Μας δικαίωσαν οι εξελίξεις, υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Από την Ένωση Καταστηματαρχών δημοτικών καταστημάτων Ρόδου, αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν τη Νέα Αγορά, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Με αφορμή τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και τη διαβούλευση, σεβόμενοι τους θεσμικούς παράγοντες του δήμου μας και χωρίς καμία διάθεση διένεξης και περιχαράκωσης σε δόγματα, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη.

Επιδιώξαμε σύνθεση απόψεων, με διάλογο και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αποδείξαμε ότι οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι της Νέας Αγοράς δεν είμαστε «παιδιά ενός κατώτερου θεού», ούτε προνομιούχοι. Είμαστε άνθρωποι της καθημερινότητας, με προβλήματα και υποχρεώσεις, που αγωνιζόμαστε -όπως όλοι μας- να τα διεκπεραιώσουμε.

Θυμίζουμε ότι είμαστε συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις μας στο Δήμο Ρόδου, σεβόμενοι τους εαυτούς μας, τον κοινωνικό περίγυρο και την οικονομική κατάσταση του δήμου. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι κατανόησαν ότι η πόλη μας πρέπει να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μας θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα και συνέπειες, όχι μόνο σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στο περιβάλλον που συμβιώνουμε. 

Η στήριξη των θέσεων εργασίας μας από το σύνολο των φορέων της διαβούλευσης, επιβεβαίωσε την ορθότητα των θέσεών μας. Δυστυχώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το Δήμο Ρόδου ήταν ανεδαφικές και μη εφαρμόσιμες, αναγκάζοντάς μας να επιλέξουμε ανάμεσα σε αργό ή ακαριαίο εργασιακό θάνατο.

- Η Νέα Αγορά μπορεί να ανακαινιστεί μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α., ή μέσω της Σ.Δ.Ι.Τ. ή και από εμάς τους ίδιους. Η συνέπειά μας στην κάλυψη των υποχρεώσεών μας είναι εγγύηση για το μέλλον. Άλλωστε πολίτες του νησιού είμαστε, και θέλουμε να διατηρηθεί η Νέα Αγορά, που τυγχάνει να είναι και το δεύτερο σπίτι μας.

- Αποδείξαμε ότι με σωστή διαχείριση από το δήμο, θα λαμβάνει ετήσια έσοδα 2.000.000€.
- Δεν είναι πανάκεια η παρουσία αμφιβόλου προέλευσης και αποτελεσματικότητας επενδυτή. Άλλωστε έχουμε εμπειρία από απρεπείς συμπεριφορές  από ξενόφερτους και περίεργης προέλευσης επενδυτές στην περιοχή μας.

- Η Ρόδος έχει δυνάμεις, εμείς μπορούμε, ας σταματήσουν κάποιοι/ες να μας αμφισβητούν και να μας βάζουν απέναντί τους, χρησιμοποιώντας μας μάλιστα ενόψει της προεκλογικής περιόδου για την Αυτοδιοίκηση που ξεκίνησε άτυπα μεν, πρόωρα δε. Δεν υποχωρούμε σε εκβιαστικά διλήμματα, δεν είμαστε το εξιλαστήριο θύμα, επιθυμούμε η Νέα Αγορά να αποτελεί το διαχρονικό στολίδι της Ρόδου, σε αρμονία με τη λειτουργία της Ροδίτικης επιχειρηματικότητας.

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου και η διαβούλευση με τους φορείς έστειλαν ηχηρά μηνύματα και μας δικαίωσαν. 
ΟΧΙ στον εργασιακό θάνατο των καταστηματαρχών και των εργαζομένων τους στη Νέα Αγορά.
ΝΑΙ στην άμεση, οργανωμένη και με διαφάνεια ανακαίνιση της Νέας Αγοράς χωρίς «την αναγκαιότητα ενιαίας μίσθωσής της».

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε κάθε δημιουργική - ειλικρινή συνθετική πρόταση, που θα βοηθά τη λειτουργία των καταστημάτων μας και τη βιωσιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς και την ανάδειξή της.

Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτούς/ές που συνειδητά μας εμπαίζουν και να αναδείξουμε τον πραγματικό τους ρόλο στην κοινωνία μας.

Ο πρόεδρος: 
Κατσιδώνης Παναγιώτης»