10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εμβολιαστείτε έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)

10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εμβολιαστείτε έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)

10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εμβολιαστείτε έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1133 ΦΟΡΕΣ

Εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Γράφει ο
Βασίλειος Χ. Μπόλκας*
Mαιευτήρας -
Χειρουργός Γυναικολόγος

1. O ιός των Ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί σοβαρά νοσήματα, όπως τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα. Ο ίδιος ιός φαίνεται ότι ευθύνεται και για ορισμένες μορφές καρκίνου του στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα.

2. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής οδού, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και δεν υπάρχει τρόπος αποτελεσματικής προστασίας, καθώς ούτε το προφυλακτικό μπορεί να αποτρέψει πλήρως τη λοίμωξη, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει αυξηθεί ραγδαία η συχνότητα του.

3. Από τον ιό κινδυνεύει κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες θα εκτεθούν στον ιό κάποια στιγμή της ζωής τους. Περισσότερο κινδυνεύουν οι νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-25 ετών, καθώς ο ιός παρουσιάζει αιχμή στην ηλικία αυτή.

4. Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή να υποστρέψει, χωρίς καμία παρέμβαση. Αν δεν υποστρέψει, προκαλεί καταρχήν προκαρκινικές βλάβες οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή υπογονιμότητα και επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Οι προκαρκινικές βλάβες, εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε 1-2 χρόνια, μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

5. Η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί όμως να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

6. Η υψηλή αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων έναντι του ιού HPV είναι πλέον σήμερα τεκμηριωμένη μέσα από την εμπειρία των εκατομμυρίων κοριτσιών που έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο και την πολύ αυστηρή παρακολούθηση του εμβολιασμού από έγκυρους διεθνείς επιστημονικούς φορείς.

7. Το νέο εννεαδύναμο εμβόλιο χορηγείται με σκοπό να προστατέψει από νοσήματα που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11 οι οποίοι ευθύνονται για τα περισσότερα γεννητικά κονδυλώματα, και τους επτά πιο καρκινογόνους τύπους οι οποίοι είναι οι 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58.

8. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV στην ηλικία 12-15 ετών συνιστάται ως εμβολιασμός ρουτίνας. Η ηλικία αυτή με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή.

9. Οι έφηβες και νεαρές γυναίκες 12-26 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για να μη μολυνθούν από τους σοβαρούς τύπους που προλαμβάνει το εμβόλιο. Τα κορίτσια αυτά βρίσκονται μέσα στην ηλικιακή ζώνη αιχμής της λοίμωξης, και επομένως κάθε νέα σεξουαλική επαφή μπορεί να μεταδώσει κάποιον τύπο του ιού.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 3.200 ενήλικες γυναίκες περίπου, ηλικίας 27 έως 45 ετών, σε διάστημα 3,5 ετών, το εμβόλιο αποδείχθηκε 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της επίμονης λοίμωξης, κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, των προκαρκινικών βλαβών και κολπικών βλαβών, των τραχηλικών προκαρκινικών βλαβών και στο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που σχετίζονται με τους HPV τύπους που καλύπτονται από το εμβόλιο.

10. Ο εμβολιασμός και ο τακτικός έλεγχος με test Pap παρέχουν σήμερα το σύγχρονο τρόπο πρόληψης έναντι των σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο εμβολιασμός γίνεται με τρείς ενέσεις στο μπράτσο που χορηγούνται σε μία περίοδο κατά προτίμηση 6 μηνών.
Το test Pap αποτελεί μέσο έγκαιρης διάγνωσης και ανιχνεύει μια προκαρκινική βλάβη ή ένα καρκίνο σε αρχικό στάδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

* ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΥ, ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΣΤΟ HARRIS BIRTHRIGHT RESEARCH CENTER FOR FETAL MEDICINE, ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ KING’S COLLEGE HOSPITAL ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου