Ικανοποίηση στον δήμο για το Mνημόνιο της Παλιάς Πόλης

«Πανηγυρίζει» η Δημοτική Αρχή Ρόδου για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, με το οποίο μπαίνουν οι βάσεις για τη νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε γραπτή δήλωσή του χθες, όσο και ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολιτισμού, κ. Τέρης Χατζηιωάνου με δηλώσεις του, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή και τονίζουν ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή δρομολογείται.

Ο κ. Χατζηιωάννου
Σε δηλώσεις του χθες ο Αντιδήμαρχος, καταρχήν είπε ότι έχουν περάσει δεκατέσσερα χρόνια, έξι κυβερνήσεις και έντεκα Υπουργοί Πολιτισμού για να φθάσουμε σ’ αυτό το οποίο ουσιαστικά διεκδικούσαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας, το οποίο όμως δεν είναι μόνο αυτό όπως επεσήμανε.

Όπως εξήγησε, περιλαμβάνει μία δουλειά τεσσάρων χρόνων που έχει να κάνε, με βάση τις νέες συνθήκες, τους άξονες δράσεις και συγκεκριμένες πολιτικές για να υπογραφεί εντός τεσσάρων μηνών, δηλαδή χρονικά έως το τέλος Φεβρουαρίου, η περίφημη νέα Προγραμματική Σύμβαση ως μία “ομπρέλα”, διότι έχει αλλάξει η νομοθεσία. 

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου σημαίνει ότι μιλάμε για πολλές μικρές π.σ. με μία ιδιαιτερότητα αναλόγως με τους εταίρους και το αντικείμενο και αυτό έγινε παρουσία όλων των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων εξουσίας, έτσι ώστε οι μεν θα πιέζουν τους δε.

«Όμως, εγώ οφείλω να πω ότι στα τόσα χρόνια ήταν η πρώτη φορά και αυτό αξίζει να επισημανθεί, όπου είχαμε μία κυβέρνηση και επειδή οι άνθρωποι κάνουν παντού τη διαφορά, και δύο Υπουργούς οι οποίοι και άκουσαν και προχώρησαν», είπε ακόμα και αναφέρθηκε στον Υφυπουργό κ. Κώστα Στρατή που είναι και ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα του Υπουργείου αλλά και στον «δικό μας» Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, τον κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, και βέβαια στη συμβολή της Περιφέρειας ενώ δεδομένη είναι η προσπάθεια που κατέβαλε ο Δήμος και ο Δήμαρχος, που ήταν μία δουλειά που τους ανατέθηκε, και την προχώρησαν κομμάτι-κομμάτι, για να τα καταφέρουν. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο Αντιδήμαρχος, ότι δηλαδή το κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας το επεξεργάζονταν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Είπε, ακόμα, ότι η παρουσία τόσο της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ κας Φώφης Γεννηματά όσο και της Νέας Δημοκρατίας και άλλων πολιτικών δυνάμεων αλλά και των Υπουργών, επιβάλει αυτό που ειπώθηκε ότι η προσπάθεια για τη συντήρηση και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης, που είναι μία υποχρέωση απέναντι στην ανθρωπότητα, θα κάνουν το καθήκον τους χωρίς να χαθεί περισσότερος χρόνος.

Πολύ σημαντική είναι, ακόμα, κατά τον ίδιο η παρουσία των αυτοδιοικητικών  από τις πόλεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μεσογείου, όπως και η εκπροσώπηση που υπήρξε από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Γ.Γ. του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, τον κ. Ντενίζ Ρικάρντ αλλά και στην κα Λη Μηναΐδη η οποία συνέβαλε ως εκπρόσωπός μας σ’ αυτόν. 

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος, επεσήμανε ότι πέρα από τη μεθοδολογία που είχαν τη δυνατότητα να δούμε στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου από τις πόλεις, σημαντική ήταν η απογευματινή σύνοδος όπου είχαν τη δυνατότητα να δουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι ιστορικές πόλεις.

