Ηχηρά μηνύματα ελπίδας και ειρήνης από τη Ρόδο (βίντεο- φωτορεπορτάζ)

Ηχηρά μηνύματα ελπίδας και ειρήνης από τη Ρόδο (βίντεο- φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1180 ΦΟΡΕΣ

"Λάβαρο" για την παγκόσμια ειρήνη ο αθλητισμός

Η Ρόδος φιλοξένησε χθες μία κορυφαία διοργάνωση, το φόρουμ «Ειρήνη και Αθλητισμός», κοινή συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του διεθνούς οργανισμού "Peace and Sport", παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου αθλητισμού και δραστήριων κινημάτων για την ειρήνη.

Οι ομιλίες του φόρουμ

Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου γέμισε την αίθουσα «Δίας» όπου φιλοξενήθηκε το πρώτο σκέλος του φόρουμ, το οποίο αποτελούνταν από ομιλίες, σύντομες, περιεκτικές και γεμάτες έμπνευση από ανθρώπους με άριστη γνώση του αντικειμένου τους που στέκουν στο παγκόσμιο βάθρο με υψηλά ιδανικά και δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «είμαστε όλοι εδώ σήμερα για να μεταδώσουμε ένα σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας, έμπνευσης και δράσης: ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας και να τον κάνει ένα καλύτερο μέρος για να ζεις. Τίποτα μεγάλο δεν έχει προέλθει ποτέ από την αδράνεια.

Οι μεγάλες νίκες έρχονται με τη δράση. Με την κίνηση μπροστά!» ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο και ιδρυτή του οργανισμού “Peace and Sport”, Joël Bouzou, κι εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την Αυτού Υψηλότητα Πρίγκιπα Αλβέρτο ΙΙ του Μονακό, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί τελικά στο φόρουμ.

Δείτε το βίντεο:

Παρών ήταν φυσικά και ο κ. Joël Bouzou, παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής μοντέρνου πεντάθλου, ο οποίος ίδρυσε τον Οργανισμό «Ειρήνη και Αθλητισμός» το 2007, με στόχο να προωθήσει την αξία του αθλητισμού στην ανάπτυξη διαλόγου και συμφιλίωσης όπου ήταν αναγκαίο.

Αμέσως μετά, τέσσερις σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού πήραν τη σκυτάλη για ν’ αναπτύξουν το θέμα «Ο ρόλος των σπορ στη δημιουργία ειρηνικών κοινωνιών, δίκτυα και συνεργασία περιφερειών».

Συντονίστρια της πρώτης συνεδρίας του φόρουμ ήταν η ολυμπιονίκης του tae kwon do και Πρωταθλήτρια για την Ειρήνη, Marlene Harnois, η οποία κάλεσε στο πλευρό της την πρωτοπόρο Madeline Hung και τους επίσης καινοτόμους Λάζαρο Παπαδόπουλο και Alex Canals.

Η κ. Hung, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις Κοινωνικές Επιστήμες, είναι συνιδρύτρια της «Καλής Χώρας», μίας Χώρας που δεν προσδιορίζεται από τα σύνορά της αλλά από τις αξίες της και ο καθένας μπορεί να γίνει πολίτης της!

Ο «Λάζος», γνωστός στους Έλληνες ως η «κολώνα» της εθνικής μπάσκετ ανδρών, αναφέρθηκε στο δικό του πρωτοποριακό πρότζεκτ, το Athlenda, την πλατφόρμα που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των μηχανών scouting με αυτά της κοινωνικής δικτύωσης και παρέχει ίσες ευκαιρίες σε αθλητές ανεξαρτήτως του κοινωνικού, γεωγραφικού και οικονομικού background απ’ το οποίο προέρχονται.

Ο κ. Canals είναι ο περιφερειακός εκπρόσωπος της Μπαρτσελόνα (ποδόσφαιρο), ο σύνδεσμος της ισπανικής θρυλικής ομάδας με άλλες χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες μεταξύ αθλητικών συλλόγων με έμφαση στις ακαδημίες.

Η δεύτερη συνεδρία αφορούσε στις «Πόλεις ως κόμβος καινοτομίας και κοινωνικής ένταξης», με συντονιστή τον Edin Koljenovic, τον εκπρόσωπο του Μαυροβουνίου στην εξαμελή οργάνωση RYCO (Περιφερειακό Γραφείο Συνεργασίας Νεολαίας) που δρα στα Βαλκάνια. Η παρουσία του κ. Πέτρου Κόκκαλη, ως προέδρου της Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων (Hope Refugee Football Club), ήταν αναμενόμενο πως θα έστρεφε το αντικείμενο των ομιλιών στη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα, την οποία έχει βιώσει και η Ρόδος.

Καθηλωτική ήταν η ομιλία της δόκτορος Rimla Akhtar, μουσουλμάνα γεννημένη στη Βρετανία, που λάτρεψε από μικρή το ποδόσφαιρο κι έφτασε σήμερα να ηγείται του ιδρύματος αθλητισμού για μουσουλμάνες γυναίκες. Αναφέρθηκε στις εμπειρίες της για το πώς εντάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο γυναίκες μουσουλμανικών χωρών, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια αυτή αλλά και στα οφέλη με τεράστιο αντίκτυπο ανά την υφήλιο.

Στο κοινό έκανε επίσης αίσθηση η ομιλία του Kashif Siddiqi, ιδρυτή του «Ποδοσφαίρου για την Ειρήνη» ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «οι χώρες δεν θα έπρεπε να ξοδεύουν τόσα χρήματα μόνο για την άμυνά τους, θα έπρεπε να επενδύουν και στον αθλητισμό για να εξασφαλίζουν την ειρήνη».

Για το πώς μία τοπική κοινωνία αγκαλιάζει μία αθλητική προσπάθεια μίλησε η προπονήτρια της εθνικής ομάδας μπάσκετ κωφών γυναικών, της οποίας μέλος είναι και η Ροδίτισσα Δήμητρα Μελλίνη, Αθηνά Ζέρβα, η οποία αναφέρθηκε στο παράδειγμα του πώς ο Βόλος είναι πλέον μόνιμος σταθμός προετοιμασίας για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η τρίτη και τελευταία συνεδρία ήταν και το «κερασάκι», με την επικοινωνιακή Honey Thaljieh από την Παλαιστίνη να μας συστήνεται μέσω της εμπειρίας της ως πρώτη αρχηγός γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στη χώρα της, σε κόντρα πεποιθήσεων και αντιλήψεων που ενδεχομένως εμείς εδώ στην Ελλάδα να μην κατανοούμε πλήρως.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν το standing ovation για τον Μιχάλη Σεΐτη, τον δικό μας συγκλονιστικό αθλητή του στίβου, ο οποίος είπε την ιστορία του τόσο μέσω ενός βίντεο, που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, όσο και με λόγια κι εκφράσεις προσώπου που περνούσαν με σαφήνεια το μήνυμα «ακολούθησε τα όνειρά σου και μην τα παρατήσεις ποτέ».

Ο πρώην αρχηγός της εθνικής μπάσκετ ανδρών, που κατέκτησε το 2005 το Ευρωμπάσκετ, Μιχάλης Κακιούζης, στάθηκε περισσότερο στο πώς πρέπει να δίνουμε τα σωστά παραδείγματα στα παιδιά μας «ώστε να γίνουν καλύτερα από εμάς γιατί αυτά είναι το μέλλον μας» ενώ ο Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο και σύμβουλος στρατηγικής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μίλησε για την προσωπική του εμπειρία, πώς έφυγε σε ηλικία 17 ετών από τη Νέα Καληδονία, που ταλανιζόταν από εσωτερικές αναταραχές εκείνη την περίοδο, και αντί να γίνει …Τσε Γκεβάρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφοσιώθηκε στον αθλητισμό και βρήκε τη διέξοδο που χρειαζόταν στη ζωή του.

«Μαγικό» απόγευμα στο Αρχαίο Στάδιο

Το δεύτερο σκέλος του φόρουμ έλαβε χώρα στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου και ήταν το πιο εντυπωσιακό της διοργάνωσης. Όχι μόνο γιατί φιλοξενήθηκε σε ιστορικό χώρο που προκαλεί δέος αλλά και γιατί το πολιτιστικό κομμάτι ήταν άρτια επιμελημένο, ανέδειξε τις ομορφιές του τόπου μας κι έριξε τους προβολείς στη νεολαία μας, στα παιδιά μας.

Ο χορός με τις παραδοσιακές φορεσιές, οι 150 μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Ρόδου, το teqball με τους Κριστιάν Καρεμπέ, Χάμζα Χαμζάογλου (διεθνής Τούρκος ποδοσφαιριστής), Χαράλαμπο Ανδρέου (διεθνής Κύπριος ποδοσφαιριστής) και Γιώργο Καραγκούνη, και φυσικά η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου, του συμβούλου του Οργανισμού "Peace & Sport", συνέθεσαν ένα «μαγικό» απόγευμα.


Γιώργος Καραγκούνης, Κριστιάν Καρεμπέ, Χάμζα Χαμζάογλου, Χαράλαμπος Ανδρέου λίγο πριν το φιλικό Teqball match
Γιώργος Καραγκούνης, Κριστιάν Καρεμπέ, Χάμζα Χαμζάογλου, Χαράλαμπος Ανδρέου λίγο πριν το φιλικό Teqball match
Αναμνηστική φωτογραφία  με την white card
Αναμνηστική φωτογραφία με την white card

​* Την επιμέλεια της εκδήλωσης στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου, είχε η σχολή χορού "Έλλη Παρασκευά".


Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων