Δεν προχωράει το σχέδιο του δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς

Δεν προχωράει το σχέδιο του δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς

Δεν προχωράει το σχέδιο του δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 876 ΦΟΡΕΣ

Δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

«Ναυαγεί», προς το παρόν τουλάχιστον, ένα από τα πλέον μεγαλεπήβολα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, για την ενιαία μίσθωση του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, αφού κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχθές το βράδυ, και έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες συζήτησης, γεμάτες ένταση, αντεγκλήσεις, αιχμές και φωνασκίες, δεν κατάφερε να περάσει το θέμα, μιας και συγκέντρωσε εικοσιτρείς ψήφους ενώ απαιτούνταν ενισχυμένη πλειοψηφία.

«Πολιτική ήττα» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την εξέλιξη αυτή για τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά για τον Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, αφού έξι μήνες πριν από τις εκλογές και παρά την επιμονή, δεν μπόρεσε να περάσει και να δρομολογήσει όπως θα επιθυμούσε ένα θέμα το οποίο όλο αυτό το διάστημα έχει ανάγει σε «σημαία» του οράματός τους.

Εάν το θέμα αυτό περνούσε, το πιθανότερο είναι άλλωστε ότι θα πρωταγωνιστούσε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημάρχου και της παράταξής του. Ο ίδιος, βέβαια, προχθές το βράδυ, δεν έκρυψε την ενόχλησή του, κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό του αισχίστου είδους» στην αίθουσα.

Η επόμενη μέρα
Όσο αφορά στην «επόμενη μέρα» της απόφασης αυτής, από τη Δημοτική Αρχή θεωρούν ότι οι καταστηματάρχες έχασαν την ευκαιρία τους για εξαετή παράταση των μισθώσεών τους οι οποίες λήγουν σε δύο μήνες και διαμηνύουν ότι θα επακολουθήσει ό,τι προβλέπει ο νόμος. Επίσης, οι πληροφορίες θέλουν τη Δημοτική Αρχή να μην εγκαταλείπει τα σχέδιά της για αξιοποίηση της Νέας Αγοράς και ότι θα φέρει εκ νέου πρόταση στο δ.σ.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία και εισηγητής του θέματος, κ. Δήμος Μουτάφης, δήλωσε στη «Ρ»: «Η προχθεσινή συζήτηση αφορούσε το ζήτημα της προστασίας των καταστηματαρχών, που δεν πέρασε, καθώς οι ίδιοι δεν δέχθηκαν τη δυνατότητα εξαετούς παράτασης των μισθώσεών τους. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, τα σχέδια αξιοποίησης της Νέας Αγοράς προχωράνε χωρίς κανένα εμπόδιο.

Στη νομική μας φαρέτρα έχουμε όλα τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το όνειρο του κάθε ροδίτη για αξιοποίηση του Μνημείου».

Τι έγινε
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση στο γραφείο του με εκπροσώπους των καταστηματαρχών, τους δικηγόρους τους και τη νομική υπηρεσία του Δήμου και τους κατέθεσε μία νέα, τροποποιημένη, πρόταση που το βράδυ έφερε στο δ.σ. Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, οι εξήντα καταστηματάρχες που έχουν μείνει εντός του Μνημείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου όπου, ομόφωνα, αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται την πρόταση του Δημάρχου.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στη Νέα Αγορά όπου είχαν τοποθετήσει μαύρες σημαίες στα καταστήματά τους, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημαρχείο και παρέστησαν στη συνεδρίαση του δ.σ.

Η Δημοτική Αρχή, δια του Δημάρχου και του κ. Μουτάφη, κατέθεσε μία τροποποιημένη πρόταση σε σχέση με την προηγούμενη φορά, η οποία βέβαια έχει να κάνει με την παραμονή των καταστηματαρχών αυτών στη Νέα Αγορά.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να μπει όρος στη διακήρυξη ότι μέχρι την έναρξη ή την αποπεράτωση των εργασιών από τον δυνητικό επενδυτή, θα διασφαλιστεί η τριετής παράταση της μίσθωσής τους, δίχως να γίνει αύξηση στο μίσθωμα, ενώ θα δοθεί δυνατότητα και μετά για νέα τριετή μίσθωση, με αναπροσαρμογή του μισθώματος όμως, βάσει ενός μαθηματικού τύπου, που επίσης θα περιλαμβανόταν στη διακήρυξη.

Όπως εξήγησε ο κ. Μουτάφης, πρόκειται περισσότερο για αποζημίωση χρήσης αφού οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν της λήξης της μίσθωσης απαιτούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα και εφόσον ξεκινήσει η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, αυτό τους δεσμεύει και νομικά και ηθικά για να μην προχωρήσουν σε έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής.

Από τις αντιδράσεις όμως των καταστηματαρχών αλλά και από τα όσα είπε ο Πρόεδρός τους, κ. Κατσιδώνης, διεφάνη ότι είναι ανένδοτοι καθώς θεωρούν ότι ούτε με αυτό διασφαλίζεται η παραμονή τους, ότι πολύ λίγοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να φθάσουν στην ανανέωση της τριετίας και επανέλαβαν τη θέση τους να παραμείνει στον Δήμο το συγκρότημα και να ανανεωθούν οι μισθώσεις στους ίδιους οι οποίοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Ακόμη, ο κ. Κατσιδώνης είπε ότι υπάρχουν δύο μέλη του δ.σ. της Δημοτικής Αρχής που δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουν στη συζήτηση και τη λήψη απόφασης γιατί υπάρχει «εξάρτηση υλικού ή ηθικού συμφέροντος» με τη Νέα Αγορά, δεν θέλησε όμως να πει ονόματα. Ωστόσο, ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου, επέμεινε ότι υποχρεούται να πει συγκεκριμένα για ποιους πρόκειται και αν η πρόταση της Δημοτικής Αρχής τους ωφελεί.

Τελικά, ανέφερε μόνο ένα μέλος της Δημοτικής Αρχής, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, επειδή συγγενικό της πρόσωπο δραστηριοποιείται εκεί. Την εξαίρεσή της ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», κ. Στράτος Καρίκης. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία δεν θεώρησε ότι τίθεται τέτοιο θέμα και η Αντιδήμαρχος ψήφισε.

Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας επέμειναν στις θέσεις που είχαν εκφράσει την πρώτη φορά που ήρθε το θέμα στο δ.σ. (σ.σ. στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου) και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη φιλοσοφία της πρότασης της Δημοτικής Αρχής. Το ίδιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι αφού οι μεν της πλειοψηφίας υποστήριξαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής ενώ οι της μειοψηφίας τη θέση των παρατάξεών τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, οι καταστηματάρχες που ήταν παρόντες αντιδρούσαν είτε αποδοκιμάζοντας είτε επιδοκιμάζοντας τις θέσεις που ακούγονταν ενώ κάποιες φορές ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα. Εκείνο, όμως, που επαναλαμβανόταν συνεχώς από την πλατεία και «έφθανε» μέχρι το Προεδρείο ήταν η δυσπιστία απέναντι στις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής καθώς και ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευρά της για την παράταση των μισθώσεων.

Χαρακτηριστικές, όμως, ήταν οι «κόντρες» μεταξύ του Δημάρχου και του επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ», Γιώργου Υψηλάντη, οι οποίοι δεν απέφυγαν και τις προσωπικές αιχμές. Στην τοποθέτησή του ο τελευταίος άσκησε κριτική στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής για το συγκεκριμένο θέμα και δη των μισθωτών και ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο που δεν μπορεί να προσδιορίσει και δεν επιθυμεί να υπεισέλθει «σε…ιστορίες για αγρίους που κυκλοφορούν».

Το υπονοούμενο δεν το άφησε να πέσει κάτω ο Δήμαρχος, ο οποίος θύμισε για ακόμα μία φορά ότι το 2015 ο κ. Υψηλάντης ήταν υπέρ της αξιοποίησης της Νέας Αγοράς και μάλιστα έλεγε να βγουν άμεσα έξω οι μισθωτές που δεν ήταν συνεπείς.

