Ρόδος: H συγκινητική παρουσία ενός αντιστασιακού στον Βωμό της πατρίδας

Με τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων ξεκίνησαν χτες και στη Ρόδο οι εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου του “ΟΧΙ”, που θα κορυφωθούν αύριο με την παρέλαση στο Μαντράκι.

Επίκεντρο ο Βωμός της πατρίδας όπου κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους συλλόγων, εφέδρων, σωματείων κλπ ενώ η φιλαρμονική του δήμου της Ρόδου έπαιξε τον Εθνικό Ύμνο.

Φέτος η εκδήλωση είχε κάτι το διαφορετικό. Εκ μέρους της εθνικής αντίστασης, εκπροσωπώντας το στρατηγείο Ηπείρου και το τάγμα Γαλάνη κατέθεσε στεφάνι ο κ. Στέφανος Γραμμενιάτης με καταγωγή από τα Ιωάννινα, που τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη Ρόδο.
 

Ο Στ. Γραμμενιάτης  στα Γιάννενα με ποντιακή  φορεσιά
Ο Στ. Γραμμενιάτης στα Γιάννενα με ποντιακή φορεσιά


Στα 91 του χρόνια, συνοδευόμενος από το γιο του Χριστόδουλο, και φορώντας τα παράσημα τιμής και ανδρείας που του απονεμήθηκαν για την αντιστασιακή του δράση, και την προσφορά του στην πατρίδα, κατέθεσε στεφάνι, ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς ήταν η πρώτη φορά που είχε όπως λίγο αργότερα είπε, την τιμή να κάνει κάτι τέτοιο τιμώντας τους συναγωνιστές του και τους ήρωες της πατρίδας μας.  

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το τέλος της τελετής, όταν ρωτήθηκε πού πολέμησε είπε με τρεμάμενη φωνή: «Πολέμησα σε αρκετά μέρη… Μόνο στην Κύπρο δεν πρόλαβα να πάω και στην Κορέα…»  ενώ όταν του ζητήθηκε να πει ποιο γεγονός θυμάται, εκείνος δακρυσμένος ανέφερε το θάνατο του λοχαγού Ιατρίδη, ενός ήρωα της πατρίδας.

«Έκανα στην εθνική αντίσταση, στο αντάρτικο δύο χρόνια. Πολλές φορές κινδύνεψα. Ήμουν και τραυματίας από όλμο» είπε επίσης και ευχαρίστησε όσους του έκαναν, όπως είπε, την τιμή να του επιτρέψουν να καταθέσει στεφάνι στον Βωμό της πατρίδας και των ηρώων. «Είμαι πολύ συγκινημένος, ζήσαμε πολλούς κατακτητές, θυμάμαι τη σκληρότητά τους και ειδικά των Γερμανών» είπε επίσης…
 

Από την κατάταξη στον ελληνικό στρατό (1950)
Από την κατάταξη στον ελληνικό στρατό (1950)


Ο κυρ Στέφανος όμως εκτός από συγκινημένος, ήταν και χαρούμενος για έναν ακόμα λόγο. Αύριο στην παρέλαση για τον εορτασμό της «28ης Οκτωβρίου 1940» θα παρελάσει κι εκείνος φορώντας τα παράσημά του, μία επιθυμία που τελικά θα γίνει πραγματικότητα μετά από πολλά χρόνια. Και θα γίνει πραγματικότητα τη μέρα των γενεθλίων του: γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1927!

Η «Ροδιακή» είχε φιλοξενήσει συνέντευξή του το Μάρτιο, στην οποία είχε διηγηθεί ιστορίες από τον πόλεμο και το αντάρτικο με τις κακουχίες και τα βάσανα, τις θηριωδίες των Γερμανών και τη δράση του ιστορικού τάγματος Γαλάνη στο οποίο ανήκε και ο ίδιος.
 

Με τον γιο του και τον εγγονό του
Με τον γιο του και τον εγγονό του


Όπως είχε πει τότε, 17 χρονών ήταν κιόλας αντάρτης στα βουνά υπό τις διαταγές του Ναπολέοντα Ζέρβα που ήταν και συγγενής του, και πολέμησε στο αντάρτικο μαζί με εκατοντάδες άλλους μην μπορώντας να αντέξει την καταπίεση του κατακτητή.

Και όταν μετά από χρόνια η Ελλάδα ελευθερώθηκε, εκείνος τιμήθηκε για τη δράση του, αλλά δε θέλησε κανένα αντάλλαγμα για όσα προσέφερε στην πατρίδα του! Πριν από περίπου 25 χρόνια άφησε τον τόπο του, τα Γιάννενα και σήμερα ζει στη Ρόδο με τη σύζυγό του Παναγιώτα, κοντά στο γιο του, Χριστόδουλο, συνταξιούχο αστυνομικό και την οικογένειά του.
 

Καταθέτοντας στεφάνι στο Βωμό της πατρίδας
Καταθέτοντας στεφάνι στο Βωμό της πατρίδας

 

Με τον εντεταλμένο πολιτισμού Δωδ/σου Κάλλιστο Διακογεωργίου
Με τον εντεταλμένο πολιτισμού Δωδ/σου Κάλλιστο Διακογεωργίου