Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου ως εθνική επέτειο και όχι τη λήξη του;

Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου ως εθνική επέτειο και όχι τη λήξη του;

Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου ως εθνική επέτειο και όχι τη λήξη του;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 294 ΦΟΡΕΣ

Νομίζω πως γιορτάζουμε τα ΟΧΙ μας, άρα την αντίστασή μας στην όποια επιθετική/εχθρική επιβουλή/κατοχή γιατί ήταν καθαρό προϊόν δικής μας θέλησης, ενώσεως, αλλά και στοιχείο (έστω και μικρής διάρκειας) υπέρβασης της διχόνοιας της δολερής.

Δεν γιορτάζουμε την λήξη των πολέμων διότι, μετά τον πολυετή αγώνα του ’21, (που εορτάζουμε την έναρξή του), με τη συνθήκη/διακήρυξη του Λονδίνου αναγνώρισης του νεοελληνικού κράτους (22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830), καταργήθηκε εν ζωή ο Καποδίστριαςκαι μας επιβλήθηκαν οι προστάτιδες δυνάμεις και ο Βαυαρός Οθων ως Ελέω Θεού Μονάρχης. Μάλλον πίσω από αυτό πρέπει να αναζητήσουμε τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Κυβερνήτη, ενάμιση χρόνο μετά.

Δεν γιορτάζουμε τους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-1922 (ως εθνική εορτή, παρά μόνον ως τοπικές γιορτές μνήμης) γιατί συνδέονται με 10ετή πόλεμο, εθνικό διχασμό και το 1922 που στιγματίστηκε με καταστροφή, το δε 1944 (αποχώρηση των ΝΑΖΙ), ομοίως στιγματίστηκε (αμέσως) με εμφυλιακές παθογένειες 5ετίας, διώξεων και παράδοξης ”συμμαχικής κατοχής”!

Πέραν αυτού όμως, η 28η Οκτωβρίου 1940 καθιερώθηκε εξ αρχής εθιμικά από το λαό ως ημέρα αντίστασης και ομοψυχίας, ήδη από τις πορείες του κόσμου την 28η Οκτωβρίου του 1941 - 42 - 43. Αυτό έκανε την κυβέρνηση να ορίσει την 28η Οκτωβρίου 1940 ως εθνική επέτειο και όχι την 12η Οκτωβρίου (Αθήνα), ή την 18η Οκτωβρίου 1944, ημέρα που ο Γ. Παπανδρέου ύψωσε τη σημαία στην Ακρόπολη, ή την 30η Οκτωβρίου 1944 ( αποχώρηση των Ναζί από τη Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ως εθνική επέτειο την 9η Μαΐου 1945 μιας και εμείς ήμασταν ήδη εκτός ναζιστικής κατοχής, από τον Οκτώβριο του 1944, (πλην Δω/νήσου που ενσωματώθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 1948), η δε Συμμαχική ημέρα Νίκης του Μαΐου κατά των ΝΑΖΙ είναι ευρύτερα Συμμαχική και όχι εθνική.

H εκκλησία μάλιστα για να δώσει θρησκευτική χροιά στον εορτασμό του ΟΧΙ, μετακίνησε την εορτή της Αγίας Σκέπης (μαντηλιού κεφαλής) της Παναγίας, από την 1η Οκτωβρίου που εορταζόταν, στην 28η Οκτωβρίου! - Σημαία = αυτή που σημαίνει ( εξ ού και η λέξη/ έννοιά της) το σημαινόμενον και η Σημασία της ως σύμβολο σημαίνει την ενότητα του λαού υπό αυτήν, γι′ αυτό υψώνεται (ως ενωτικό σύμβολο, που σημαίνει το σημαινόμενον/ένωση/ομοψυχία ) στις Εθνικές επετείους και γιορτές.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα

«Καλάθι των νονών»: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Μητσοτάκης: Ιδρύεται Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ανακοινώθηκε και ο Μπελέρης -Μητσοτάκης: Στείλτε μήνυμα σταθερότητας

Γιάννης Φέρτης: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο μεγάλος ηθοποιός

Γ. Νικητιάδης: «Οι φιέστες της ΝΔ κατά της ακρίβειας γκρεμίζονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ»