«Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται… ιστορίες από χώμα και χρώμα»

«Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται… ιστορίες από χώμα και χρώμα»

«Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται… ιστορίες από χώμα και χρώμα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 300 ΦΟΡΕΣ

Με ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ευχαριστεί τους μικρούς μας φίλους, τους δασκάλους και τους γονείς τους για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε κι εφέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ 2018) από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

“Νιώθουμε πραγματικά μεγάλη χαρά και ικανοποίηση”, αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, “βλέποντας για μια ακόμη φορά την άμεση και θερμή ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις που σχεδιάζουμε με μεράκι και αγάπη και με απόλυτη αίσθηση του χρέους μας αλλά της μεγάλης ευκαιρίας που μας δίνεται να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους, για να τον αγαπήσουν, καθώς μεγαλώνουν, όπως του αξίζει.

Αυτή τη φορά αντλώντας έμπνευση κι έχοντας ως σημείο αναφοράς την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» που φιλοξενείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, σχεδιάσαμε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται…ιστορίες από χώμα και χρώμα». Μετά την επιτυχημένη του πορεία στις ΕΗΠΚ 2018 αποφασίσαμε να παραταθεί και συνεχίζουμε να το προσφέρουμε έως και τις αρχές Δεκεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού και πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, από τις 9.00-11.00, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Παράλληλα ετοιμάζουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις χριστουγεννιάτικες δράσεις της Εφορείας μας «Χριστούγεννα σ’ ένα Παλάτι…» στις οποίες περιλαμβάνονται κι εργαστήρια κατασκευής στολιδιών για το χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί κατά τη διάρκεια των εορτών την Αίθουσα του Χορού στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Φετινή μας έμπνευση, τι άλλο; Η έκθεση για τον ΙΚΑΡΟ φυσικά!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα ίδια τα κεραμικά αντικείμενα που εκτίθενται στους σκουτελλότοιχους και τις προθήκες της έκθεσης αφηγούνται τις ιστορίες τους, ιστορίες της πόλης και των χωριών της Ρόδου, που δείχνουν πως αυτός ο τόπος με την ισχυρή του παράδοση και το ακούραστο και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό του ξέρει να αφουγκράζεται, να αφομοιώνει και να επιβιώνει, δημιουργώντας μοναδικά έργα τέχνης. Τα παιδιά μαθαίνουν για τους τσουκαλάδες και τις πλουμίστρες που έφτιαχναν και διακοσμούσαν κουζιά και βυτινάρια, σκουτέλλες και πιθάρια στα παραδοσιακά εργαστήρια της υπαίθρου και για τους αγγειοπλάστες και τους ζωγράφους που κατασκεύαζαν πολύχρωμα και γυαλιστερά κεραμικά με ευφάνταστα σχέδια στο εργοστάσιο κεραμικών της πόλης.

Οι μικροί μας φίλοι στη συνέχεια παίρνουν μέρος σε ένα παιχνίδι όπου στήνουν το δικό τους σκουτελλότοιχο, περνώντας μέσα από τα διάφορα στάδια παραγωγής των κεραμικών. Στο τέλος τους δίνονται κατασκευές με διακοσμητικά θέματα από την κεραμική της Νίκαιας και του εργοστασίου I.C.A.R.O - ΙΚΑΡΟΣ για να τις ζωγραφίσουν στο σχολείο τους και να τις κρατήσουν στη συνέχεια σαν αναμνηστικό της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

“ICARO - ΙΚΑΡΟΣ, To εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988”
Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά το φθινόπωρο του 2017 στο Μουσείο Μπενάκη και στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2018, ταξίδεψε και ήρθε στη Ρόδο, στο γενέθλιο τόπο της ιστορικής βιομηχανίας, μετά από κοινή προσπάθεια και σύμπραξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Μουσείου Μπενάκη.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση βασίζεται στη μοναδική στο είδος της συλλογή κεραμικών, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη η οποία παρουσιάζεται στη Ρόδο εμπλουτισμένη με νέο και ιδιαίτερης σημασίας υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και ιδιωτών. Φιλοξενείται σε μία από τις επιβλητικότερες αίθουσες του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, η οποία είχε διαμορφωθεί για να εξυπηρετήσει τις συνεδριακές ανάγκες της Συνόδου Κορυφής της ΕΟΚ το 1988. Με αφορμή την εν λόγω έκθεση ακολούθησαν οι απαραίτητες λειτουργικές επεμβάσεις και αποκαταστάσεις από το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων και η αίθουσα αυτή αποδόθηκε εκ νέου στο κοινό.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Διαβάστε ακόμη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα