Σήμερα το μνημόσυνο του Γιάννη Ζίγδη

Σήμερα το μνημόσυνο του Γιάννη Ζίγδη

Σήμερα το μνημόσυνο του Γιάννη Ζίγδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 285 ΦΟΡΕΣ

Ένας μεγάλος και σπουδαίος Δωδεκανήσιος πολιτικός και πατριώτης ήταν ο Ιωάννης Ζίγδης. Σήμερα Κυριακή 21 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από το θάνατό του, όμως το έργο και η προσφορά του στην Ελλάδα και τη Δωδεκάνησο μένουν ζωντανά στο πέρασμα του χρόνου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τιμώντας τη μνήμη του Ιωάννη Ζίγδη συμμετέχει στο μνημόσυνό του στη γενέτειρά του, τη Λίνδο με εκπρόσωπο τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη.
Μιλώντας για τον αείμνηστο Δωδεκανήσιο πολιτικό ο κ. Φλεβάρης επισημαίνει ότι από μικρός είχε τη φλόγα του πατριωτισμού και της προσφοράς και ως μαθητής ακόμα συμμετείχε στο κίνημα της εθνικής αφύπνισης των Δωδεκανησίων και της αντίστασης κατά του φασισμού και της Ιταλοκρατίας.

Μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συντάγματος εθελοντών Δωδεκανησίων μέσω του οποίου οι υπόδουλοι νησιώτες μας πρόσφεραν τον αγώνα και το αίμα τους για την Ελλάδα και την απελευθέρωση των νησιών μας.
Στη συνέχεια συμμετείχε στην οργάνωση της αντίστασης και διέφυγε στη μέση Ανατολή, συνεχίζοντας τον αγώνα ως την απελευθέρωση. Μπήκε στην πολιτική σκηνή τη δεκαετία του ‘50, και στην παρθενική του ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο με φλογερό λόγο αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής συμφιλίωσης σε μία νέα προσπάθεια δημιουργίας για να μείνουν πίσω όσα πλήγωσαν τους Έλληνες και όσα δεινά με τον εμφύλιο και τον εθνικό διχασμό εξακολουθούσαν να καταστρέφουν μία ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που κατανόησε την ανάγκη ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης της χώρας ώστε να πάψει να είναι ένα κράτος αδύναμης οικονομίας και να αποκτήσει οικονομική και πολιτική ισχύ.
Υπηρέτησε από νωρίς σε διάφορα υπουργεία και εκλεγόταν διαρκώς βουλευτής Δωδεκανήσου. Είναι παράλειψη μιλώντας κανείς για το μεγάλο αυτό τέκνο της Λίνδου της Ρόδου και της Δωδεκανήσου να μην αναφερθεί στον πρωταγωνιστικό του ρόλο και στην προσφορά του στον πολιτικό χώρο του κέντρου, τον οποίο εκπροσώπησε, πίστεψε και ανέδειξε σε ισχυρή πολιτική δύναμη.
Για την ιστορία και τη διαδρομή του καθώς και τη συνολική δράση και προσφορά του λίγες λέξεις δε φτάνουν. Όμως σήμερα η μνήμη του είναι ζωντανή και οδηγεί όσους πιστεύουν στη Δωδεκάνησο, στο Αιγαίο και στην πατρίδα μας.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης