Ρόδος: Τεράστιος κίνδυνος στα σχολεία εξαιτίας των αλεξικέραυνων που έμειναν χωρίς γείωση

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των αλεξικέραυνων που υπάρχουν στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα α περισσότερο σχολεία της περιοχής μας  έχουν  αλεξικέραυνο  αλλά  δεν υπάρχει στη συνέχεια τους  αγωγός απαγωγής  της  ενέργειας  του κεραυνού  στο έδαφος,   με  όποιες  συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για τις  ζωές μαθητών και καθηγητών.   

 

Στην ανακοίνωση της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η φωτογραφία είναι από Γυμνάσιο Ρόδου, όπου από τα 4 αλεξικέραυνα  μονάχα στο ένα φαίνεται να φτάνει ο κεραυνός στη γη. Έτσι  στα  περισσότερα σχολεία αγωγοί σύνδεσης του αλεξικέραυνου με την  γη (γειώσεις) δεν υπάρχουν ή υπάρχουν και διακόπτονται κατά την κάθοδο προς την γη  ή απλά  σχηματίζουν  ένα κουβάρι (όπως στη φωτογραφία) πάνω στη  ταράτσα του σχολείου. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα σχολεία της Ρόδου, αφού  τις περισσότερες φορές έχουν κλαπεί οι αγωγοί γείωσης, ενώ άλλες φορές  από την πλημμελή συντήρηση υπάρχει ασυνέχεια στους αγωγούς γείωσης των αλιξεκεραύνων. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνέπειες από την πτώση ενός κεραυνού είναι καταστροφικέςγια τις ανθρώπινες ζωές. Τα τελευταία 8 χρόνια έχει καταγραφεί μια αύξηση του φαινομένου των κεραυνών,κυρίως την περίοδο του χειμώνα, κατά 20%.Μάλιστα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από 12 έως 17 άτομα από κεραυνοπληξία στην Ελλάδα. Για να αποφύγουμε αυτές τις συνέπειεςθα πρέπει οΔήμος να προχωρήσει σε έλεγχο και να δώσειλύσεις αντικεραυνικής προστασίας (εγκατάσταση με αλεξικέραυνο) άμεσα. Το κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στην ανθρώπινη ζωή και την οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει από έναν κεραυνό.

Παρακαλούμε να προβείτε άμεσα σε  επισκευή, τοποθέτηση αγωγών  γείωσης ή αλεξικέραυνων καθώς και έλεγχο των εγκαταστάσεων αλεξικέραυνων στα σχολεία.   Το ανησυχητικό είναι ότι οι προβλέψεις για το μέλλον από τους επιστήμονες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, με τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι όλο και πιο συχνά και όλο και πιο ακραία  σε όλη τη  Ελλάδα.»

 

 

        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ  ΜΑΡΙΝΟΣ                                                                             ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΞΑΦΗΣ