Ρόδος: Άνοιγμα στην τουριστική αγορά της Κίνας

Για το «άνοιγμα στην Κίνα», από τον Δήμο Ρόδου και τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, που γίνεται με την εσπερίδα που διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 18:30, στο ξενοδοχείο Rodos Park, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Διευθυντών κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος, είπε ότι έχουν επιχειρηθεί πολλές φορές, από όλους προσπάθειες για άνοιγμα σ’ αυτή τη χαώδη αγορά της Κίνας. Μάλιστα, ο ίδιος έχει προσκληθεί δύο φορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος που εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε ένα φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν Δήμαρχοι απ’ όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ιστορικό με διάφορες προσπάθειες διδυμοποίησης από τη Νομαρχία, το Δήμο και διάφορους φορείς. Όμως, το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από τη θεσμική σύνδεση με την Κίνα, είναι να δούμε και απτά αποτελέσματα.

Για τη σημερινή εκδήλωση είπε ότι θα είναι πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα, αφού θα αφήσουμε τους καλεσμένους να μας πουν πώς οργανώνουν αυτή τη διαδικασία προσέγγισης της Κίνας, μέσα από ποιες διαδικασίες και ακολούθως να γίνει μία συζήτηση για να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των φορέων τις απόψεις τους και να δουν πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.


Μάλιστα, είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού ο συγκεκριμένος Οργανισμός, Welcome Chinese, διάλεξε τρεις πόλεις Δήμους-προορισμούς στην Ελλάδα για να κάνει αυτό τον σχεδιασμό, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο. Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα. Γι’ αυτό και είπαν η πρόσκληση να είναι ανοιχτή τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Βέβαια, ο Δήμος Ρόδου θα είναι ο κύριος ομιλητής και υπό την ομπρέλα του θα προχωρήσει η όποια διαδικασία αφού, στις χώρες αυτές, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, είτε έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον είτε για επιμορφωτικούς λόγους, να παρευρεθούν σήμερα.

Ο κ. Ματσίγκος
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων,  είπε ότι πάντα στοχεύουμε στην ποιότητα, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό αφού θα πρέπει να προσελκύσουμε και νέο κόσμο, ν’ ανοίξουμε νέες αγορές μια και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και έτσι στοχεύουν τώρα ν’ ανοίξουν μία καινούργια αγορά, που όμως είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η σημερινή εκδήλωση, λοιπόν, έχει να κάνει με το πως μπορούμε να προσεγγίσουμε την τουριστική αγορά της Κίνας η οποία είναι η μεγαλύτερη αφορά στον κόσμο με 1 δις 400 εκατομμύρια πληθυσμό, οι ταξιδιώτες έχουν ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια, από τους οποίους υπολογίζουν ότι τα 90 εκατομμύρια είναι σε διεθνή ταξίδια. Η Ευρώπη, από αυτά τα 90 εκατ. έχει περίπου 10 εκατ. επισκέπτες. Δυστυχώς, φέτος υπολογίζουν ότι την Ελλάδα επισκέφθηκαν μεταξύ 200-300 χιλιάδων Κινέζων. Όπως σημείωσε ο κ. Ματσίγκος, είναι δύσκολο να μετρηθεί ο ακριβής αριθμός τους διότι οι βίζες που χορηγούνται είναι Σένγκεν καθώς επισκέπτονται πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είναι ο αριθμός μεγαλύτερος από τον παραπάνω.

Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα εκατομμύρια που μπορούμε να προσεγγίσουμε. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι πρόκειται για μία χώρα η οποία είναι ιδιόμορφη, έχουν ιδιαιτερότητες, πρώτο τους μέλημα είναι ο πολιτισμός, η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, και πολλά που θα ακούσουμε σήμερα.
Έτσι, στόχος της σημερινής εσπερίδας είναι πως μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα τον τουρίστα από την Κίνα αφού τα νούμερα είναι τόσο πολύ μεγάλα και επομένως και εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ειδικά τα επόμενα χρόνια αναμένονται πιο δύσκολα με τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουμε.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την επόμενη σεζόν, όπως είπε ο κ. Ματσίγκος, είναι πολύ λίγες οι αεροπορικές θέσεις που έχουν προβλεφθεί για αύξηση την επόμεη χρονιά, οι πωλήσεις δεν ξεκίνησαν πολύ ικανοποιητικά διότι η γείτονα χώρα μετά από τρία χρόνια όπου υπήρχε μία αδράνεια πώλησης και μία δυσκολία πώλησης, με τις τιμές που έχουν και με τη σημαντικότατη μείωση του νομίσματός τους, είναι τόσο φθηνά που δεν μπορούμε να την ανταγωνιστούμε αυτή τη στιγμή. Όπως επίσης, άνοιξε η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, οι αεροπορικές Εταιρίες έχουν μία δυσκολία, δυστυχώς και σ’ αυτό τον τομέα η Ελλάδα υστερεί αφού έχουμε μόνο μία μεγάλη αεροπορική Εταιρία ενώ η Τουρκία έχει πάρα πολλές αεροπορικές εταιρίες.

Οι προσκεκλημένοι, λοιπόν, σήμερα, θα ενημερώσουν για πολλές λεπτομέρειες της Κινέζικης αγοράς και είναι μία ευκαιρία όλος ο τουριστικός κόσμος, οι επιχειρηματίες, επαγγελματίες του τουρισμού να παραστούν για να πάρουν μία πρώτη γεύση των απαιτήσεων των πελατών από την Κίνα.
Θα χρειαστούν βέβαια και άλλες δράσεις ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η γλώσσα που ελάχιστοι τη μιλούν στην Ελλάδα αλλά σιγά-σιγά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και άλλες αγορές γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
Θετικό είναι, επίσης, ότι οι Κινέζοι δεν ταξιδεύουν Ιούλιο και Αύγουστο, αφού δεν έρχονται για τον ήλιο και τη θάλασσα και επομένως είναι ευκαιρία να τους προσελκύσουμε το Μάρτιο τον Απρίλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τέλος, στη σημερινή εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος του οικονομικού ρεπορτάζ του Alpha, κ. Σταύρος Μονεμβασιώτης, θα συμμετέχουν ο πολιτιστικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Chao WANG, η εκδότης του περιοδικού Elegant Travel, κα. Αδριάνη Ζουναλή, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Welcome Chinese στην Ελλάδα, κ. Ηλίας Παπαγεωργίου, καθώς και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πωλήσεων του Προγράμματος, κα. Elena Padula. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ζωντανές συνδέσεις με τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Τουρισμού και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Welcome Chinese.