Σημαντική μελέτη από γιατρό της Κω

Σε μία μεγάλη μελέτη προχώρησε και δημοσίευσε ο συμπατριώτης μας επεμβατικός καρδιολόγος  κ. Μιχάλης Κουτούζης μαζί με τους επιστημονικούς του συνεργάτες.

Όπως είπε ο γιατρός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του “Ράδιο Πρώτο 91.5”, η μελέτη αυτή έχει παγκόσμιο αντίκτυπο καθώς είναι η πρώτη που γίνεται και συγκρίνει την επέμβαση με τη μέθοδο της κερκιδικής προσπέλασης (προσπέλαση δηλαδή από το χέρι και όχι από το πόδι, όπως ήταν η παλαιότερη τεχνική) και της προσπέλασης με μία νεότερη μέθοδο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτούζης η νέα μέθοδος έχει ενθουσιάσει τον επιστημονικό κόσμο καθώς επιτρέπει στον ασθενή να φύγει από το νοσοκομείο μέσα σε μόλις λίγες ώρες, όμως η επιστημονική ερευνητική ομάδα του Κώου γιατρού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλασική μέθοδο κερκιδικής προσπέλασης από το χέρι είναι πιο πετυχημένη και καλύτερη από τη νεότερη μέθοδο η οποία όμως ενδείκνυται για συγκεκριμένα περιστατικά.

Όπως σημείωσε ο επεμβατικός καρδιολόγος είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η μικρή Ελλάδα με τα όποια προβλήματα έχει τη δυνατότητα χάρη στους εξαιρετικούς γιατρούς επιστήμονες να προχωρούν σε μελέτες και έρευνες που μάλιστα δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά όλου του κόσμου και βοηθούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Αν και εργαζόταν σε ιδανικές συνθήκες στη Σουηδία, ο Μιχάλης Κουτούζης επέστρεψε στην Ελλάδα για να προσφέρει στον συνάνθρωπό του διότι το ήθελε. Το είπε μάλιστα ξεκάθαρα στο “Ράδιο Πρώτο 91.5”: « Ήρθα για να προσφέρω στην Ελλάδα και στους Έλληνες ιατρικές μεθόδους καινοτόμες και εξελιγμένες».

Να σημειώσουμε ότι ο Κώος επιστήμονας είναι ο επεμβατικός καρδιολόγος που έφερε στην Ελλάδα τη μέθοδο της στεφανιογραφίας από το χέρι και όχι από το πόδι δίνοντας τη δυνατότητα της σχεδόν ανώδυνης εξέτασης ενώ παράλληλα ο ασθενής δεν πονάει και φεύγει αυθημερόν από το νοσοκομείο.

Στο Εργαστήριο Αιμοδυναμικής του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με τους συνεργάτες του, ο συμπατριώτης μας εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους πραγματοποίησης αγγειοπλαστικής σε χρόνιες ολικές αποφράξεις (CTO’s). Ακόμη, γίνονται επεμβάσεις με τη χρήση περιστροφικής αθηρεκτομής (rotablator).

Σε ό,τι αφορά τις χρόνιες ολικές αποφράξεις ο Μιχάλης Κουτούζης εξήγησε στους ακροατές ότι η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται σε πολύ λίγα σημεία του κόσμου με τον Ερυθρό Σταυρό να είναι ένα από αυτά.

Μάλιστα ο ίδιος πραγματοποιεί πάνω από 100 τέτοιες επεμβάσεις τον χρόνο και υπάρχει μία μεγάλη συνεργασία με την Αμερική για αυτό το θέμα. Το μυστικό σύμφωνα με τον επιστήμονα είναι η συνεργασία και ο ενθουσιασμός. Χωρίς τον ενθουσιασμό και τη συνεργασία δεν θα μπορούσε ο ίδιος να προχωρήσει σε καμία έρευνα και πρωτοπορία.

Μάλιστα αν και ο ίδιος αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα αντί για το εξωτερικό, ο κ. Κουτούζης αναφέρθηκε στην επιστημονική αιμορραγία της χώρας μας λέγοντας ότι θα το πληρώσει η Ελλάδα στο μέλλον.

Ο καρδιολόγος έδωσε και χρήσιμες συμβουλές ώστε να διατηρήσουμε την καρδιά μας σε καλή κατάσταση. Το μυστικό κρύβεται στην άσκηση και την καλή διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό σύμφωνα με τον γιατρό, να περπατάμε περισσότερο, να ασκούμαστε, να προσέχουμε τη διατροφή μας και να έχουμε χαμηλό βάρος.

Παράλληλα όλοι πρέπει να παρακολουθούμε το ζάχαρο, την πίεση και να επισκεπτόμαστε τον καρδιολόγο τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην καπνίζουμε, να αποβάλλουμε το άγχος από την καθημερινότητά μας και να κοιμόμαστε σωστά.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο που ένας επιστήμονας σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας συνεχίζει να καινοτομεί, να ερευνά και να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα και στοιχεία στον παγκόσμιο επιστημονικό κόσμο. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που πρόκειται για τον Κώο Μιχάλη Κουτούζη που έχει αποδείξει ότι εκτός από ένας εξαιρετικός γιατρός, είναι πάνω από όλα ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Θερμά συγχαρητήρια γιατρέ.

Πηγή: “Βήμα της Κω”