Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για το θέμα της Νέας Αγοράς

Όλα τα σενάρια για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς θα επαναφέρει στο «τραπέζι» και στο δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική Αρχή, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού παράλληλα καταθέσει όλες τις μελέτες, και τη στατική, μετά την απόρριψη της πρότασής της για ενιαία μίσθωση του εμβληματικού κτιριακού συγκροτήματος από το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του.

Ερωτηθείς, χθες, ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το θέμα αυτό, καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν παίρνει ο Δήμαρχος τις αποφάσεις μόνος του αλλά συλλογικά το σύνολο της δημοτικής πλειοψηφίας, με βάση τις εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας αλλά και του τεχνικού συμβούλου στον οποίο αναθέσαμε το σύνολο, όχι της εκτίμησης απλώς, αλλά της πρότασης της βέλτιστης λύσης».
Γιατί-συνέχισε-έχουν ακουστεί πολλά για το πού στοχεύει ο Δήμαρχος, ότι κατευθύνει, ότι το δίνει εκεί, τόνισε όμως ότι η απόφαση και η πρότασή του στη δημοτική πλειοψηφία δεν βγήκε…από το κεφάλι του αλλά μέσα από μία επιστημονική ομάδα έξι μηχανικών, οικονομολόγων κτλ., οι οποίοι κλήθηκαν να τους προτείνουν τη βέλτιστη λύση αξιοποίησης.

Όσο για το τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά με τους εξήντα καταστηματάρχες που έχουν απομείνει εντός του Μνημείου, είπε ότι «θα γίνει ότι θα προβλέπει ο νόμος εκείνη την ημέρα». Επανέλαβε ότι, με τη σημερινή νομοθεσία, προβλέπει εκτέλεση των πρωτοκόλλων αποβολής, αν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε, θα γίνει ό,τι προβλέπεται.

Αν όχι, από εκεί και πέρα θα αποφασίσει η δημοτική πλειοψηφία και θα εισηγηθεί σχετικά στο δ.σ.
Στη συνέχεια, είπε ότι παρά την όποια κριτική και τις «ευθείες βολές» που έχει δεχθεί, ο ίδιος αξιοποιεί την όποια σκέψη ή πρόταση, άκουσε τους φορείς, τις παρατάξεις της μειοψηφίας και ζήτησε από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, που έχει την ευθύνη και τους μηχανικούς, ώστε αμέσως μετά τη δημοπράτηση της Ροδιακής Έπαυλης τις προσεχείς ημέρες και με την έναρξη των εργασιών στο Δημαρχείο αμέσως μετά τις γιορτές, να του συντάξουν οριστική μελέτη του τι απαιτείται να γίνει για τη Νέα Αγορά. Δηλαδή και για τη στατικότητα του κτιρίου και από αρχιτεκτονικής πλευράς, μελέτη η οποία ζητήθηκε.

Πάντως, για αυτά που ακούστηκαν σχετικά με την εξεύρεση πόρων από το ΕΣΠΑ ή μέσω ΣΔΙΤ, τα χαρακτήρισε ανεύθυνες δηλώσεις αφού, όπως είπε, τα ΣΔΙΤ αυτή τη στιγμή γίνονται στη χώρα μας μόνο για συγκεκριμένους τομείς. Παρεμφερή με τα ΣΔΙΤ είναι οι συμβάσεις παραχώρησης, διαδικασία όμως που απαιτεί δύο χρόνια και γι’ αυτό επέλεξαν τη μίσθωση του ακινήτου. Το σκεπτικό ήταν όχι μόνο η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς και η διασύνδεσή της με τη μαρίνα αλλά επειδή υπήρχε και ένα τεράστιο όφελος για το Δήμο αφού είχε σκεφτεί ανταποδοτικά ο ανάδοχος να αναλάμβανε και την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Όμως, είπαν να μην ξανακάνουν το λάθος του παρελθόντος όπως με τα ανταποδοτικά του καζίνου.

Έτσι, επέλεξαν συγκεκριμένους όρους που ταιριάζουν με τη σύμβαση αλλά το όφελος αντανακλούσε και στην ανακατασκευή του Εθνικού, όπως:
Ο ανάδοχος πριν από την υπογραφή της σύμβασης θα κατέθετε δυο ετήσια μισθώματα, 3 εκατ. ευρώ συν 1,5 εκατ. ευρώ ένα ετήσιο μίσθωμα που θα προκατέβαλε, δηλαδή 4,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του Δήμου και 3,5 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευμένα η Περιφέρεια, θα συγκέντρωναν όλα τα χρήματα.

