Δημήτρης Γάκης: «Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μια επέτειος, ορόσημο της παγκόσμιας Ιστορίας»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940 στη Ρόδο, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, ο Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

«Η μεγάλη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, η επέτειος που μας θυμίζει την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού λαού και την εμβληματική συμβολή του στον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, είναι η σημαντικότερη ίσως στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Γιατί η σημερινή Επέτειος δεν είναι μία εθνική γιορτή απλά. Έχει μια διεθνή αξία, καθώς ο ηρωισμός των Ελλήνων ήταν αυτός που υψώθηκε απέναντι στον ναζισμό και είναι αυτός που αντιστάθηκε και έδωσε τη δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης στις δημοκρατικές χώρες. Είναι δηλαδή ένα ορόσημο παγκόσμιας εμβέλειας

Είναι σημαντικό και πιο επίκαιρο από ποτέ να εξακολουθήσουμε σήμερα να εμπνεόμαστε από τα ιδανικά που εμψύχωσαν τους αγωνιστές της πάλης ενάντια στον κοινό εχθρό της πατρίδας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρηνικής και δίκαιης συνύπαρξης των Λαών. Τα ίδια που ενέπνευσαν τους ιδρυτές της Ενωμένης Ευρώπης. Και που πρέπει σήμερα, να τα επανεπιβεβαιώσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Απαντώντας στα σύγχρονα προβλήματα βασιζόμενοι σε εκείνες τις διαχρονικές αξίες, που υπερασπίστηκαν νικηφόρα οι Ευρωπαϊκοί Λαοί τότε.

Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η επαναβεβαίωση των ανθρωπιστικών αξιών που ενέπνευσαν την ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και η αναζήτηση νέων οραμάτων που θα ενισχύσουν την κοινή δέσμευση για ειρήνη και πρόοδο.

Για τη Δωδεκάνησο ακόμη περισσότερο, η 28η Οκτωβρίου είναι η γιορτή που όχι μόνο σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό αλλά και την ευτυχή κατάληξη του μακροχρόνιου αγώνα του Δωδεκανησιακού λαού για την οριστική ενσωμάτωση των Νησιών μας στο ελληνικό κράτος, το 1947».