Ιστορικές φωτογραφίες από την γιορτή του Πανορμίτη στη Σύμη

Η μεγαλοσύνη της εορτής του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης αλλά και στη Ρόδο είναι διαχρονική και απαράλλαχτη εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτυπώνεται μοναδικά μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του   Παπακυριάκου Μανέτα, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του εγγονού του, Αθανασίου Στάμου.

Από τη μια, εικόνες μιας άλλης εποχής, με προσωπικότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο, από την άλλη όμως εικόνες που συναντάμε μέχρι σήμερα από τις ορδές των πιστών, όχι μόνο από τα Δωδεκάνησα αλλά και από όλη την Ελλάδα, που συρρέουν κάθε χρόνο στη χάρη του, σ’ αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τη γιορτή του Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Σ’ αυτές τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα, που δεν έχουν ξαναδημοσιευθεί, και που ευγενικά παραχώρησε στη «Ρ» ο κ. Στάμος, αποτυπώνεται, καταρχήν, ο εορτασμός του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης, μόλις πρωτοήρθε ο Μητροπολίτης Σπυρίδων, και η χρονολογία είναι πάνω από έξι δεκαετίες πριν, τη δεκαετία του 1950.

Στη μία ΦΩΤΟ διακρίνεται ο Δήμαρχος Ροδίων, Μιχαήλ Πετρίδης, ο οποίος κρατά την εικόνα και ο Παπακυριάκος Μανέτας με το Ευαγγέλιο και στην άλλη ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων.

Ο Δήμαρχος Ροδίων, Μιχαήλ Πετρίδης τη δεκαετία του 1950, κρατά την εικόνα του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης. Αριστερά ο αείμνηστος Παπακυριάκος Μανέτας κρατάει το Ευαγγέλιο...
Ο Δήμαρχος Ροδίων, Μιχαήλ Πετρίδης τη δεκαετία του 1950, κρατά την εικόνα του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης. Αριστερά ο αείμνηστος Παπακυριάκος Μανέτας κρατάει το Ευαγγέλιο...

Όταν δάκρυσε η εικόνα
Πρόκειται για την εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, αυτήν που βρίσκεται μέχρι σήμερα στο Εκκλησάκι του στο Νιοχώρι, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, και το περιστατικό χρονολογείται γύρω στο 1965-1966.
Ο ιερέας, πηγαίνοντας το πρωί είδε από την εικόνα να τρέχει μύρο, υγρό. Αμέσως, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα ο οποίος έδωσε εντολή να μην αγγιχθεί η εικόνα μέχρι οι ειδικοί ν’ αποφανθούν αν πρόκειται περί υγρασίας ή όχι.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν ήταν υγρασία γιατί η εικόνα είχε απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε-είκοσι εκατοστά από τον τοίχο. Σημειώνεται ότι, πίσω από την εικόνα αυτή, υπήρχε μία αρχαιότερη εικόνα, μισοκατεστραμμένη, πάνω στον τοίχο.

Δεκαετία του 1950, η γιορτή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης, χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα
Δεκαετία του 1950, η γιορτή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης, χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα

Μετά, το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε και από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν λόγω του πολύ κόσμου που έσπευσε να τη δει και να προσκυνήσει, αποπερατώθηκε μεγάλο μέρος των εργασιών ανακαίνισης του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι, στον οποίο και ανήκει το Εκκλησάκι.
Επίσης, μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά διατέθηκε για να ασημωθεί ολόκληρη η εικόνα του Ταξιάρχη με ατόφιο ασήμι.

Φωτογραφία της εικόνας του Ταξιάρχη στο Εκκλησάκι  στο Νιοχώρι όταν «δάκρυσε»...
Φωτογραφία της εικόνας του Ταξιάρχη στο Εκκλησάκι στο Νιοχώρι όταν «δάκρυσε»...