Δηλαδή, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κρουαζιέρα σε μία διπλή κατεύθυνση: Από τη μια να πείσουμε έτσι ώστε να αυξηθούν οι προσεγγίσεις των  κρουαζιεροπλοίων σ’ αυτά τα λιμάνια, παρά τα όσα συμβαίνουν γεωπολιτικά, αλλά κυρίως να τις διαχειριστούμε και να υπάρχει μία σωστή  κατανομή του πλούτου της κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία.  

Όπως είπε:
«Γιατί δημιουργούνται προβλήματα όταν τα κρουαζιερόπλοια φθάνουν πάρα πολλά στο λιμάνι της Ρόδου ή και στα υπόλοιπα λιμάνια, όταν χιλιάδες, μα χιλιάδες, επισκέπτες μπαίνουν στη Μεσαιωνική Πόλη και προκαλούν διάφορα ζητήματα, όταν αυτή η παρουσία επιβαρύνει και τα μνημεία και όταν αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Έτσι, αναζήτησαν κάποιες κοινές κατευθύνσεις και θα υπάρξει ένα κείμενο από τον ΟΠΠΠΚ το οποίο θα προωθηθεί στο μεγάλο συνέδριο που θα γίνει 2-5 Ιουνίου στην Κρακοβία προκειμένου όλες οι πόλεις να εκφράσουν μία πολιτική. Μάλιστα, αυτό, ειπώθηκε και από τους Δημάρχους πόλεων-λιμάνια που έχουν μεγάλη βαρύτητα, ότι, δηλαδή, όσο αφορά στα κρουαζιέροπλοια, θα πρέπει να καθίσουν οι Εταιρίες σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε να μη προσεγγίζουν τέσσερα-πέντε κρουαζιερόπλοια μία ημέρα ένα λιμάνι και την επόμενη αυτό να είναι άδειο.

Αναφορά έγινε και για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «πράσινα» λιμάνια και τη προστασία του περιβάλλοντος, που στόχο έχει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες έτσι ώστε τα κρουαζιερόπλοια να παίρνουν παροχές από τα τοπικά λιμάνια και να μην δημιουργούν προβλήματα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συνέδριο είχε συγκεκριμένο στόχο: Καταρχήν, την υπογραφή μίας νέας Συμφωνίας, την αναζήτηση μεθοδολογίας και πολιτικών που έχουν εφαρμόσει άλλοι σε άλλες χώρες για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί όπως και να έχει πρακτικές καθημερινές δράσεις για τρία σκέλη: Υποδομές, ανάδειξη, διαχείριση. 

Έτσι, ανοίγει μία χρονιά που θα υπάρξει και μία πλατφόρμα ανοιχτής πρόσκλησης για να κατατεθούν προτάσεις και μία ιστορική ευκαιρία που έχει ο Δήμος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Σταύρου Αυγουστάκη, να παρουσιάσουν στις εννέα Δεκεμβρίου το βιβλίο το οποίο είχε αρχίσει να γράφει ο αείμνηστος Ηλίας Κόλιας  που έπαιξε καταλυτικό ρόλο και εκεί θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνει μία αποτίμηση και μία ιστορική προσέγγιση.

Είπε, ακόμα, ότι αυτή η νέα προγραμματική συμφωνία έχει ένα σχέδιο διαχείρισης το οποίο ακολουθεί τις σύμφωνες οδηγίες αξιών της ΟΥΝΕΣΚΟ, δηλαδή είναι ένα σχέδιο που επικαιροποιείται. Και δήλωσε ακόμα: «Και να πω, χωρίς κανένα φόβο με πολύ πάθος, ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου δεν κινδύνευσε ποτέ να απενταχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τα κριτήρια τηρούνται ευλαβικά, τα κριτήρια είχαν να κάνουν με την προστασία του Μνημειακού  συνόλου τα οποία αποκαθιστούνται. Τα ζητήματα που προκύπτουν καμιά φορά με τη διαχείριση είναι μία άλλη συζήτηση στην  οποία επιβάλλεται όλοι οι φορείς και κυρίως η τοπική κοινωνία να συμβάλουν».

Τέλος, θέλοντας να εξηγήσει τι σημαίνει η νέα π.σ. στην πράξη, ανέφερε ως παράδειγμα ότι η αποκατάσταση της οδού Ιπποτών που εκσυγχρονίζεται και τεχνολογικά (σ.σ. υπόγεια δίκτυα, οπτικές ίνες), είναι ένα έργο που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται σ’ αυτήν ενώ συνεχίζεται το μεγάλο έργο των υπογείων δικτύων. 

Ανακοίνωση
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Ρόδου για την ημερίδα, αναφέρει:
«Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής σημασίας Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της ΟΥΝΕΣΚΟ, Δημάρχων Πόλεων Μνημείων, και μελών της Κυβέρνησης, υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Συμβαλλόμενοι στο εν λόγω Σύμφωνο ήταν ο Δήμος Ρόδου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  εκπροσωπούμενο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσωπούμενο από το Δωδεκανήσιο Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπούμενη από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών από το Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνταξη σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός τεσσάρων μηνών.

Βασικοί στόχοι της Προγραμματικής Σύμβασης θα είναι :
- Η συντήρηση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης
- Η αειφόρος ανάπτυξη του ενεργού αστικού ιστού της Πόλης
- Η ανάδειξη του Μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, και η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Ρόδου.

Οι στόχοι της Προγραμματικής συμβαδίζουν με τους στόχους της ΟΥΝΕΣΚΟ: την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, και τη διασφάλιση ότι αυτή θα κληροδοτηθεί στις γενιές του μέλλοντος.

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της παρούσας Δημοτικής Αρχής δρομολογείται έπειτα από επίμονες προσπάθειες τεσσάρων ετών. Η προσήλωση, οι συστηματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, η μεθοδικότητα έφεραν αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα. Είναι φανερό, ότι η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης θα αναβαθμίσει όχι μόνο την Μεσαιωνική Πόλη, αλλά συνολικά το Νησί αφού θα συνοδευτεί από έργα και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην προβολή της Ρόδου ως Πόλης – Μνημείου της Ιστορίας του Πολιτισμού, ως Πόλης με ξεχωριστό παρελθόν, αλλά και μέλλον.

Όπως επεσήμανε ο κος Χατζηδιάκος: «Με τη δρομολόγηση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το στολίδι του νησιού,  μια πόλη-μνημείο της Ιστορίας των Πολιτισμών, που φέρει τη σύντηξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του βυζαντινού, του μεσαιωνικού, και του αναγεννησιακού πολιτισμού, θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνές κέντρο πολιτισμού.

Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξαρχής ως Στρατηγικό Στόχο την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύβασης, η οποία θα αποτελεί για δεκαετίες άρμα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της Ρόδου».

Ο στόχος και το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Η πρόκληση είναι πια μπροστά σ’ όλους. Η προώθηση καινοτόμων ιδεών για την εφαρμογή πολιτιστικής πολιτικής, αποτελεί πρόκληση. H ανάπτυξη της,  προϋποθέτει την διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων με τη ζωή κάθε τόπου, την αλληλεπίδραση και την οργανική διασύνδεση με την κοινωνία, μέσα από το πρίσμα δικτύων και συνεργειών και την προσαρμογή στη πραγματικότητα αυτή με κατάλληλους θεσμούς, με κατάλληλα τεχνικά έργα, με την βίωση της κληρονομιάς μέσα από την εκπαίδευση.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά σε όλα επίπεδα για να ανεβάζει την Ρόδο, να την καθιστά πόλο ανάπτυξης, πολιτισμού, τουριστικής και εμπορικής ανόδου, βελτίωσης των υποδομών και της ζωής των δημοτών. Αποδεικνύει ότι δεν της ταιριάζουν τα λόγια, αλλά τα έργα.