Tι προβλέπει το Μνημόνιο για τη Μεσαιωνική Πόλη

Tι προβλέπει το Μνημόνιο για τη Μεσαιωνική Πόλη

Tι προβλέπει το Μνημόνιο για τη Μεσαιωνική Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1303 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες στο Καστέλλο από τους Ν. Σαντορινιό, Κ. Στρατή, Φ. Χατζηδιάκο και Γ. Χατζημάρκο

Το πρώτο, αποφασιστικό, βήμα για την υπογραφή της πολυπόθητης Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, έγινε χθες, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας κατά την έναρξη του Συνεδρίου που διοργάνωσαν ο Δήμος Ρόδου και το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της επετείου των τριάντα χρόνων από την ένταξή της στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Συμβαλλόμενοι σε αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου και έχει ως στόχο τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την προστασία, την ανάδειξη, τη διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ως ενεργού οικισμού που αποτελεί μνημειακό σύνολο παγκόσμιας εμβέλειας.

Εκπροσωπώντας τους παραπάνω φορείς, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν χθες, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Στρατής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας προσδιορίζονται με σαφήνεια οι στόχοι και οι δράσεις στις οποίες δεσμεύονται τα συμβαλλόμενα μέρη και τίθεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός είναι τα εξής:
Πρώτος στόχος, αυτονοήτως, είναι η συντήρηση, αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου της Μεσαιωνικής Πόλης.

Δεύτερος στόχος είναι η διάσωση της ακεραιότητας, εξυγίανση και αναζωογόνηση του ζωντανού οικισμού της Μεσαιωνικής Πόλης, με ενίσχυση της κατοικίας και λελογισμένη ανάπτυξη των τουριστικών χρήσεων, αποτρέποντας τη μετατροπή αποκλειστικά σε χώρο τουριστικής αγοράς και φιλοξενίας και νυχτερινής διασκέδασης.

Τρίτος στόχος είναι η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης σε κέντρο πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας, με αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που προσφέρει η ιδιαίτερη ταυτότητά της, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του τουρισμού και συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Τέταρτος στόχος είναι η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Ρόδου.
Πέμπτος στόχος είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Στις δράσεις του μνημονίου συνεργασίας και της προγραμματικής σύμβασης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

α. Ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης της Πολεοδομικής Μελέτης της Μεσαιωνικής Πόλης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
β. Άμεσα μέτρα και σωστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση ετοιμορροπιών στις περιοχές των κοινόχρηστων χώρων αλλά και σε κενά ακίνητα, δημόσια και ιδιωτικά.

γ. Ένταξη συγκεκριμένων κατάλληλων δημόσιων και κοινωφελών χρήσεων σε επιλεγμένα ακίνητα και μνημεία.
δ. Θέσπιση και διασφάλιση της εφαρμογής των κανονισμών για τις χρήσεις και τις λειτουργίες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χώρου.

ε. Ολοκλήρωση των κοινωφελών δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, καθώς και διαμόρφωση, φωτισμός, συντήρηση και καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων και των οδοστρωμάτων, συμβάλλοντας στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
στ. Διερεύνηση κατάλληλων τρόπων ενεργειακής εξοικονόμησης και εγκατάστασης ήπιων μορφών ενέργειας.

ζ. Διερεύνηση οικονομικών και άλλων κινήτρων για τη διατήρηση της αυθεντικότητας της Μεσαιωνικής Πόλης και την αναζωογόνηση του ενεργού οικισμού.

η. Εκπόνηση από το ΥΠΠΟΑ ολιστικού Σχεδίου Διαχείρισης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

θ. Εκπόνηση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων προγράμματος αξιοποίησης των ακινήτων που διαχειρίζεται στη Μεσαιωνική Πόλη, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της Πολεοδομικής Μελέτης και του Σχεδίου Διαχείρισης.

ι. Ενίσχυση και εμπλουτισμός των δράσεων προβολής και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.
ια. Διατύπωση συγκεκριμένων υλοποιήσιμων προτάσεων για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης σε κέντρο πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας.

ιβ. Ανάδειξη του λιμανιού της Ρόδου και της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης που περιβάλλει τη Μεσαιωνική Πόλη και περιλαμβάνει τμήματα των οχυρώσεων και κατάλοιπα του ιστορικού λιμένα των πόλης.

Κλείνοντας ο κ. Στρατής την ομιλία του, είπε: «Οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο Υπουργείων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Ρόδου δικαιολογούν την αισιοδοξία μας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Για μια πόλη ζωντανή που θα αξιοποιεί και θα διασυνδέει όλες τις όψεις του μνημειακού αλλά και του σύγχρονου πολιτισμικού της ενεργητικού.

Για μια πόλη που θα εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής στο κατοίκους της και ταυτόχρονα θα αποτελεί πόλο έλξης για ποιοτικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με επίκεντρο τον πολιτισμό».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου