«Το αγόρι με  τις ριγέ πιτζάμες, επιστροφή στο φως»

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου Ιαλυσού παρουσίασε τη θεατρική παράσταση "Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες, επιστροφή στο φως" στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου. 

 Η παράσταση ήταν μια θεατρική διασκευή, που επιμελήθηκαν ο κ. Τόλιας Ιωάννης, φιλόλογος και υποδιευθυντής του Γυμνασίου Ιαλυσού και η κ. Γκριτζέλη Βάσω, φιλόλογος, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Τζον Μπόιν "Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες".   

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη θεατρική παράσταση μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές παρουσίασαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο  και ζωντάνεψαν ως μοναδικό θεατρικό βίωμα για τους θεατές  ένα  στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς της Πολωνίας το 1943. Εκεί ο εννιάχρονος Μπρούνο, γιος του Γερμανού διοικητή του Άουσβιτς, συναντά τον Σμούελ, ένα εβραιόπουλο που ζει στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Η φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δύο αγόρια δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο πως ο πόλεμος ρημάζει ό,τι βρίσκει στο διάβα του και πως ακόμα και η αθωότητα των παιδιών ζαλίζεται! 


Στη σχολική παράσταση συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι παρακάτω μαθητές: Αμβροσιάδη Εύη (αφηγήτρια), Βεντούρη Νίκη (Γκρέτελ), Γκοντούνι Έρνεστ (υπολοχαγός Κότλερ), Καραβόλιας Αριστείδης (πατέρας), Μαγριπλή Βιβή (μητέρα), Παπαδόπουλος Νικήτας (Μπρούνο), Πιλατέρης Κώστας (Σμούελ).

Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία συνολικά τέσσερεις φορές τόσο σε μαθητές, όσο και σε ενήλικες. Εκτός από τους μαθητές του Γυμνασίου Ιαλυσού την παράσταση είδαν οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού καθώς και οι μαθητές της Α’ Λυκείου του Λυκείου Ιαλυσού.

Απέσπασε πολύ θετικές κριτικές για τις υποκριτικές ικανότητες των μαθητών.