Εκείνος με τη σειρά του ανταπάντησε ότι το ίδιο υποστήριξε και τώρα.
«Αυτή τη σκέψη (σ.σ. για τη Νέα Αγορά), δεν μου την επέβαλε κανένας, δεν την έβγαλα από το κεφάλι μου», είπε ακόμη ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι στη συζήτηση οι αντιδρώντες ξεπέρασαν τα όρια του αισχίστου είδους λαϊκισμού, με τους παριστάμενους να ξεσπούν σε αποδοκιμασίες.

Ανέφερε, ακόμη, ότι κατά τη συζήτηση που έγινε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας είχε μείνει με την εντύπωση ότι «έδωσαν τα χέρια» με τους καταστηματάρχες, με τον Πρόεδρό τους όμως να μην το επιβεβαιώνει αυτό, λέγοντας ότι απλά δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την πρόταση στους συναδέλφους του.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση της από την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Όπως είπε, η διορθωτική αυτή πρόταση κινείται σε οριακά νομικά επίπεδα ενώ ήρθε σαν αντικείμενο εξεύρεσης λύσης υπό πίεση, και μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφεύγει του πλαισίου του νόμου με ευθύνη και της νομικής υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι ωφελούνται από αυτήν δεν την αποδέχονται, από πλευράς νομικής υπηρεσίας δηλώθηκε ότι η εισήγηση που την εκφράζει είναι εκείνη που κατατέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Θετικά ψήφισαν τα μέλη της πλειοψηφίας η οποία όμως είχε απουσίες και «διαρροές». Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Δώρος Κωνσταντίνου ο οποίος πλέον έχει αποστασιοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή, όπως και το μέλος της πλειοψηφίας κ. Γιώργος Σαρίκας ενώ απόντες από πλευράς πλειοψηφίας ήταν οι κ.κ. Βασίλης Ψυλλάκης και Στέργος Παρδαλός αλλά και ο κ. Σάββας Καλαθενός απουσίαζε την ώρα της ψηφοφορίας λόγω έκτακτης υποχρέωσης.

Απών ήταν και ο πρώην Αντιδήμαρχος που έχει τεθεί εκτός παράταξης της πλειοψηφίας, κ. Γιάννης Περδίκης, ενώ παρών ψήφισε η ανεξάρτητη σύμβουλος κα Αικατερίνη Μπιλιά Παπαστεργή. Οι υπόλοιποι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν «όχι» ενώ σημειώνεται ότι υπήρχαν απουσίες και δικών τους συμβούλων τους.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος, κ. Βαγγέλης Μανδρακός, είπε ότι οι ψήφοι ήταν 24, κάτι που σήμαινε ότι το θέμα θα περνούσε-αν και είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται 25 ψήφοι για ενισχυμένη πλειοψηφία, με βάση την καταστατική πράξη του δ.σ. που είναι 49 μέλη βάσει του νόμου, άσχετα αν το παρόν δ.σ. αποτελείται από 47.

Ωστόσο, στο σημείο εκείνο αντέδρασε ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., μέλος της παράταξης «Ροδίων Όραμα», Στέργος Στάγκας, λέγοντας ότι οι ψήφοι είναι 23 και ζήτησε να μετρηθούν ξανά. Αυτό έγινε, τελικά είχε γίνει λάθος, οι ψήφοι ήταν 23 και η πρόταση δεν πέρασε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος είπε ότι διακόπτεται η συνεδρίαση καθώς πλέον είχαν περάσει τέσσερις ώρες από την έναρξή της και θα συνέχιζαν με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Βέβαια, η ένταση έκανε αρκετή ώρα…για να φύγει από την αίθουσα και τα αίματα δεν ήθελε πολύ για ν’ ανάψουν και εκτός διαδικασίας αφού λίγο έλλειψε να πιαστούν στα χέρια δημοτικός σύμβουλος με καταστηματάρχη!..

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου