Ενημέρωση των προπονητών στίβου στην Κω

Την ευκαιρία να διαπιστώσουν επί της ουσίας πώς θα είναι διαμορφωμένο το πλάνο ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ στις μικρές ηλικίες από το 2019 είχαν οι προπονητές των σωματείων αλλά και οι παράγοντες στην Κω, σε μια συνάντηση στο πλαίσιο των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου.

 

Ο ΣΕΓΑΣ ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει μια σειρά από συναντήσεις με όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται ανά την Ελλάδα, προκείμενου το 2019 να είναι μια χρονιά με πραγματικά αποτελέσματα στην ανάδειξη νέων αθλητών.


Η συνάντηση στην Κω φιλοξενήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Kypriotis Village, παρουσία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου και του γενικού γραμματέα Βασίλη Σεβαστή, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιμόρφωσης Σπύρο Κέλλη να αναπτύσσει το πλάνο.


Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αυτής κατεγράφησαν οι προτάσεις από τους προπονητές και οι ενστάσεις τους ώστε να συζητηθούν σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις.
Άλλωστε το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί ένα εγχειρίδιο προπονητικής για παιδιά από 6 έως 11 ετών που θα είναι σημαντικό βοήθημα για όλους όσοι είναι υπεύθυνοι στις ακαδημίες των συλλόγων.


Ενδιαφέρον θα έχει πολύ πιθανόν και η ΕΠΑΚΑΒ τον Δεκέμβριο στο Ναύπλιο βάσει των αλλαγών στα αγωνίσματα των αναπτυξιακών κατηγοριών για την καλύτερη δυνατή πορεία των παιδιών που αγαπούν το στίβο.


Σημαντική παράλληλα ήταν και η τοποθέτηση του Σπύρου Κέλλη κατά την παρουσίαση πριν κάποιες μέρες στον ΣΕΓΑΣ του προγράμματος:
 «Το πρόγραμμα αφορά σε δύο σκέλη, το ένα στην ανάπτυξη και το άλλο στον υψηλό αθλητισμό. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, πως υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στις ηλικίες από 5 ετών και πάνω. Ετσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε συγγραφική ομάδα δέκα ατόμων, για την καταγραφή δραστηριοτήτων στις προπονητικές ηλικίες για 6-11, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τέλος του έτους και θα μοιραστεί στη συνέχεια σε προπονητές ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι οι νέοι προπονητές να ενστερνιστούν τις τεχνικές, ώστε να δημιουργηθούν βάσεις που θα αξιοποιηθούν στις επόμενες κατηγορίες. Θεωρούμε πως οι ηλικίες από 12 έως 15 ετών πως είναι το μεταβατικό στάδιο και είναι η πιο σημαντική, αφού εκεί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχεια. Γι΄αυτό θεωρήσαμε πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματα στην Κ14 και Κ16. Κοινή πεποίθηση όλου του προπονητικού δυναμικού είναι ότι υπήρχαν αγωνίσματα με μεγάλη επιβάρυνση, όπως της παρατεταμένης ταχύτητας και παράλληλα υπήρχε έλειψε

αγωνισμάτων αντοχής. Στην Κ14 δεν κάνουμε πολλές αλλαγές, το σημαντικό σε αυτή την ηλικία είναι να αυξηθούν οι αγώνες με μότο "οι αγώνες είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός". Στα δρομικά αγωνίσματα τα 1.000 μ. έγιναν 2.000 μ., ενώ προσθέτουμε το επί κοντώ, γιατί βοηθάει στην πολυπλευρικότητα, ενώ στις ρίψεις αλλάζουμε το μπαλάκι με ακόντιο (400 γρ) και το δίσκο (750 γρ.). Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνθετα συστήνουμε 4αθλα με στόχο τα παιδιά να περάσουν από περισσότερα αγωνίσματα.


Περισσότερες αλλαγές θα υπάρχουν στην Κ16, αφού αφαιρέθηκαν τα 300 μ., 600 μ. και 1.000 μ., 300μ. εμπ., τα αγωνίσματα με τις μεγαλύτερες αναερόβιες επιβαρύνσεις. Στη θέση τους μπαίνουν τα 1.200 μ., τα 3.000 μ. τα 2.000 μ. στιπλ χωρίς λίμνη και τα 200 μ. εμπ. αντί για 300 μ. εμπ., ενώ στα άλματα διατηρούνται το μήκος, ύψος, επί κοντώ και αντί για τριπλούν βάζουμε 4απλούν και για τα αγόρια και για τα κορίτσια


Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΠΑΣ θα αποφασίσει για την ένταξη σε περιφερειακό επίπεδο αγώνων σε ανώμαλο έδαφος με τη συμμετοχή και μικρότερων κατηγοριών καθώς έχει διαπιστωθεί από τους προπονητές πως υπάρχει έλλειψη.»