Σημείωσε, πάντως, ότι αν περνούσε η απόφαση με την απαιτούμενη πλειοψηφία, δεν ξέρει πως θα αντιδρούσαν οι καταστηματάρχες. Επανέλαβε ότι η πρότασή τους ήταν να τους διασφαλίσουν για ορισμένα χρόνια και δεν θα άφηναν τον επενδυτή να το εκμεταλλευτεί μόνος του αλλά παρέμεναν στο μοντέλο της υπομίσθωσης και της εγκατάστασης, σε πρώτη φάση, εξήντα επιχειρήσεων.  Τώρα, το θέμα θα επανέλθει το δημοτικό συμβούλιο εκτιμώντας ό,τι σχέση έχει με τη νομοθεσία που θα ισχύσει από την 1η ανουαρίου.
Θέλησε, ακόμα να διευκρινίσει, επειδή κατακρίθηκε όπως είπε για την έκφρασή του ότι υπήρξε «υπέρβαση των ορίων του λαϊκισμού», ότι η πρότασή τους ήταν συγκεκριμένη και έδωσε και γραπτή πολιτική απάντηση για τα σχέδια του Δήμου και τις στοχευμένες προτάσεις που έφεραν στο δ.σ.

Και είπε στη συνέχεια: «Όταν, όμως, δεν λαμβάνονται οι αποφάσεις με το κριτήριο του συμφέροντος της πόλης αλλά με άλλα κριτήρια, το πώς…θα βάλουμε τρικλοποδιά στον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, αυτό θα το κρίνουν οι συμπολίτες μας. Εμένα με εξέπληξε- δεν το γνώριζα-όταν πήγα και είδα ότι την ημέρα της συνεδρίασης και την επομένη, παρέμειναν γύρω από τις κολόνες και τους στύλους φωτισμού κάποιες μαύρες σημαίες.
Ξέρετε τι θυμήθηκα; Κάποιος τις είχε στο σεντούκι του…γιατί τις είχε ξαναβάλει στη λεωφόρο Ηρακλειδών, τότε που ψηφίστηκε ο Καλλικράτης!.. Αν αυτός δεν είναι λαϊκισμός και αν αυτές οι πρακτικές δεν είναι κατακριτέες, αν σκέπτονται τέτοιες πρακτικές κάποιοι, και καταστηματάρχες, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους»!

Για την προσφυγή στον εισαγγελέα
Επειδή θεωρεί ότι η αναφορά του επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, Γιώργου Υψηλάντη, στο δημοτικό συμβούλιο, για το θέμα της αξιοποίησης της Νέας Αγοράς, άφησε υπονοούμενα για την τιμή και την υπόληψή του, γι’ αυτό προσέφυγε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, εξήγησε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την κίνησή του αυτή, ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, και ως νομικός και βάσει της εμπειρίας του στην Αυτοδιοίκηση, είναι κατά της ποινικοποίησης της όποιας δράσης-κίνησης που έχει να κάνει με την πολιτική ευρύτερα. Ακόμη, είναι αντίθετος και εκ πεποιθήσεως και εξ επαγγέλματος αλλά και επειδή έχει βιώσει σκηνές τραγικές για τον τόπο, τους ανθρώπους που υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση αλλά και για την ίδια την Αυτοδιοίκηση.  Ανέφερε, μάλιστα, ότι βίωσε την αγωνία του πρώην Δημάρχου Ροδίων κ. Γιώργου Γιαννόπουλου που ήταν ένας από τους δικηγόρους του.

Όμως, όπως είπε, αυτό έχει διαφορά από την κίνηση που έκανε προχθές εναντίον του συναδέλφου του και είπε: «Γιατί, όταν έχει να κάνει με την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια κάποιου, αυτά δεν μπαίνουν σε ζυγαριά». Όπως είπε, ο κ. Υψηλάντης άφησε μία αιχμή που μπορεί ο μέσος κοινός νους να καταλάβει τι υπονοούσε και αυτό να έρθει να το πει ξεκάθαρα στον Εισαγγελέα. Αυτό ήταν το νόημα της κίνησης της δικής του εξήγησε και διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μήνυση ή καταγγελία. «Πρώτα απ’ όλα να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό του και μετά να μιλάει ο καθένας», είπε και επί του συγκεκριμένου ο συνάδελφός του δεν το έκανε.

Και δήλωσε: «Εγώ, θέματα ηθικής τάξης, αξιοπρέπειας, εντιμότητας, που έχουν να κάνουν με το πρόσωπό μου, με την οικογένειά μου, με τη ζωή μου, δεν τα επιτρέπω σε κανέναν. Έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια, και της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας και της ενασχόλησης με τα κοινά, ποια είναι και η οικογενειακή κατάσταση και η οικονομική μου κατάσταση-και είναι όλα διάφανα, και το πόθεν έσχες μου-και ποια είναι η συμπεριφορά μου τριάντα πέντε χρόνια στη δικηγορία. Ας βρεθεί ένας, αντίδικος ή πελάτης, να μου προσάψει τόσο δα. Δεν ανέχομαι λοιπόν, σε αυτό το  θέμα ειδικά, και ξεφεύγω από τον κανόνα που λέω να μην ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, και εκεί θα το φθάσω μέχρι τέλους»!
Τέλος, ανέφερε ότι περιμένει τον κ. Εισαγγελέα τη Δευτέρα να ζητήσει εκείνος τις εξηγήσεις.