Ρόδος: οφείλουμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη που κατηγορηθήκατε για τις πυρκαγιές στον Άγιο Σουλά

Αθώος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 44χρονος που κατηγορούνταν για τις πυρκαγιές  που είχαν εκδηλωθεί τον Αύγουστο του 2013 στην περιοχή του Αγίου Σουλά Ρόδου!

Από την ακροαματική διαδικασία όχι μόνο δεν αποδείχτηκε η όποια ένδειξη ενοχής του κατηγορουμένου και έτσι και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κρίθηκε αθώος, αλλά και η πρόεδρος του δικαστηρίου όταν την ευχαρίστησε για την απόφασή της του απάντησε μεταξύ άλλων «… οφείλουμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη που κατηγορηθήκατε».

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Χαρίτος και Ιωάννης Μαρίνος.
Σε ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο ο συνήγορος υπεράσπισης του 44χρονου κ. Ιωάννης Μαρίνος αναφέρει τα εξής:

«Το ψέμα τελικά έχει κοντά ποδάρια.
Αθώος άνευ ουδεμίας αμφιβολίας και με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
Η σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του και εις βάρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Σορωνής και του εθελοντισμού, κατέρρευσε σήμερα πανηγυρικά.

Έμεινε η ταλαιπωρία του 44χρονου για έξι ολόκληρα χρόνια, που την πλήρωσε με το στίγμα του εμπρηστή, με την απομόνωση από πολλούς, ακόμα και χωριανούς μας, αλλά και με ένα αυτοάνοσο που θα το κουβαλάει για πάντα.

Εύχομαι κανείς να μην περάσει από μια τέτοια διαδικασία διότι είναι τραυματική.
Στον 44χρονο να είναι καλά κι αυτός και όλη του η οικογένεια. Είμαι περήφανος για αυτόν και για όλους όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια».

Η σύλληψη του 44χρονου είχε γίνει στις 24 Αυγούστου 2013 μετά την αξιοποίηση στοιχείων που φέρονται να είχαν στην διάθεσή τους οι άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που είχαν έρθει στο νησί μας, προκειμένου να διερευνήσουν τις φωτιές που εκδηλώνονταν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Σουλά. Όλες οι έρευνες έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα και εν συνεχεία σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον 44χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε και προσήχθη στο δικαστήριο.

Σε βάρος του συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση (ως ο υπαίτιος των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου στην περιοχή του Αγίου Σουλά), και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους.

Ο 44χρονος από την πρώτη στιγμή αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και επισημαίνει πως σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές έχει βοηθήσει για την κατάσβεσή τους καθώς είναι μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τις συγκεκριμένες ημέρες μέλη του συλλόγου, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου, πραγματοποιούσαν περιπολίες για την προστασία των δασών της περιοχής.

Αυτό είχε επιβεβαιώσει σε επίσημη ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, στην οποία και γίνονταν λόγος «για εικασίες, ανεπαρκή αποδειχτικά στοιχεία και ανώνυμες καταγγελίες», ενώ επισημαίνονταν η πλήρης στήριξη στο πρόσωπο του 44χρονου.

Επίσης για το ίδιο θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ δήλωση είχε κάνει στη «Ροδιακή» και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σορωνής Γιάννης Μαρίνος ο οποίος είχε πει: «τίποτα δεν μας πείθει ότι ο συγκεκριμένος που συνελήφθη είναι ένοχος.
 Αντίθετα είμαστε πεπεισμένοι για το αντίθετο και πιστεύουμε ότι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιπτώσεις εμπρησμού για τις οποίες κατηγορείται ο 44χρονος εκδηλώθηκαν σε δύσκολα για την κατάσβεσή τους σημεία στην περιοχή του Αγίου Σουλά, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική με αποτέλεσμα να μην επεκταθούν και τελικά να αποτεφρώσουν μόλις μερικά τετραγωνικά γης η κάθε μία.