Δεν κάνει πίσω ο δήμαρχος Ρόδου για τη μίσθωση της Νέας Αγοράς

… «Deja vu» της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ήταν η συζήτηση που έγινε χθες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, για την ενιαία μίσθωση του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, που εισηγείται η Δημοτική Αρχή, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους κάποιες φορές, και τον Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, να διαμηνύει κατηγορηματικά ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 σύμφωνα με το νόμο λήγουν οι μισθώσεις και ότι ο ίδιος δεν θα κάνει αυτό που έκαναν προκάτοχοί του επειδή έβλεπαν…«τα ψηφουλάκια»!

Από την αρχή της συζήτησης για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το ένα δεδομένο είναι ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 λήγουν οι μισθώσεις και μετά είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να κάνει διαγωνισμούς για τα καταστήματα, είτε μεμονωμένα είτε όχι.

Στη συνέχεια, επανέλαβε βασικά σημεία της εισήγησης που είχε γίνει στο δ.σ. βάσει της μελέτης που εκπόνησε ο ειδικός μελετητής στον οποίο την έχουν αναθέσει, τόσο για την κατάσταση του κτιρίου όσο και για τη νομοθεσία που το διέπει και τις υπηρεσίες που το επιβλέπουν.

Στην τοποθέτησή του, αυτή τη φορά, ο Δήμαρχος στάθηκε στο θέμα λήξης της παράτασης των μισθώσεων αφού αυτό είναι που «καίει» τους εξήντα καταστηματάρχες που έχουν μείνει στη Νέα Αγορά οι οποίοι και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, είπε ότι αν δεν ήταν αυτό το θέμα, θα το…ψήφιζαν οι πάντες.

Είπε, ακόμα, ότι πρότειναν να εισαχθεί στη διακήρυξη το προτιμησιακό για τους υφιστάμενους μισθωτές, κάτι όμως που δεν τους ικανοποιεί, αλλά νομικά δεν μπορούν να υποχρεώσουν τον μελλοντικό ανάδοχο να τους αφήσει μέσα. Για ακόμα μία φορά, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι η διοικητική αποβολή των μισθωτών και ο διαγωνισμός αποτελούν μονόδρομο. Μάλιστα, με αυτά τα δεδομένα το δ.σ. θα κληθεί να πάρει απόφαση στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης 30 Οκτωβρίου.

 Την ίδια θέση που είχαν εκφράσει στο δ.σ., διατύπωσε εκ νέου ο Πρόεδρος του Συλλόγου των καταστηματαρχών κ. Κατσιδώνης, τονίζοντας ότι αυτοί οι εξήντα καταστηματάρχες είναι τυπικοί ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο. Στη συνέχεια, είπε ότι στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής γίνεται αναφορά για ποσό 250 χιλιάδων ευρώ που έχει συσσωρευτεί.

«Δεν ξέρω αν σας πείραξε ότι δεν είχατε πλειοψηφία», είπε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, και έκανε γνωστό ότι δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση έλαβαν έγγραφο από τον Δήμο να εξοφλήσουν οφειλές τους οι οποίες όμως δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όπως και νέο έγγραφο στις 10 Οκτωβρίου για να καταβάλουν το μίσθωμα του τρέχοντος μηνός.

«Είμαστε το κλοτσοσκούφι της κοινής γνώμης!», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ανέφερε ότι βάσει της έρευνας που έχει γίνει οι καταστηματάρχες εντός της Νέας Αγοράς πληρώνουν παραπάνω το τ.μ. σε σχέση με τους απ’ έξω. Ακόμη, είπε ότι ο έλεγχος που έχει γίνει στο κτίριο είναι επιφανειακός.

Επίσης, τόνισε ότι, όπως πάμε, δεν θα μπορεί να σταθεί μέσα στην αγορά ροδίτικη επιχείρηση και εξήγησε ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να εισπράττει 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τους καταστηματάρχες, κάτι που σημαίνει ότι ένα κατάστημα 25 τ.μ. θα έχει μίσθωμα 2.500 ευρώ!

Τέλος, επανέλαβε την πρότασή τους να μη δοθεί η Νέα Αγορά και να γίνει εκεί η παραδοσιακή αγορά της Ρόδου, μέσω ΣΔΙΤ, με Εταιρία διαχείρισης του Δήμου ή σε συνεργασία με άλλους φορείς κτλ.

Εμφανώς ενοχλημένος απάντησε στα παραπάνω ο Δήμαρχος λέγοντας ότι «υπάρχουν και όρια». Μεταξύ άλλων, είπε προς τον Πρόεδρό ότι δεν μπορεί να λένε ότι είναι «όμηροι και εξιλαστήρια θύματα» επειδή οι μισθώσεις λήγουν σε εξήντα μέρες, τη στιγμή που όταν υπέγραψαν την παράταση γνώριζαν ότι ήταν για τρία χρόνια. Και είπε χαρακτηριστικά προς τους ίδιους:

«Δηλαδή, είναι κάτι ανειλικρινές αυτό που σας λέω και μου προσάπτετε ότι θέλω να φέρω επενδυτή; Για ποιο πράγμα κύριοι; Για ν’ αξιοποιήσω την περιουσία του Δήμου μας. Για να έχουμε αυτή τη στιγμή αυτό από τη μια το κόσμημα, το στολίδι, το διαμάντι, το οποίο έχει γίνει ερείπιο; Μα, από ποιον έγινε ερείπιο; Άμα χρωστούν στο Δήμο πέντε εκατομμύρια ευρώ και είναι βεβαιωμένα και μηδέποτε πλέον θα εισπραχθούν αυτά, πώς να μη γίνει ερείπιο;».

