Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Γράφει ο
Γιώργος Κύρτσος
ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

 

Ενισχύεται ο ευρωπαϊκός ρόλος Μητσοτάκη και ΝΔ
Συμμετέχοντας στο συνέδριο του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Το Brexit, οι δύσκολες σχέσεις των Βρυξελλών με Ρώμη, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η άνοδος της σκληρής και της άκρας Δεξιάς σε σημαντικές χώρες της Ε.Ε., δημιουργούν ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις όπως η αυτονόμηση των ΗΠΑ σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και η μεγάλη ψηφιακή υπεροχή των ΗΠΑ και της Κίνας έναντι της Ε.Ε.

Η σημασία των ευρωεκλογών
Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν μπει στην τελική φάση της προετοιμασίας για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών του Μάϊου του 2019.

Το ΕΛΚ αναμένεται να αναδειχθεί, όπως το 2014, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη με τη σημαντικότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θα υποστεί όμως σημαντική φθορά εξαιτίας της ανόδου άλλων πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της σκληρής και της άκρας Δεξιάς.
Τα ποσοστά των κομμάτων του ΕΛΚ βρίσκονται σε μεγάλη υποχώρηση στην Ιταλία και στη Γαλλία, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το συνολικό αποτέλεσμα. Στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν με διαφορά πρώτη δύναμη καταγράφουν όμως σημαντικές απώλειες, ενώ η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή το αργότερο μέχρι το 2021 ενισχύει τη ρευστότητα.

Μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ενώ οι Φιλελεύθεροι θα επενδύσουν, πιθανότατα, στη συνεργασία με τον Μακρόν για να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι πιο σύνθετο από πολιτική άποψη γιατί η Κεντροδεξιά που εκφράζει το ΕΛΚ και η Κεντροαριστερά που εκφράζουν οι Ευρωσοσιαλιστές δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία όταν συνεργάζονται, κάτι που ισχύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη σημερινή του σύνθεση.

«Γαλάζια» ενίσχυση
 Σε μια δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά η ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της και τον αριθμό των ευρωβουλευτών της.
Αυτό ενισχύει την επιρροή της στο εσωτερικό του ΕΛΚ, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνταξη των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Θεωρείται σύγχρονος και αποτελεσματικός πολιτικός και όλοι οι παράγοντες του ΕΛΚ τον αντιμετωπίζουν σαν τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, προεξοφλώντας την εκλογική του επιτυχία.
Είναι ευρωπαϊστής και μπορεί να συμβάλει στην αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής που θα βγάλει την Ε.Ε. από τα σημερινά προβλήματα. Η τέλεια γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων που έχει αναμένεται να εξασφαλίσει νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία και να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη παρά τους περιορισμούς που δημιουργεί η υπερχρέωση του Δημοσίου.

Βασικό πλεονέκτημα του κ. Μητσοτάκη είναι και οι άριστες σχέσεις του με τους κορυφαίους των άλλων πολιτικών δυνάμεων που αναμένεται να στηρίξουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής επανεκκίνησης. Σε πολλά ζητήματα μοιράζεται τον προβληματισμό και τον ευρωπαϊκό ζήλο του προέδρου της Γαλλίας κ. Μακρόν. Επίσης δεν έχει πρόβλημα να συνεννοηθεί με τον επικεφαλής υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τίμμερμανς. Ο τελευταίος προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας, κινείται στον μεσαίο πολιτικό χώρο και είναι ευρωπαϊστής.

Με ενισχυμένη θέση στο εσωτερικό του ΕΛΚ, με καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Μακρόν και τις πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί του και σε συνεννόηση με την κυρίαρχη τάση των Ευρωσοσιαλιστών, ο Μητσοτάκης θα πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ενισχύοντας το ειδικό βάρος της Ελλάδας.