Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο υπάλληλος του Κτηματολογίου της Ρόδου

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε χθες μετά την απολογία του, υπάλληλος του Κτηματολογίου Ρόδου που κατηγορείται για υπεξαγωγή εγγράφου.

Ο υπάλληλος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Κώστα Σαρρή, Μανώλη Κουτσούκο και Βασίλη Καβουριού, προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί όπου και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και χαρακτήρισε ως «αβάσιμη και προϊόν υπερβολικής ποινικής δίωξης» την κατηγορία που του έχει απαγγελθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπάλληλος είπε μεταξύ άλλων πως για αυτόν όλη η ταλαιπωρία ξεκίνησε όταν του ζητήθηκε από την ανακρίτρια Ρόδου να της προσκομίσει μία πράξη, που ήδη είχε μεταγραφεί από το 1996 και αφορούσε παραχώρηση τμήματος κτηματομερίδας στη Νότια Ρόδο.

Ο υπάλληλος είπε πως βάσει της ακολουθούμενης διαδικασίας όλες οι πράξεις καταλήγουν να φυλάσσονται στον «φάκελο» του κάθε ακινήτου, όμως στην προκειμένη περίπτωση όταν αναζήτησε τον σχετικό φάκελο του ακινήτου ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου αλλά η πράξη δεν ήταν μέσα σε αυτόν.

Άμεσα κινητοποίησε και τους συναδέλφους του,  όμως παρά τις όποιες έρευνες έγιναν, η πράξη δεν βρέθηκε.

Ο υπάλληλος εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στο Κτηματολόγιο της Ρόδου από το 1929, έτος ίδρυσής του, έως και σήμερα όπου φυλάσσονται σε φυσικό αρχείο περί τις 900.000 καταχωρημένες πράξεις, χωρίς ποτέ να έχει γίνει μέχρι σήμερα απογραφή των πράξεων αυτών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θετική γνώση είτε για αυτές που έχουν ενδεχομένως χαθεί ή καταστραφεί είτε για αυτές που πιθανόν να φυλάσσονται σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε αυτές τις πράξεις, έχουν δικαίωμα πρόσβασης οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του Κτηματολογίου, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι δικαστικοί επιμελητές, οι υπάλληλοι υπηρεσιών κ.α. ενώ ο έλεγχος γίνεται με την περιέλευση της πράξης στα χέρια του ενδιαφερομένου και την επανατοποθέτησή της στη θέση της με αριθμητική σειρά. 

Επιπλέον, ο υπάλληλος επεσήμανε πως το Κτηματολόγιο Ρόδου λειτουργεί χωρίς μηχανοργάνωση παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται δε πως πριν μερικά χρόνια είχε ξεκινήσει η σάρωση εγγράφων του Κτηματολογίου αλλά τελικά το 2012 σταμάτησε με εντολή της διοίκησης έχοντας σαρωθεί ως τότε περί τις 20 εκατ. σελίδες.

Ωστόσο η όλη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες πράξεις να βρίσκονται αφύλακτες στα αρχεία του Κτηματολογίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο υπάλληλος εξήγησε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού μπορεί να βρίσκεται η κάθε πράξη, καταχωρημένη ή ακαταχώρητη, και φυσικά πως όλη αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε το διάστημα που εκείνος υπηρετούσε στην υπηρεσία αλλά προϋπήρχε. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν ανέλαβε στην υπηρεσία το 2002 υπήρχαν περισσότερες από 100.000 ακαταχώρητες πράξεις και εκατοντάδες άλλες προς αναζήτηση.

Η εκκρεμότητα τόσων χιλιάδων ακαταχώρητων και ανέλεγκτων νομικά και τεχνικά πράξεων είχε σαν παράπλευρο πρόβλημα την αδυναμία ενημέρωσης των αλφαβητικών ευρετηρίων με αποτέλεσμα για να βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο ακίνητο να έπρεπε να ήταν γνωστός ο αριθμός της Κτηματομερίδας.

Ο υπάλληλος αναφέρθηκε και στην άριστη συνεργασία που είχε με την ΚΥΔ και τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας για την υπόθεση παραχώρησης δημοσίων κτημάτων με πλαστές Νομαρχιακές αποφάσεις, υπόθεση για την οποία «σε κανένα από  τα πρόσωπα που με την υπογραφή τους προκάλεσαν βλάβη σε βάρος του Δημοσίου δεν καταλογίστηκε καμία απολύτως ευθύνη ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τους φακέλους και έγγραφα που υπήρχαν στο γραφείο του, ο υπάλληλος είπε πως επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος φύλαξής τους, όσα έγγραφα ήταν προς διεκπεραίωση και υπήρχε κίνδυνος αλλοίωσης ή απώλειας τα έβαζε για λόγους ασφαλείας στο γραφείο του στο οποίο πρόσβαση είχε μόνο ο ίδιος και το προσωπικό του Κτηματολογίου και όχι τρίτοι. Οι φάκελοι δε που λάμβανε το

Κτηματολόγιο από τη Δ.Ο.Υ. σχετικά με αιτούμενη πληροφόρηση για την περιουσιακή κατάσταση σε σχέση με την ακίνητη περιουσία οφειλετών, δεν υπήρχε δυνατότητα να απαντηθούν καθώς στο Κτηματολόγιο της Ρόδου δεν τηρούνται ονομαστικά ευρετήρια και ως εκ τούτου είναι αδύνατος ο έλεγχος και συνεπώς η απάντηση επί των συγκεκριμένων αιτήσεων.

Ο υπάλληλος είπε πως αρκετές φορές είχε ενημερώσει για το θέμα αυτό την Εφορία για την αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων της, όμως συνέχισαν να αποστέλλουν ερωτήματα σε μία υπηρεσία που δεν υφίσταται μηχανοργάνωση. Ο υπάλληλος πρόσθεσε επίσης πως η ίδια πρακτική τηρούνταν και από τους προκατόχους του,  οι οποίοι μάλιστα δεν έθεταν ούτε πρωτόκολλο στα εισερχόμενα έγγραφα!

Ο υπάλληλος επεσήμανε επίσης πως ουδέποτε καταστράφηκαν ή απεκρύβησαν από μέρους του έγγραφα ή αιτήματα υπηρεσιών που μπορούσαν να απαντηθούν. Η κατηγορία – είπε – που του έχει απαγγελθεί αφορά αιτήσεις από οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) για εγγραφή υποθήκης στην ακίνητη περιουσία οφειλετών του Δημοσίου, επιστολές τις οποίες αγνοούσε ότι υπήρχαν και οι οποίες βρέθηκαν στο γραφείο του χωρίς ποτέ να γίνει επίσημη απογραφή των εγγράφων που υποτίθεται ότι βρέθηκαν σε αυτό.

Τέλος ο ίδιος τόνισε ότι το Δημόσιο δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε βλάβη από τις ενέργειές του και πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι έχει ενεργήσει με δόλο.