Ξεκινούν οι εκπτώσεις στα καταστήματα της Ρόδου

Ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 1η Νοεμβρίου και στη Ρόδο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα διαρκέσουν 15 μέρες, δηλαδή θα λήξουν στις 15 του μήνα, καθώς σύμφωνα με το νόμο το χρονικό διάστημα περιλαμβάνει ημερολογιακές και όχι εργάσιμες ημέρες.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του καθεστώτος των ενδιάμεσων εκπτώσεων τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, όπως κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000€) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.