Μήνας γεμάτος δράσεις ο Οκτώβριος,  για  τους μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με ενθουσιασμό και πολλές εξωδιδακτικές δραστηριότητες για τους μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου.

Ο χορός των δράσεων ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου με τον εορτασμό της 5ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. Στο χώρο του αμφιθεάτρου μαθητές και μαθήτριες εκτέλεσαν ασκήσεις pilates και αεροβικό χορό. Παράλληλα, ομάδα μαθητών επισκέφθηκε το ξενοδοχείο Sheraton, όπου με τη βοήθεια των Αντώνη Ηλιόπουλου και Δημήτρη Σπάρταλη, γνώρισαν το squash ένα άθλημα που αναπτύσσει την αντίληψη, τη σκέψη και παράλληλα γυμνάζει το σώμα.

Την ίδια μέρα στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου, μαθητές όλων των τάξεων αξιοποίησαν βασικές γνώσεις Φυσικής και Βιολογίας για να εκτελέσουν και να ερμηνεύσουν ασκήσεις ισορροπίας, yoga και τις καλύτερες μπασκετικές βολές! Η συνισταμένη δύναμη, η οριζόντια βολή, οι ειδικές αισθήσεις, η οπτική αντίληψη και η συνεργασία των μυών έγιναν αθλητικό παιχνίδι για μαθητές και καθηγητές, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη όλων για τις φυσικές επιστήμες και τον αθλητισμό.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά 47 μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου συμμετείχαν, ως εθελοντές, στο 8ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 9 ως τις 13 Οκτωβρίου.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν προσομοιώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών με τη συμμετοχή φορέων και εθελοντικών οργανώσεων. Την οργάνωση και τον συντονισμό των ασκήσεων είχαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι μαθητές του σχολείου μας έλαβαν μέρος σε ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο Λιμάνι Ρόδου με θέμα «Τρομοκρατική ενέργεια σε πλοίο», στις 11 Οκτωβρίου στην Κοιλάδα των Πεταλούδων με θέμα «Δασική πυρκαγιά-Εκκένωση κοιλάδας» και στις 12 Οκτωβρίου στην Παστίδα με θέμα «Τρομοκρατικό χτύπημα σε κέντρο διασκέδασης».

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 ομάδα μαθητών συμμετείχε στον αγώνα πόλης Run Greece 2018 που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου. Με αστείρευτη θετική ενέργεια και εξαιρετικές επιδόσεις, οι μαθητές συμμετείχαν στους αγώνες των 10km και 5km ενισχύοντας μια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού που τείνει να γίνει θεσμός στην πόλη μας.

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου οι μαθητές του Α2 τμήματος συγκέντρωσαν 25 κιλά απορρίμματα από την παραλία στην περιοχή Ψαροπούλα της Ρόδου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, που συντονίζει η HELMEPA στην Ελλάδα για τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2018 (International Coastal Cleanup-ICC). H Ψαροπούλα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραλίες του νησιού, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητάς της από τουρίστες και μόνιμους κατοίκους για κολύμπι και αναψυχή.

Ο εθελοντικός καθαρισμός της από τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, αποτελεί μία συμβολική πράξη προσφοράς προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Οι δράσεις του σχολείου για το μήνα Οκτώβριο ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη εθελοντών ιατρών δερματολόγων του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» την Τρίτη 30 Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ υλοποίησαν ενημερωτική παρουσίαση-συζήτηση με θέμα «Καρκίνος του Δέρματος, Μελάνωμα και HPV» στους μαθητές της Α΄ τάξης. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν θερμά όλους όσους ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις μας συμβάλλοντας στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων και συγχαίρουν τους μαθητές/τριες για τη συμμετοχή τους και την εθελοντική προσφορά τους.