Ηλίας Καματερός: Άμεση ανάγκη η δημιουργία αναπτυξιακών εργαλείων  για την υλοποίηση του μοντέλου ανάπτυξης  που θέλουμε

Την αναγκαιότητα δημιουργίας αναπτυξιακών εργαλείων (δασολόγιο, κτηματολόγιο, χωροταξικά κ.α.) με πιο γρήγορο βηματισμό και την εξεύρεση ενός τρόπου για το μεταβατικό στάδιο από την κατάσταση που είμαστε τώρα μέχρι και την πλήρη εφαρμογή τους, ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη του μοντέλου ανάπτυξης που θέλουμε, ανέλυσε ο βουλευτής Ηλίας Καματερός στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία είναι μέλος.

Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, ανέφερε ένα παράδειγμα της έλλειψης χωροταξικού στον τουρισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί σε κορεσμένες περιοχές από άποψη τουρισμού, ξενοδοχειακών μονάδων, να εγκρίνονται νέες και μάλιστα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και να επιδοτούνται κιόλας σε περιοχές που όχι πια δεν ωφελεί η ανάπτυξη νέων κλινών και που εκεί θα έπρεπε να υπάρχουν άλλα προγράμματα για θεματικό τουρισμό ή για βελτίωση υποδομών ή ανακαινίσεις, και αντί αυτού δημιουργούμε νέες κλίνες, υπονομεύοντας έτσι την ανάπτυξη των τόπων».

Ο Ηλίας Καματερός στην συνέχεια αναφέρθηκε στο διάτρητο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που σε συνδυασμό με τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα μνημόνια π.χ. ΕΣΧΑΔΑ, μπορούν στο όνομα της επένδυσης να αλλάξουν ακόμη και τους όρους δόμησης, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις ζώνες οικιστικού ελέγχου, ούτε τίποτα άλλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τόνισε αποτελεί η περίπτωση της Κω, όπου ένας «επενδυτής» ζητάει παραλία 300 στρεμμάτων, που είναι ζώνη προστασίας παραλίας, δεν οικοδομείται και είναι μόνο για λουόμενους, επιδιώκει να χτίσει ξενοδοχείο μέσα από την διαδικασία ΕΣΧΑΔΑ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δωδεκανήσιος βουλευτής υπογράμμισε ότι ευτυχώς η συγκεκριμένη Κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα εγκρίνει αυτά, αλλά δεν παύουν να είναι εργαλεία τα οποία υπάρχουν στον αέρα.