«11525» μια γραμμή βοήθειας για γονείς,  παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς

Μια συμβουλευτική γραμμή, που ως στόχο έχει να παρέχει ψυχολογική στήριξη, συμβουλές και κατευθύνσεις σε γονείς, παιδιά και εφήβους έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το συμβουλευτικό κέντρο «Μαζί για τα παιδιά».

Η Γραμμή παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:
Συμβουλευτική: Ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου, δια ζώσης ή online σε παιδιά, εφήβους και γονείς από συμβούλους ψυχικής υγείας / ψυχολόγους

Λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
Παραπομπές και  ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο. Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της.

Όπως δήλωσαν μιλώντας στη “ΡΟΔΙΑΚΗ”, στελέχη του συμβουλευτικού κέντρου, μόνο στη διάρκεια του περσινού έτους, η Συμβουλευτική Γραμμή «11525 Μαζί για το Παιδί», έλαβε 6.300 κλήσεις παρέχοντας κυρίως συμβουλές σε οικογενειακά θέματα (σχέσεις γονιών/παιδιών, διαχείριση διαζυγίου και ζήλια). 

Τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η επιστημονική ομάδα της Γραμμής είναι κατά σειρά: 
α) Οριοθέτηση και σχέσεις γονιών-παιδιών: Πως οι γονείς μπορούν να ορίσουν τους κανόνες συμβίωσης μέσα στο σπίτι και τις ελευθερίες των παιδιών μέσα και έξω από το σπίτι και να διαχειριστούν τις αντιδράσεις τους στη ματαίωση και την οριοθέτηση.
β) Προβλήματα που προκύπτουν με το διάβασμα: Διαχείριση της επιθυμίας των γονιών για καλή επίδοση του παιδιού στο σχολείο και συγκρούσεις που δημιουργούνται γύρω από την πίεση των γονιών προς τα παιδιά για να διαβάσουν.
γ) Επιθετικότητα-θυμός: Επιθετικές συμπεριφορές παιδιών απέναντι στους γονείς ή και σε συνομηλίκους που προκύπτουν από βιώματα βίας μέσα στην οικογένεια ή από έλλειψη οριοθέτησης ως προς την έκφραση του θυμού.
δ) Εφηβεία: Ανησυχίες γονέων σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξανόμενες ελευθερίες των εφήβων (κάπνισμα, ναρκωτικά, έξοδοι, διαδίκτυο).
ε) Προσαρμογή στο σχολείo: Δυσκολίες στον αποχωρισμό από τους γονείς και δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον (έλλειψη κοινωνικότητας-απομόνωση-θυματοποίηση ή επιθετική συμπεριφορά).
Περίπου το 85% των καλούντων είναι μητέρες, ελληνικής εθνικότητας. Περίπου το 50% των κλήσεων συμβουλευτικής προέρχεται από πόλεις εκτός Αθηνών. 

Παράλληλα με τις κλήσεις για συμβουλευτική, ένα μικρότερο ποσοστό κλήσεων παραπέμπεται σε άλλες υπηρεσίες, όπως σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Συνήγορο του παιδιού (για νομικά ζητήματα), στη Γραμμή Συμβουλευτικής Ενηλίκων και σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων. 

Αναφορικά με τη λήψη καταγγελιών, οι κλήσεις αφορούν κυρίως την ψυχική και σωματική κακοποίηση ανηλίκων ενώ, σε μικρότερο ποσοστό, την παραμέληση και τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση έχει προσθέσει στη θεματολογία της τηλεφωνικής υποστήριξης την πληροφόρηση για ενίσχυση σε είδος. 

Επιπλέον δωρεάν υπηρεσίες
Από το 2014, η Γραμμή “11525” ενίσχυσε τις υπηρεσίες της με τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου  για γονείς, παιδιά και εφήβους. Το Κέντρο παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:
Ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες
Ομάδες γονέων
Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και
Οnline ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω skype.

Οι ωφελούμενοι επισκέπτονται το Κέντρο και συμμετέχουν σε συνεδρίες δια ζώσης ή σε ομάδες γονέων όταν θεωρείται βοηθητικό για την ενίσχυση του γονικού τους ρόλου ή/και για την επίλυση συγκεκριμένων δυσκολιών που έχουν προκύψει στην οικογένεια.

To 2017 το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 960 ωφελούμενους μέσω ατομικών/οικογενειακών συνεδριών συμβουλευτικής, ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων για γονείς στο χώρο του Κέντρου και στην κοινότητα και ομάδων στήριξης γονέων με παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. 

Οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής είναι: Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00-21:00
Οι κλήσεις στη Γραμμή “11525” είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται. 

Έχουν χρέωση μία αστική μονάδα από σταθερό ΟΤΕ για αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα ανεξαρτήτως διάρκειας κλήσης. Οι χρεώσεις για κάθε άλλο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του παρόχου. 

Το “Μαζί για το Παιδί” ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.