Πρόταση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ πρόκειται να καταθέσει ο δήμαρχος Ρόδου

Πρόταση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ  πρόκειται να καταθέσει ο δήμαρχος Ρόδου

Πρόταση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ πρόκειται να καταθέσει ο δήμαρχος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 252 ΦΟΡΕΣ

…Αντιστρέφει τα όσα λέγονται για τον ΠΡΟΤΟΥΡ και την αμφισβήτηση στη συνέχιση της ύπαρξής του, ο Πρόεδρός του και Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, «δείχνοντας» προς αυτούς που οδήγησαν στην κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ενώ δηλώνει ότι θα καταθέσει εκ νέου την πρότασή του για συμμετοχή και συνεισφορά όλων στον άλλοτε κραταιό Οργανισμό και αν εισπράξει άρνηση τότε «ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του»!

Μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα με την παραίτηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου (ΕΣΡ) από την εκπροσώπησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο, δια του Προέδρου του κ. Νίκου Μπόνη, αλλά και τις απουσίες εκπροσώπων άλλων φορέων κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε να σχολιάσει τι σημαίνουν όλα αυτά.

Καταρχήν, επιβεβαίωσε ότι κράτησε ήπιους τόνους στη συνεδρίαση και αφού άκουσε όλους τους συμμετέχοντες, τους έθεσε υπόψη την επιστολή του ΕΣΡ που δηλώνει ότι παραιτείται ο Πρόεδρός τους από την εκπροσώπησε στο Δ.Σ. διότι πιστεύουν ότι εκλείπει ο λόγος ύπαρξης του ΠΡΟΤΟΥΡ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι πληροφορήθηκε από το μέλος του Δ.Σ., κ. Παναγιώτη Τοκούζη, ότι, παλιά, δόθηκε μεγάλη μάχη για να εκπροσωπείται ο ΕΣΡ στο Δ.Σ. του ΠΡΟΤΟΥΡ, κάτι που, όπως είπε δεν το γνώριζε, και τώρα «με πολύ ευκολία και ελαφρά τη καρδία δηλώνουν ότι εξέλειπε ο λόγος».

Είπε, λοιπόν, ο Δήμαρχος ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ συστάθηκε με μία κοινωνική συμφωνία και κοινωνική συμμαχία όλων των παραγωγικών τάξεων, και του Δήμου, με σκοπό να προωθήσει το τουριστικό προϊόν και την ανάπτυξη την τουριστική της Ρόδου. Αποτέλεσε ένα πρότυπο μοντέλο που αντέγραψαν πολλοί, ακόμη και ο ΣΕΤΕ, και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι του κλάδου. Είπε, ακόμη: «Ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν συστήθηκε για να προωθεί θέματα και επιχειρηματική δραστηριότητα του Δήμου. Ο Δήμος ήταν ο κύριος υποστηρικτής για να υποστηρίξει και να προασπίσει τα συμφέροντα του τόπου πάνω απ’ όλα και εννοείται των επιχειρηματιών και εν τέλει την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας.

»Το να παραιτείται κάποιος από τον Οργανισμό αυτό, όταν μάλιστα δεν έχει εισφέρει ούτε ένα σεντς, παραιτείται από κάπου που δεν έχει εισφέρει ούτε ένα σεντς, παρ’ ότι ξέρει τι προβλήματα υπάρχουν από το θεσμικό πλαίσιο, είναι δικό του θέμα, δεν το σχολιάζω, είναι δική τους επιλογή. Το αν υπάρχει λόγος ύπαρξης του ΠΡΟΤΟΥΡ όμως, δεν τους εκχωρώ το δικαίωμα να το αποφασίσει το Δ.Σ. του ΕΣΡ»!

Και συνέχισε ο Δήμαρχος, θυμίζοντας ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ συστάθηκε με θεσμοθετημένους και συμφωνημένους πόρους από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. το οποίο, ως γνωστόν, καταργήθηκε και είπε χαρακτηριστικά: «Με ενέργειες γνωστό ποιων….Πρέπει τα πράγματα να λέγονται με τ’ όνομά τους, ποιοι πολέμησαν το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και στέρησαν τον τόπο από ίδιους πόρους που θα μπορούσαν σήμερα όλα αυτά που σας είπα να τα κάνει με δικά μας χρήματα, με πόρους των ροδιτών.

Ποιοι τον πολέμησαν είναι γνωστό, θα τους κρίνει κάποια στιγμή η πολιτική ιστορία».
Παρά την κατάργηση του όμως-συνέχισε-μια και υπήρχε η υποχρέωση να καταβάλλεται από τα έσοδα του δημοτικού φόρου το 10% στον ΠΡΟΤΟΥΡ και παρά τη δυσκολία που είχε ο Δήμος να χρηματοδοτήσει, τόνισε ότι ουδέποτε αρνήθηκαν ως Δημοτική Αρχή να καταβάλουν ακόμα μέχρι το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή το μισό από αυτό που έπαιρναν από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Μάλιστα, η προχθεσινή συνεδρίαση έγινε για τη διάθεση πίστωσης 370 χιλιάδων ευρώ. Ο Δήμος, όμως, εκτός από αυτά, μέσω της Διεύθυνσης τουρισμού, διαθέτει άλλο τόσο ποσό για την υποστήριξη της Ρόδου στα συνέδρια, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το δημόσιο λογιστικό. Στάθηκε, επίσης, και στη συνεισφορά των υπαλλήλων των Διεύθυνσης τουρισμού που είναι παρόντες σε κάθε έκθεση.

