Επαναβεβαιώνει η ΝΔ την κατάργηση του Φόρου Διαμονής

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, να προχωρήσει στην κατάργηση του Φόρου Διαμονής επαναβεβαίωσε, μιλώντας προχθές στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κα. Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ωστόσο η κα. Μπακογιάννη, δήλωσε πως δεν είναι βέβαιη για το αν οι φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου επιθυμούν την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου, τον οποίο καταβάλλουν απευθείας οι τουρίστες, ή την μείωση των υπόλοιπων σοβαρών, όπως είπε χαρακτηριστικά, φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ερώτηση βασίστηκε στις αρχικές εξαγγελίες για κατάργηση του φόρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που στην πορεία τέθηκαν υπό την αίρεση των «δημοσιονομικών συνθηκών», ενώ στην ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν υπήρξε καμία αναφορά.

Ακόμη η κα. Μπακογιάννη πρόβαλλε τις διακηρυγμένες θέσεις της ΝΔ για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση και τον Τουρισμό και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που θα οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη της Οικονομίας κατά 4% σε ετήσια βάση για 10 χρόνια και στην δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, εξήγειλε την παροχή κινήτρων στους ξενοδόχους για τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ολοκλήρωση επενδύσεων, που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Τέλος, εξήγγειλε την ενσωμάτωση όλων των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, από όλα τα υπουργεία, που ασχολούνται με την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, σε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας.

Ο Κων. Μίχαλος
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα μνημόνια είναι πλέον παρελθόν. Ωστόσο ο δρόμος μπροστά είναι κάθε άλλο παρά εύκολος. Η κύρια ευθύνη της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση, βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια. Η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και να προσελκύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να διαμορφώσει ένα βιώσιμο και ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις της». Και συνέχισε: «Σε όλα αυτά τα μέτωπα, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές: Οι αγορές εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

Η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να λειτουργεί καθησυχαστικά προς τις αγορές, αλλά περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για τολμηρές φορολογικές μειώσεις και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις. Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης παραμένει ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Η χώρα εξακολουθεί να καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα.

Τα βασικά εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξακολουθούν να υπάρχουν: υπερφορολόγηση, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Το συμπέρασμα, επομένως, είναι σαφές: η πορεία προς την ανάκαμψη είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι δύσκολο. Και απαιτεί εθνικό σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα».

Οι θέσεις των Επιμελητηρίων Αναφερόμενος στις προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, της Επιμελητηριακής Κοινότητας, υπογράμμισε: «Ως προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν:

Την εφαρμογή μιας σταθερής βιομηχανικής, τουριστικής και ενεργειακής πολιτικής, με ενίσχυση δυναμικών κλάδων και κίνητρα για επένδυση στην καινοτομία. Την ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης. Τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού χάρτη, με όλες τις θεσμικά χαρακτηρισμένες ζώνες: δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.

Τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων. Την περαιτέρω αξιοποίηση μοντέλων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς – κλειδί όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων. Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Κοινοτικών Πόρων για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.