Nα μην απεμπολήσει η Ελλάδα  το δικαίωμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κατέθεσαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου και ο επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (insuleur) Γιώργος Μπενέτος σχετικά με το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Συγκεκριμένα ζητούν από τον Πρωθυπουργό να μην απεμπολήσει η χώρα το δικαίωμα αυτό. Ζητούν να μην αλλάξει η οδηγία 112 που δίνει τη δυνατότητα όποτε επιθυμεί η Ελλάδα να επαναφέρει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Τονίζουν στην επιστολή ότι η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει ακόμα και βέτο, γιατί αν αλλάξει η οδηγία δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να το επαναφέρει χάνοντας έτσι ένα ενταξιακό της δικαίωμα.

Αναφέρουν επίσης  ότι μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Ελλάδα έδωσε το δικαίωμα εφαρμογής ειδικών μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιοχές για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.
Μέσω δε  της οδηγίας 92/77/ΕΟΚ άρθρο 1ο παράγραφος 4η επετράπη στην Ελλάδα να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα γνωστά νησιά.

Σε συνέχεια η 6η οδηγία 77/388/ΕΟΚ κωδικοποιήθηκε στην γνώστη επίμαχη οδηγία 2006/112/ΕΚ (που σκοπεύουν να τροποποιήσουν) όπου στο άρθρο 120 έδωσε κατά παρέκκλιση της 6ης οδηγίας τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών. Το θέμα επομένως τώρα είναι να ασκήσουμε βέτο ώστε να μην αλλάξει η οδηγία σε βάρος μας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα όταν τα δημοσιονομικά (και οι "θεσμοί") το επιτρέψουν να μπορούμε να επαναφέρουμε σε χρήση αυτή τη δυνατότητα.

Σημειώνουν επίσης οι δύο πρόεδροι ότι το  insuleur έδωσε  μάχες τα 4 τελευταία χρόνια που είχε η Ελλάδα την Προεδρία με τον Γιωργή Μπενέτο, και επέτυχε  αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις από πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά και την επέκταση εφαρμογής σε όλα τα ευρωπαϊκά νησιά, ενώ πολλές φορές συνέπλευσε και με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών.

Υποσχέσεις του Φ. Κουβέλη
Το μεταφορικό ισοδύναμο θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί.  Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοτας πως στόχος είναι να καλύψει το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το μέτρο που «έως τώρα έχει λειτουργήσει σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές, με εξαιρετικά αποτελέσματα και ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την διεύρυνσή του». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να «παλεύει» το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά ο κ. Κουβέλης είχε μιλήσει και για το θέμα του ΦΠΑ στις ναυτιλιακές δραστηριότητες, επισημαίνοντας ότι εξετάζει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών την αναρρύθμιση και τον ανακαθορισμό των διατάξεων της σχετικής ΚΥΑ.
Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις σχετικά με τα εργασιακά στα λιμάνια, καθώς όπως είπε «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δέχθηκε ότι η παρεχόμενη εργασία στους προβλήτες είναι λιμενική και ως τέτοια πρέπει να υπαχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το υπουργείο Εργασίας υιοθέτησε την άποψη και η σχετική υπόθεση διαβιβάστηκε στον ΕΦΚΑ, που έκανε αποδεκτή την ρύθμιση ... που αφορά αρκετές εκατοντάδες για το συνταξιοδοτικό και τις αποδοχές τους».

Στο μέτωπο της ναυτικής εκπαίδευσης, επίσης, στηρίζονται εξοπλίζονται και στελεχώνονται οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ενώ έχει ιδρυθεί και πρόκειται να λειτουργήσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από σήμερα μία νέα Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην ακριτική Κάλυμνο.
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι βρίσκεται πλέον στην Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά τις υποπαραχωρήσεις των Οργανισμών Λιμένων, μεταξύ άλλων για την κρουαζιέρα, τις μαρίνες, ναυπηγεία, κτλ.

Σε ερώτηση τέλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών προέβλεψε ότι στην ελληνική Βουλή θα υπάρξει η πλειοψηφία που θα την ψηφίσει, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία με τις εκλογές να πραγματοποιούνται το Φθινόπωρο του 2019.