Είπε, λοιπόν, ο Δήμαρχος ότι προχθές κατέθεσαν και ενέκριναν την υλοποίηση του προγράμματος που προβλέπει τη συμμετοχή της Ρόδου, μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ, σε εκθέσεις που θα γίνουν από τον Ιανουάριο μέχρι το Φεβρουάριο. Επειδή, λοιπόν δεν έχει ανοίξει το δημόσιο λογιστικό και οι προϋπολογισμοί δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε η Διεύθυνση Τουρισμού ούτε άλλος φορέας του Δημοσίου και αυτή είναι η πρώτη αναγκαιότητα ύπαρξης του ΠΡΟΤΟΥΡ που ενοικιάζει χώρο για να προβληθεί η Ρόδος σε αγορές όπως είναι το Ελσίνκι, το Άμστερνταμ κ.α.

Επίσης, επειδή είπαν να μπουν και σε καινοτόμες δράσεις, αποφάσισαν να διαθέσουν ένα σοβαρό ποσό στην ηλεκτρονική προβολή της Ρόδου εκμεταλλευόμενοι τη σύγχρονη τεχνολογία. Επίσης, συζήτησαν για κάποιες δράσεις υποστήριξης της κρουαζιέρας αλλά και στήριξης αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

Αυτά, όπως είπε, είναι θέματα που αφορούν άλλους και μάλιστα έκανε γνωστό ότι πριν από τη συνεδρίαση είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τον οποίο και ενημέρωσε για τα θέματα της συνεδρίασης αλλά του είπε ότι ήταν σε κάποια υποχρέωση και δεν μπορούσε να παραστεί, του έδωσε, όμως, το ok για κάποια θέματα στα οποία απαιτείται και δική του υπογραφή.

Επειδή, λοιπόν, όπως είπε, είδε την αμφισβήτηση, με αφορμή τη δήλωση του ΕΣΡ, αμέσως μετά τις εκθέσεις, θα προχωρήσει σε κάτι που είχε σκοπό να κάνει και πέρυσι. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ άλλαξε με τον Καλλικράτη αφού με την επιχορήγηση που έδινε ο Δήμος κάλυπτε τα πάντα, τώρα που δεν υπάρχει το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και άλλαξε και η νομοθεσία, ο Δήμος μπορεί να επιχορηγεί Σωματεία που προωθούν τον τουρισμό για συγκεκριμένες δράσεις (σ.σ. όπως είναι οι εκθέσεις, η διαφημιστική προβολή κ.α.) αλλά δεν μπορεί να καλύψει ανελαστικές δαπάνες (σ.σ. μισθοδοσίες, πάγια, εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία κτλ.), για τα οποία πρέπει να συνεισφέρουν και τα υπόλοιπα μέλη του ΠΡΟΤΟΥΡ. Βλέποντας, λοιπόν, αυτή την αδυναμία εισηγήθηκε να ανοίξει ο ΠΤΟΡΟΥΡ και να μπουν όλοι όσοι έχουν σχέση, άμεσα ή έμμεσα, με τον τουρισμό.

Τέτοιοι είναι οι εστιάτορες, η μαρίνα, η Fraport, οι ταξιτζήδες, τα διώροφα πούλμαν, ή ακόμα ατομικά κάθε ένας που έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό, όπως οι ξενοδόχοι ατομικά κτλ. και να συνεισφέρουν. Τις δύο προηγούμενες χρονιές που το είχε πει, του είπαν ότι δεν κρίνεται σκόπιμο αφού οι ξενοδόχοι εκπροσωπούνται μόνο από την Ένωση Ξενοδόχων. Και δήλωσε, στη συνέχεια:

«Όμως, αφού φθάσαμε σ’ αυτό, εγώ θα κάνω πάλι ανοιχτή διαδικασία, θα καλέσω τους πάντες και αν κρίνουν ότι υπάρχει λόγος να προχωρήσει ο ΠΡΟΤΟΥΡ με τη συμμετοχή όλων, ο Δήμος θα συνεχίσει να έχει την κύρια οικονομική στήριξη σε δράσεις, όχι σε άλλου είδους δαπάνες, και ταυτόχρονα να δούμε και τα νέα μοντέλα».

Μάλιστα, θύμισε αυτό που είχε πει ότι, δεν είναι ανάγκη εξ οφίτσιο να είναι ο Δήμαρχος Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ αλλά να είναι ένας τεχνοκράτης του τουρισμού, κάποιος που έχει καθημερινή ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο και ο Δήμος θα εκπροσωπείται από κάποια μέλη στο μέτρο που του αναλογεί. Όπως θα πρέπει να εκπροσωπούνται στη γ.σ. όλοι όσοι μετέχουν και θα εκλέγουν το δικό τους Δ.Σ. Και κατέληξε λέγοντας ο κ. Χατζηδιάκος: «Αν ακολουθήσουν, εμείς θα είμαστε για μία ακόμη φορά μπροστάρηδες. Αν όχι, ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του»…

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη