Ξεκίνησε δυναμικά η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» (βίντεο)

«Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, περιφέρεια τεσσάρων εποχών» είναι ο τίτλος της περιφερειακής παράταξης του Μανώλη Γλυνού, την οποία παρουσίασε χτες το μεσημέρι ο ίδιος από την ιστορική Λίνδο.

Στο πνευματικό κέντρο «Ι. Ζίγδης», και πλαισιωμένος από μέλη της οικογένειάς του, συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και υποστηρικτές, πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη ομιλία του, παρουσιάζοντας και το σήμα της παράταξης, καραβάκια με πανιά, που συνδέονται με τη ναυσιπλοΐα και τη φημισμένη Λίνδο, την αρχαία πόλη της Ρόδου, στην οποία συντάχθηκε ο πρώτος κώδικας ναυτικού δικαίου.

Αυτή η πόλη αποτελεί για την παράταξη την αφετηρία του κοινού στόλου των καραβιών της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» και την κοινή εκστρατεία απέναντι στις προκλήσεις. Κάθε σκάφος αντιπροσωπεύει όπως είπε ο κ. Γλυνός ένα συγκεκριμένο νησί ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές του, ενώ κάθε πλήρωμα του σκάφους εκπροσωπεί την κοινωνία του νησιού.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, υπογράμμισε ότι νιώθει την ανάγκη να βοηθήσει ώστε να αλλάξει ο τόπος μας, ως ένα χρέος απέναντι στους πολίτες και στους κατοίκους των νησιών.

Αφού τόνισε ότι για τον ίδιο η πολιτική ουδέποτε υπήρξε μία επαγγελματική διέξοδος και παρά το γεγονός ότι είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την πολιτική, εντούτοις σήμερα προχωρά σε έναν νέο κύκλο, ανοίγοντας πανιά για την τοπική αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, αισθανόμενος ευθύνη για το μέλλον της περιφέρειας. 


Μάλιστα υπογράμμισε ότι στόχος της παράταξης είναι να κάνει το νότιο Αιγαίο από μία περιφέρεια χειμερίας νάρκης σε περιφέρεια τεσσάρων εποχών όπου ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα θέλουν να ζουν σε αυτήν.

Ο Μανώλης Γλυνός αναφέρθηκε αρκετές φορές στη Λίνδο, την πατρίδα του ιστορικού Κλεόβουλου, αλλά και του Ιωάννη Ζίγδη, του συμπατριώτη μας πολιτικού με τον οποίο συμπορεύτηκε και ο πατέρας του Στέλιος Γλυνός.

Η Λίνδος όμως ήταν και η πατρίδα της οικογένειας της μητέρας του, Παναγιώτας Μαρκουλή, για την οποία μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση, τονίζοντας ότι εκείνη του έμαθε να είναι συνετός και χρήσιμος στην κοινωνία.

Μιλώντας για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας τόνισε ότι οφείλουμε να αναπτύξουμε κοινή νησιωτική συνείδηση, να λειτουργήσουμε συνθετικά συναινετικά και κυρίως διεκδικητικά.

«Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά διαθέτουμε το ήθος, την αντίληψη, την προσήλωση και το όραμα για να σχηματίσουμε τη σωστή ομάδα» δήλωσε επίσης, ενώ αναφερόμενος στη σύνθεση της παράταξής του, τόνισε ότι εντάσσονται σε αυτήν νέα πρόσωπα με όραμα και διάθεση προσφοράς ανάλογη των σύγχρονων προκλήσεων πλαισιωμένα όμως κα με στελέχη εγνωσμένης εμπειρίας στην άσκηση τοπικής αυτοδιοίκησης. «Με αυτό το κράμα πείρας και νεωτερισμού φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δημιουργικό ρεύμα που θα μας οδηγήσει στο μέλλον» κατέληξε.

Παράλληλα κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι η παράταξη απορρίπτει τις κομματικές ταυτότητες, σέβεται όμως τον ιδεολογικό προσανατολισμό κάθε πολίτη που επιθυμεί να ενταχθεί στη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Κύρια ζητήματα διεκδικήσεων
Τα βασικά ζητήματα που ανέδειξε ο κ. Γλυνός, στην ομιλία του ήταν τα εξής: 
- Οι ανεπαρκείς και ακριβές  ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες που δημιουργούν  σοβαρά ζητήματα τόσο ενδοπεριφερειακής διασύνδεσης όσο και μετάβασης από και προς την υπόλοιπη χώρα. Η ολιγοπωλιακή εκμετάλλευση κυρίως των  αεροπορικών γραμμών από μικρό αριθμό εταιρειών, αυξάνει περαιτέρω το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη.

Ανάλογο πρόβλημα προκύπτει για τη μεταφορά υλικών και προϊόντων που είναι αντίστοιχα δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικές τις τοπικές επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας και το κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Η Περιφέρεια πρέπει να απαιτήσει την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και με βάση τα πραγματικά κόστη. 

➢ Η δυσκολία των κατοίκων να έχουν άμεση και ουσιαστική πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές υγείας και περίθαλψης που ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας τόσο των κατοίκων όσο  και των επισκεπτών δυσχεραίνοντας την  ανάπτυξη των νησιών.


Ταυτόχρονα η αύξηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των επισκεπτών δυσχεραίνει περαιτέρω τις συνθήκες, ειδικά σε μικρά νησιά που εξυπηρετούνται από μόλις έναν αγροτικό ιατρό.
Γενικότερα η διαχρονική απροθυμία των ιατρών να επιλέξουν τα νησιά συμβάλλει στην υποστελέχωση των Πολυδύναμων Ιατρείων, των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων. Ζητάμε και θεσπίζουμε κίνητρα για εγκατάσταση νέων ιατρών στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα. Κανένα νησί χωρίς ιατρική περίθαλψη.

➢ Η λειψυδρία και η μη επάρκεια νερού επηρεάζει αρνητικά τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες και αποτελεί ανάχωμα για τη γεωργία όσο και για τον τουρισμό.
Οι ανάγκες σε νερό για αστική και αγροτική χρήση αυξάνονται κατά κανόνα το καλοκαίρι λόγω ζέστης. Στα νησιά της ΠΝΑΙ όμως η αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζει ακόμα περισσότερο τις απαιτούμενες ποσότητες όπως και τα παραγόμενα υγρά απόβλητα.

Παρατηρείται δηλαδή ταυτόχρονα έλλειψη νερού και αυξημένες εκροές αποβλήτων που αποτελούν δυνητικό κίνδυνο ρύπανσης και μόλυνσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Η γεωγραφική ασυνέχεια της Περιφέρειας αντίθετα με την ηπειρωτική χώρα, δεν επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών των Δήμων μέσω δικτύων μεταφοράς παρά με τοπικά έργα ή μεταφορά νερού υψηλού κόστους με χρήση υδροφόρων.

 Αξιοποιούμε άμεσα το ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε κατοικημένο νησί θα έχει πόσιμο νερό και τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες. Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Υπάρχουν λύσεις. Θέληση και πίεση δεν υπάρχει.

➢ Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων και της καθαριότητας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος, της αισθητικής των οικισμών μας και της δημόσιας υγείας.


Η τεράστια αύξηση του πληθυσμού των νησιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του τουρισμού, συνεπάγεται και αντίστοιχα δυσανάλογη αύξηση των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων. 
Αυτή η εποχική ανισοκατανομή των παραγόμενων απορριμμάτων,  η ανάγκη σχεδιασμού με βάση τις ποσότητες αιχμής του καλοκαιριού αλλά και  οι περιορισμένοι διαθέσιμοι χώροι για την επεξεργασία και διάθεσή τους, δημιουργούν ένα επιτακτικό ζήτημα ορθολογικής διαχείρισης. Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Θα αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και τις καλύτερες λύσεις και θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με μια μόνο κόκκινη γραμμή. Την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. 

➢ Η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και  επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου διατηρώντας παράλληλα τα νησιά μας στους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς. 
Η παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά σε συνδυασμό με την ανάδειξη εναλλακτικών  προορισμών τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε γειτονικές χώρες, έχει αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Παράλληλα οι κατά καιρούς διεθνείς οικονομικές κρίσεις σε χώρες που αποτελούσαν παραδοσιακές αγορές, συντελούν στη μείωση και υποβάθμιση του τουριστικού ρεύματος,  καθιστώντας τη διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές επιτακτική.  

Για εμάς το πανίσχυρο όνομα κάθε νησιού είναι το καλύτερο όπλο για να προωθήσουμε τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και οργανωμένη προβολή της Περιφέρειάς μας σε ταξιδιώτες αλλά και σε τουριστικούς πράκτορες μπορούμε να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη αύξηση των ποιοτικών τουριστικών αφίξεων σε όλα μας τα νησιά.


Οι ανεπαρκείς, αποσπασματικές και εν τέλει λανθασμένες νησιωτικές  πολιτικές που εφάρμοσε το κεντρικό κράτος εδώ και δεκαετίες.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θεωρητικά αποτελούσαν ένα αποσπασματικό αντιστάθμισμα σε αυτή την αδικία.

Μετά την τελευταία εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ, το ζήτημα όχι μόνο της επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος αλλά και η εφαρμογή  μίας συνολικότερης νησιωτικής πολιτικής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μίας διαρκούς διεκδίκησης με όλα τα μέσα.

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη διαφορά. Εμείς δεν θα επαιτούμε από την Αθήνα. Θα απαιτούμε. Δεν θα κραυγάζουμε αλλά θα πηγαίνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και εφικτές λύσεις. Δεν θα περιμένουμε από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματά μας, αλλά θα συνδιαμορφώνουμε τις λύσεις και θα απαιτούμε την εφαρμογή τους. Μην έχουμε την αυταπάτη ότι οι άλλοι θα νοιαστούν για τα δικά μας προβλήματα αν εμείς οι ίδιοι δεν τα αναδείξουμε. 

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κουνάκης, Αντώνης Χατζηιωάννου και Θανάσης Μπαράκας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου Βαγγέλης Μανδρακός, ο πρώην δήμαρχος Μανώλης Παλλάς Λίνδου, ο πρώην αντιδήμαρχος Ρόδου Νίκος Τσουκαλάς, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παμπάκας, ο δημοτικός σύμβουλος Στέργος Παρδαλός, και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λίνδου Γιώργος Ελευθερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μανώλης Γλυνός την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Σύρο για να πραγματοποιήσει και εκεί ομιλία παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξής του.