Φυλάκιση 8 μηνών για τις κλοπές στη Νότια Ρόδο

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάθισαν χθες 25χρονος Αλβανός και 24χρονος Ρουμάνος οι οποίοι κατηγορούνται ότι μαζί με άλλα τρία άτομα είχαν επιδοθεί στις κλοπές σε σπίτια στη Νότια Ρόδο!

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί πριν από πέντε χρόνια και οι συγκατηγορούμενοι των δύο αλλοδαπών ήταν ανήλικοι για αυτό και η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς αυτούς και χθες δικάστηκαν μόνο ο 25χρονος Αλβανός και ο 24χρονος Ρουμάνος.

Τους δύο αλλοδαπούς βάραιναν οι κατηγορίες της διακεκριμένης κλοπής και της συμμορίας, ωστόσο το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Σταύρου Παναγιωτακόπουλου και Γιάννη Φλεβάρη, τους έκρινε αθώους για τη συμμορία και μετέτρεψε τη πρώτη κατηγορία, σε απλές κλοπές κατά συναυτουργία επιβάλλοντας 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή στον καθένα.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα των Αστυνομικών Σταθμών Γενναδίου και Λίνδου οι οποίοι και συνέλαβαν την 1η Νοεμβρίου 2013 τρεις αλλοδαπούς.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιελάμβανε ακόμη τους γονείς του 15χρονου –τότε- Αλβανού, οι οποίοι κατηγορούνταν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, έναν 14χρονο υπήκοο Ρουμανίας και δυο ημεδαπούς ηλικίας 15 και 24 ετών, οι οποίοι κατηγορούνταν για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, διάπραξης κλοπών και ηθικής αυτουργίας σε υφαίρεση.

Αναλυτικότερα, ύστερα από διερεύνηση υποθέσεων κλοπής, λεπτομερή αστυνομική έρευνα και αξιολόγηση πληροφοριών, εξακριβώθηκε ότι ο 15χρονος Αλβανός την προηγούμενη διετία είχε συγκροτήσει συμμορία αποτελούμενη από διαφορετικά ανά χρονικά διαστήματα μέλη και διέπραττε συστηματικά κλοπές είτε μόνος του είτε σε συνεργασία μαζί τους, κυρίως από οικίες και επιχειρήσεις, αφαιρώντας κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και τρόφιμα.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η μεταξύ τους επικοινωνία μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, όπου σχεδίαζαν – προπαρασκεύαζαν και αποφάσιζαν τις ενέργειές τους.