Είπε, στη συνέχεια, ότι δεν λαμβάνει υπόψη του το τι ακούγεται έξω για να επηρεαστεί ωστόσο είναι υποχρεωμένος να φέρει μία πρόταση στο δ.σ. καταρχήν για την ανακαίνιση του κτιρίου αφού θα μπει μέσα στη διακήρυξη να δαπανήσει ο επενδυτής 4,5 εκατ. ευρώ. Απευθυνόμενος στον κ. Κατσιδώνη είπε ακόμη ο Δήμαρχος: «Υπήρξε μία κατάσταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια που κανένας Δήμαρχος δεν τολμούσε να σας εξώσει γιατί μετρούσε…τα ψηφουλάκια. Εγώ έξι μήνες  πριν τις εκλογές θα κάνω το καθήκον μου γιατί ορκίστηκα για να κάνω το καθήκον μου»! Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι είχε την πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίαση αφού εξασφάλιζε 24 ψήφους ωστόσο όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης, έθεσε το θέμα της διαβούλευσης θεώρησε ότι αυτό ήταν το σωστό.


Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις τους και τους πρότεινε να φτιάξουν μία κοινοπραξία και να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, «να πολεμήσετε αυτό τον ξένο, τον εχθρό που θα έρθει, θα μας πάρει τη Νέα Αγορά και για σαράντα χρόνια δεν θα την απολαμβάνουν οι ροδίτες…», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι το 2015 είχαν συμφωνήσει όλοι με την πρόταση, και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, και ανέφερε ότι «ένας εκπρόσωπος επικεφαλής παρατάξεως, που τώρα διαρρηγνύει τα ιμμάτιά του να προστατέψουμε τους εξήντα, τότε είχε πει γιατί δεν τους βγάζεις από τώρα και παρατείνεις για τρία χρόνια την κατάσταση αυτή»!

Όσο για τους εκπροσώπους φορέων που ήταν παρόντες, αρκετοί, όπως ο κ. Γιώργος Αντωνόγλου από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου,   εξέφρασαν τη θέση ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει πάντα να γίνεται προς όφελος των δημοτών και ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να προστατευθούν και οι εξήντα ενοικιαστές.

 


Τα άλλα θέματα
Άλλα δύο θέματα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η επέκταση του ξυλοπεζόδρομου με την ανάπλαση του ανατολικού μετώπου της πόλης που, όπως είπε ο Δήμαρχος, και τα τρία συνδέονται μεταξύ τους με στόχο να αλλάξει η όψη του κέντρου και του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Όσον αφορά το τελευταίο, είπε ότι στόχος είναι η ανάπλαση της υποβαθμισμένης πρώην βιομηχανικής ζώνης της πόλης και ο σχεδιασμός είναι να φθάσει μέχρι την περιμετρική, το νοσοκομείο, και μετά να ενωθεί με τη νέα είσοδο της πόλης. Στο σχέδιο αναμένεται να εντάξουν, σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ, και τη μεταφορά του υπεραστικού σταθμού στην περιοχή του λιμανιού και περιμένουν την έγκριση της ΕΤΑΔ.

Για το κυκλοφοριακό ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης. Σημειώνεται ότι και για τα δύο θέματα έγινε αναλυτική παρουσίαση με powerpoint. Επίσης, θετικά διακείμενοι εμφανίστηκαν να είναι οι εκπρόσωποι των φορέων που ήταν παρόντες, με τις όποιες επιμέρους παρατηρήσεις, όπως και ο Διοικητής της Τροχαίας, κ. Γιώργος Στέργου.

Στα δυο αυτά θέματα παρών ήταν και ο κ. Καρίκης ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η πόλη θέλει αλλαγή, και εικόνας και λειτουργίας, και ότι πράγματι η Δημοτική Αρχή είχε την αγωνία αυτή. Ανέφερε, ακόμη, ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου δραστηριοτήτων στο ανατολικό μέτωπο κα τόνισε ότι εκείνο που επείγει είναι η απομάκρυνση του αυτοκινήτου τόσο από το κέντρο τόσο και από αυτή την περιοχή, κάτι όμως που απαιτεί θυσίες από όλους. Γιια αυτό, ο Δήμαρχος είπε ότι εξετάζουν τη δρομολόγηση μικρών, ακόμα και ηλεκτροκίνητων, λεωφορείων.

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό, αίσθηση πάντως προκάλεσαν τα στοιχεία που ανέφερε η αρμόδια υπηρεσιακή παράγοντας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, κα Πατατούκου. Μεταξύ άλλων, προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος όγκος οχημάτων που εισέρχονται στην πόλη της Ρόδου τις ώρες αιχμής. Δηλαδή, μεταξύ 7:45 π.μ.-9:10 π.μ. η υπηρεσία υπολόγισε ότι 2000 οχήματα περίπου εισέρχονται προς το κέντρο και αντίστοιχος αριθμός το μεσημέρι. Εκείνο που τονίστηκε χθες είναι ότι με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τη μονοδρόμηση δηλαδή περιμετρικά των τειχών, στόχος είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου.

Τέλος, παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος (σ.σ. μέχρι κάποια ώρα), ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γλυνός, η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου κα Ελένη Καρύδη, ο κ. Στάμος εκπροσωπώντας την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, εκπρόσωπος των ταξιτζήδων, των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως κ.α.