥΡ

Ουδείς γνωρίζει τι μπορεί πλέον να σηματοδοτεί η ολοένα και πιο απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΡΟΤΟΥΡ, κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες με τον πιο ηχηρό τρόπο, λόγω της «εκκωφαντικής» απουσίας εκπροσώπων των κατεξοχήν εμπλεκόμενων φορέων και επισφραγίστηκε με την παραίτηση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκου Μπόνη, από μέλος του.

Ξεκινώντας από αυτό το τελευταίο, ο Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ και Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά τη συνεδρίαση ενημέρωσε τα (παριστάμενα) μέλη του Δ.Σ. σχετικά με την επιστολή παραίτησης από το Όργανο που απέστειλε ο κ. Μπόνης.

Σ’ αυτήν, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ  επικαλείται ως τον σημαντικότερο λόγο για αυτή την απόφαση του φορέα που εκπροσωπεί, ότι ο Οργανισμός Προώθησης του Ροδιακού Τουρισμού «έχει απολέσει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε με κύρια αιτία την αδυναμία των μελών του να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του».

Ενημερώνει, ακόμη, ότι την απόφαση για την παραίτησή του έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, και μάλιστα, ομόφωνα, κατά την τελευταία συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωστοποίηση της επιστολής αυτής, πυροδότησε συζήτηση για τις απουσίες από τη συνεδρίαση, οι οποίες ήταν «ηχηρές».

Συγκεκριμένα, δεν παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Καμπουράκης ή άλλος εκπρόσωπος από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, όπως και ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Πάππου ή άλλος εκπρόσωπος από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, που μαζί με τον ΕΣΡ αποτελούσαν όλα αυτά τα χρόνια τους φορείς στους οποίους κατεξοχήν απευθύνεται ο ΠΡΟΤΟΥΡ και σχεδίαζαν μαζί με τον Δήμο τη στρατηγική προβολής του νησιού της Ρόδου.
 


Την ίδια στάση, δηλαδή της αποχής από το Δ.Σ., αναμένεται να κρατήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ», κα Ευαγγελία Παναή θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα νόημα να παρίσταται. Βέβαια, για την ίδια, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το «επεισόδιο» που είχε δημιουργηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. πριν από λίγους μήνες, το οποίο οδήγησε και στην επιδεικτική αποχώρηση του κ. Πάππου ενώ έκτοτε ούτε εκείνος ούτε ο κ. Καμπουράκης έχουν παραστεί σε κάποια από τις συνεδριάσεις.

Στην επίμαχη συνεδρίαση, υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος φέρεται να ανέβασε «επικίνδυνα» τους τόνους, μιλώντας με έναν τρόπο που αρκετοί από τους παριστάμενους εξέλαβαν ως απρέπεια, όταν άρχισαν να θίγουν κάποια κακώς κείμενα στον τομέα της καθημερινότητας του νησιού.

Σημειώνεται ότι, σε όλο το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, ο κ. Χατζηδιάκος δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο θέμα αυτό, ούτε όταν η κα Παναή τοποθετήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ενώ η ίδια περίμενε μία δημόσια συγνώμη. Για κάποιους, μάλιστα, οι χθεσινές απουσίες έχουν να κάνουν και με την επίμαχη συνεδρίαση, για άλλους όμως τα αίτια φαίνεται να είναι πιο βαθιά.

Η αναφορά του κ. Μπόνη στην επιστολή του ότι πλέον «ο ΠΡΟΤΟΥΡ έχει απολέσει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε», καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και ενδέχεται να εκφράζει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέρος των μελών του. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια, και δη από την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και μετά, μπορεί ο Δήμος να προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του άλλοτε κραταιού Οργανισμού, η χρηματοδότησή του όμως παραμένει «αγκάθι».

Ουκ ολίγες φορές ο κ. Χατζηδιάκος έχει διαμηνύσει ότι εφόσον όλοι επιθυμούν να συνεχίσει τη λειτουργία του, θα πρέπει να συνεισφέρουν, ειδικά οι φορείς εκείνοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει αποδέκτες των ωφελημάτων από τις δράσεις του. 

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν διαφαίνεται να υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση, με τον Δήμο να συνεχίζει τη χρηματοδότηση των δράσεών του (σ.σ. συμμετοχή σε εκθέσεις κτλ.) με ίδιους πόρους. Αυτό, σε συνδυασμό με τις απουσίες και την παραίτηση του κ. Μπόνη, αν μη τι άλλο, προκαλούν έναν προβληματισμό για το μέλλον του Οργανισμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά τη συζήτηση που έγινε χθες για τις απουσίες, ο κ. Χατζηδιάκος απέφυγε να σηκώσει τους τόνους και περιορίστηκε στο να κάνει λόγο για μία προσπάθεια απαξίωσης του Οργανισμού. Σε υψηλότερους τόνους φέρεται να τοποθετήθηκε το μέλος του Δ.Σ., Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Πόκκιας, ο οποίος έκανε λόγο για «κατάντια». Ακόμη, το μέλος του Δ.Σ. και εντεταλμένος σύμβουλος, κ. Βασίλης Ψυλλάκης, συνέδεσε το θέμα με τις επικείμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Παρόντες χθες, εκτός από τους παραπάνω, ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Πολιτισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου και κ. Τέρης Χατζηιωάννου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων και μέλος της δημοτικής παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Κατσίβας, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.

Τέλος, στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης, ήταν ο προγραμματισμός για τη συμμετοχή του ΠΡΟΤΟΥΡ σε εκθέσεις και η χρηματοδότησή του.